Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny Cuypers, BelOrta:

"De overgang van serreteelt naar de vollegrond is er dikwijls niet echt geweest"

Tholen - Vandaag is het Sint-Jan, wat traditioneel het einde betekent van het Belgische aspergeseizoen. Bij vele groentensoorten hangt het einde van het seizoen af van de aanvoer, maar het seizoensaspect is bij de asperges nog altijd stevig afgebakend. "Je ziet dan ook dat zowel teler als handelaar er een einde aan maakt, maar dit seizoen hebben we gezien dat het aanbod de laatste 2 à 3 weken al serieus is afgenomen", zo vertelt Benny Cuypers van BelOrta.

Dit heeft alles te maken met het zeer uitdagende seizoen voor het andere 'witte goud', naast de witloof. "Overvloedige regenval heeft voor een zeer lastig seizoen gezorgd. Ten eerste was dit zo aan teeltzijde. De productie heeft er wel degelijk onder geleden, want we hebben dit seizoen niet de kilo's gekregen die we normaal hebben. Het was gewoon zeer moeilijk werken voor de telers. Oogsten was dikwijls bijna niet te doen. Ik schat dat we zo'n 15 procent minder volume hadden. Hier zag je wel een verschil in tussen telers onderling. Sommigen hadden er relatief weinig last van en bij anderen lagen de velden half onder water, waardoor ze helemaal niet hebben kunnen oogsten."

Aan de andere kant snijdt het mes aan twee kanten. "De tegenvallende weersomstandigheden zorgden ook voor een tegenvallende consumptie. Asperges vragen toch altijd een lekker zonnig weertje, dus de regen was niet bevorderlijk. Toch kunnen we wel spreken van goede prijzen. Het was, zoals aangegeven geen productief jaar, zonder pieken, waardoor er, ondanks verminderde consumptie, een schaarste op de markt was. Dat heeft voor eenieder die kon verkopen het toch enigszins gecompenseerd, maar uitdagend was het zeker."

Problematische overgang serre- naar vollegrondsteelt
En nu gaat de blik dus weer naar de andere vollegrondsgroenten, wat voor velen ook nog een zorgenkindje is. "De weersomstandigheden maken het over het hele spectrum heel lastig. De overgang van serreteelt naar de vollegrond is er dikwijls niet echt geweest. De typische buitenteelten, zoals bloemkolen, venkel, courgette en de slasoorten, zijn allemaal wat trager op gang gekomen. Overal is het moeilijk, hoewel de slasoorten inmiddels wel een beetje aan lijken te trekken."

"Van venkel hebben we wel echt een tekort gehad en we zien het nog steeds in de bloemkolen. Daar zien we dat er wel serieuze productieverliezen zijn, waardoor er gaten in de aanvoer waren. Het wordt tijd dat het droog wordt. Laten we hopen dat we echt een paar maanden krijgen met minder regen, zodat alles kan normaliseren. Door de schaarste zie je wel dat er goede prijzen betaald worden, maar dat moet ook wel als een teler grote vertragingen of zelfs productieverliezen ervaart. Het is niet hoe je het wilt", besluit Benny.

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
[email protected]
www.belorta.be