Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Teler zag al snel dat systeem goede keuzes maakte”

Energie-optimalisatie voor teler dankzij digital twin-technologie

Tholen - Energie is één van de hoogste kostenposten in de glastuinbouw. Telers hebben voortdurend te maken met prijsfluctuaties, onzekere weersomstandigheden en duurzaamheidseisen. Priva ECO (Energy Cost Optimizer) is een oplossing op basis van Digital Twin-technologie en Machine Learning, waarmee telers de energiekosten van kassen kunnen optimaliseren.

De Digital Twin, de kern van Priva ECO, is een virtuele kopie van de kas die alle installaties en energiebronnen in kaart brengt. Nienke Veenendaal somt een hele reeks op tijdens een uitleg aan de verzamelde vakpers op GreenTech Amsterdam. "De buizen zijn tot in detail nagemaakt, de ketel, belichting, de buffer, waarbij we ook rekening houden hoe snel die afkoelt en ook de weersomstandigheden voegen we toe." Het systeem registreert ook de gegevens van de energiecontracten die van toepassing zijn op de kas, inclusief de fluctuerende energieprijzen.

Techniek uit gebouwautomatisering
Priva ECO verzamelt alle data en houdt daarbij rekening met de locatie en eigenschappen van de kas, de lichtstrategie en het energieverbruik, alsook de actuele weersomstandigheden en voorspellingen. Energiescenario's worden gesimuleerd en optimale scenario's worden doorgestuurd naar de Priva Connext klimaatcomputer die ze volgens de vooraf vastgestelde klimaat- en teeltstrategieën uitvoert.

Het systeem voor energie-optimalisatie garandeert een zo kostenefficiënt mogelijk energieverbruik gedurende de gehele dag, hetgeen vanaf dag één besparingen oplevert. Het idee om het systeem voor de tuinbouw te ontwikkelen, ontstond na een vraag van een klant. "Toen kwam in oktober 2023 al snel het besef dat we al veel hadden liggen bij Priva, waarmee we meer konden doen voor telers dan we tot dan toe nog deden", zegt Nienke. "De digital twin-technologie, die gebruikten we al in de gebouwautomatisering."

Pilot in Finland
De Finse teler Sigg-Plant is de eerste gebruiker, als pilotbedrijf. Theo Rieswijk van Priva: "De eerste twee dagen hield de teler nog zelf de controle. Je kunt de voorgestelde scenario's als teler zelf kiezen. Na twee dagen draaien belde de teler echter al op met de vraag of ook die functie aan kon. Vanaf dat moment kiest Priva ECO ook zelf de strategie." Met succes: "We verwachten dat Sigg-Plant op basis van de inzichten die we tot nu toe hebben over heel 2024 160.000 duizend euro op energiekosten gaat besparen."


In de kas bij Sigg-Plant, gespecialiseerd in opkweek van groenteplanten.

Buffer optimaal benutten
Zijn de energieprijzen laag, dan gebruikt Priva ECO automatisch energie van de voordeligste bron, zoals van het elektriciteitsnet, gasnet, aardwarmte of restwarmte en slaat deze energie op in een warmtebuffer. Als de energieprijzen hoog zijn, gebruikt Priva ECO de eerder opgeslagen energie uit de buffer. Zelf inkopen gaat Priva niet voor telers doen. Theo: "Daar zijn andere partijen voor."

Een belangrijke winst voor gebruikers van Priva ECO is dat het systeem in de praktijk beter dan de teler in staat blijkt vooruit te kijken. Theo: "Op basis van de data-inzichten maakt het systeem dan bijvoorbeeld ruimte in de buffer. Dat dat dan soms in de ochtend gebeurt, daar moet de teler aan wennen, maar het voorkomt dan later wel dat de buffer vol zit terwijl je er eigenlijk nog energie in kwijt wil. Priva ECO voorkomt dat de teler schaakmat komt te staan en rekent continu 24 uur vooruit."
Diagram Priva ECO digital twin. Doorklikken voor vergroting.

Nog niet voor wkk
Vooralsnog is Priva ECO alleen te gebruiken voor bedrijven die gebruik maken van variabele energiebronnen en prijzen (bijvoorbeeld een combinatie van gasketels en e-boilers), zoals ook Sigg-Plant dat op 4,3 hectare teelt. "Met wkk's, waarbij telers aan het elektriciteitsnet terugleveren, is het een stuk complexer nog allemaal", weet Nienke, al benadrukt ze ook dat het 'geen hogere wiskunde is'. "We zien met de wkk's in de Nederlandse markt ook veel potentie voor Priva ECO."

Ook voor netbeheerders klinkt het als een innovatie waar zij iets mee kunnen. Theo erkent dat. "Ik zou graag met partijen zoals TenneT over Priva ECO in gesprek gaan."


Warmteproductie weergegeven in Priva ECO


Voorspelling energieprijzen geïntegreerd in Priva ECO



Voor meer informatie:
Priva

[email protected]
www.priva.com