Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oplossing voor veiliger recyclen van voedselverpakkingen dichterbij

Een voedselverpakking recyclen naar eenzelfde voedselverpakking is lastig. Nieuwe verpakkingen moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid. Het recyclaat dat ontstaat na recycling bevat vaak een reeks aan onbedoelde stoffen. Voor voedselveiligheidexperts was het tot dusver vrijwel een onbegonnen zaak om te onderzoeken welke stoffen dat zijn en of ze veilig zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu het traject voor een verpakking volledig in kaart gebracht, van productie tot recycling, en bij elke stap gekeken welke vervuiling de verpakking bevat.

Om te onderzoeken op welk punt in het recyclingproces onbedoelde stoffen in het materiaal van de verpakking belanden, werden plastic melkflessen onderzocht. Op ieder punt in het proces hebben ze melkflessen uit het proces gehaald om deze te controleren, en in elk van die melkflessen vonden ze contaminanten. Dat zijn stoffen die niet in het product horen, maar daar wel in belanden. Op de meeste punten waren het grotendeels stoffen die verwacht werden. Op twee punten vonden ze vreemde resultaten. Dat gebeurde bij binnenkomst in het sorteerbedrijf en bij het vertrek.

De flessen die net binnenkomen bij het sorteerbedrijf bevatten hele kleine hoeveelheden chemische stoffen die uit de dop en het label van de fles komen. Dat hadden de onderzoekers niet verwacht. En in de flessen die ze onderzochten op het eind van het sorteerproces vonden ze ontzettend veel, en heel uiteenlopende stoffen. En iedere keer als ze weer een andere fles onderzochten, bleken het weer andere stoffen. De balenpers bleek de bron.

Aan het eind van de route in het sorteerbedrijf staat een machine die alle zelfde soorten plastic bij elkaar perst. Dit wordt een kubus van bij elkaar geperste verpakkingen die op die manier gemakkelijk vervoerd kan worden naar het recyclingbedrijf. Alleen, in deze samengeperste kubus bevinden zich niet alleen melkverpakkingen Alle plastics komen hierin samen. Daar kwam de grote hoeveelheid en grote diversiteit aan contaminanten vandaan.

Meer informatie is hier te vinden

Bron: WUR

Publicatiedatum: