Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Priva One integreert data voor één bedrijfsbreed perspectief

‘NS App’ voor teler

Tholen - In de hoek van wat haast een Privaplein was tijdens GreenTech Amsterdam stond kersverse CEO Hans Peters onlangs drie dagen lang een reeks tuinbouwinnovaties te presenteren, waarvan hij tot pakweg een jaar terug nog weinig weet had.

Hans werkte voor Unilever, NS en Eneco, maar nu sinds een jaar voor het 65-jarige Priva. Hij geniet zichtbaar van zijn nieuwe werkveld, was al komkommers oogstend in de kas te zien, sprak op de beurs de verwachting uit over 10 jaar weer het glas te heffen bij de 75e verjaardag van Priva én brengt ondertussen kennis van buiten de sector binnen. Vooral in het nieuwe product Priva One is dat zichtbaar, zo bleek.

"Tijdens mijn eerste gesprek met Meiny Prins ging het hier al over", deelt hij woensdag met een select groepje verzamelde vakpers. "We maken als bedrijf nu een slag van een relatief gesloten naar een meer open bedrijf met Priva One, waarbij we ons richten op integratie van systemen voor de teler. Als Priva willen we het brein, hart en de ziel zijn van de kas."


Hans Peters op GreenTech Amsterdam 2024

Brein teler helpen
Priva One is voor de specialist in klimaatbeheersing en procesmanagement in de tuinbouw de 'ultieme geïntegreerde oplossing voor voorspellend en schaalbaar telen'. De eerste honderd Priva-klanten werken tijdens de beurslancering al met het integratieplatform.

"Er fluctueert steeds meer in en om de kas. Denk alleen al aan energie, klimaat en verduurzaming. Alle veranderingen overstijgen steeds vaker het brein van de teler. Bovendien brengen steeds meer partijen met hun technieken extra intelligentie naar de teelt. Met Priva One integreren we oplossingen van partners, zoals Blue Radix, IUNU en Source.ag." Een vierde 'smaak' waaruit de teler momenteel kan kiezen is Priva's eigen Plantonomy-teeltstrategie, vult Martijn van Mechelen als Product Manager van Priva One aan.


Martijn van Mechelen geeft uitleg over Priva One

In combinatie met directe inzichten in gewasprestaties, het 24/7 regelen van het klimaat in de kas én personeelsmanagement, heeft Priva One als doel om alles samen te brengen wat telers voor hun kas nodig hebben en dit vanuit één oplossing te beheren, te plannen en uit te voeren. "Daarmee is het de Experts' Choice voor voorspellend en schaalbaar telen", is de nieuwe CEO overtuigd. "We willen de Appstore van de tuinbouw worden."

Gebruiksgemak
Ondanks dat Hans nog maar een jaar bij Priva werkt, weet hij dat het bedrijf weleens de kritiek kreeg dat werken met Privasoftware 'soms wat ingewikkeld' is. Reden voor het bedrijf om in te zetten op een gebruiksvriendelijke interface voor Priva One, waarbij de kennis van buiten de sector van Hans goed van pas blijkt te komen.

Om tot een versnelling van de optimale gebruikersomgeving te komen, ondernam Priva een grondige zoektocht naar ondersteuning op het gebied van gebruiksgemak, dashboarding en design. En kwam uit bij een extern bureau, DEPT, een in de woorden van Hans 'toonaangevend bureau op het gebied van geïntegreerde digitale ervaringen.' Het bureau ontwikkelde eerder al de NS App. "Ik ben een belangrijke motor geweest achter de ontwikkeling van die app. Met Priva One willen we de huidige gebruikerservaring in de tuinbouw niet evenaren, maar overtreffen."


Dashboard Priva One. Vergroting via doorklikken.

Grote stap
Product Manager Martijn laat op de beurs uitgebreid de ontwikkelingen zien. In één dashboard maakt de teler voortaan direct de stap van prestatie naar operatie. Zowel de locatiemanager, de hoofdteler als de arbeidsmanager gaan met Priva One werken. "Maar wel op verschillende manieren, waarbij uiteindelijk het doel is om de operatie op afstand aan te kunnen sturen."

Het systeem geeft in één oogopslag aan welke teelt aandacht nodig heeft, demonstreert Martijn. Daarbij is het mogelijk om ook meerdere teeltafdelingen tegelijk aan te sturen, waar nodig. "We kunnen een digitaal hek om bijvoorbeeld vier afdelingen zetten, die de teler vervolgens in één keer kan aansturen voor klimaat en irrigatie. Dat is een grote stap vooruit."

Het onderdeel 'operatie' is een vast onderdeel voor wie met Priva One werkt, het onderdeel 'prestatie' niet. "Dat betreft een add-on, maar wel een waarvan ik van de toegevoegde waarde voor de teler overtuigd ben." Een voorwaarde voor gebruik van Priva One is dat er een Priva klimaatcomputer bij de teler actief is.


Teeltinstellingen in Priva One. Vergroting via doorklikken.

Flexibiliteit
De kersverse CEO van Priva benadrukt dat het Westlandse familiebedrijf, hoe overtuigd men ook is van het nieuwe product, niet wil pretenderen 'de waarheid in pacht te hebben'. "De teler kan in ons open platform kiezen wat hij of zij wel of niet toevoegt aan externe integraties." Meer dan honderd gebruikers hebben nu één van deze integraties draaien via Priva One.

In de nieuwe R&D-kas van HortiTech, Harmoniz en Metazet in Honselersdijk, waarvan ook Priva partner is geworden, draait zelfs het complete pakket en meerdere Priva-innovaties die op de GreenTech gepresenteerd zijn. Daarbij gaat het dan om integraties via Priva One (o.a. Plantonomy), Priva PIM, gericht op optimalisatie van irrigatie, én FS Performance, gericht op arbeidsregistratie en -optimalisatie.

Op naar OPEX
Martijn blikt op de beurs desgevraagd ook alvast even vooruit. Wat is de volgende stap met Priva One? "OPEX toevoegen, zodat ook de kosten direct inzichtelijk zijn voor de gebruiker, bijvoorbeeld van extra uren arbeid vanwege een gemaakte beslissing." Visualiseren en vooruitkijken, dat kan in Priva One ook nu al. "Tot 72 uur vooruit."

Waar het over systemen zoals Priva One gaat, gaat het vrijwel automatisch ook over AI en autonoom telen, is Hans zich bewust. Hij ziet de nieuwe introducties van Priva vooral als systemen die als 'co-piloot' met de teler gaan samenwerken. Waar Priva PIM en ECO gepatenteerde innovaties zijn, geldt dat voor Priva One niet. "Een dashboard kun je niet patenteren", vindt hij. "Gekopieerd worden zie ik eerder als een compliment."


Arbeidsinstellingen in Priva One. Vergroting via doorklikken.

Voor meer informatie:
Priva

[email protected]
www.priva.com