Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Checklist veilig en sociaal inzetten derden voor arbeid

Werken met flexibele arbeidsrelaties vraagt extra aandacht. Zeker als het officiƫle werkgeverschap bij een ander ligt. Dat vraagt om aandacht voor wet- en regelgeving, voor risico's en aansprakelijkheid. En ook in deze arbeidsrelaties is goed werkgeverschap belangrijk. Om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden heeft Glastuinbouw Nederland een checklist voor ondernemers. In deze checklist wordt vanuit diverse invalshoeken het werken met inlenen van derden behandeld. Glastuinbouw Nederland biedt praktische informatie en handreikingen om de weg te kunnen vinden in een complex van regels. Deze keer wordt A1-verloning uitgelicht.

A1-verloning Internationale flexkrachten
Internationale medewerkers werken als uitzendkracht nogal eens onder A1-verloning. Complexe regels, waarbij het makkelijk mis kan gaan. Samen moeten alles in het werk gesteld worden om ook bij deze medewerkers te kunnen spreken van eerlijk werk voor een eerlijke beloning. Waar moet je op letten en wat moet je controleren? Er wordt op twee aspecten ingegaan.

De arbeidsovereenkomst
Controleer bij A1-verloning de arbeidsovereenkomst. Men is zelf geen partij bij deze overeenkomst, maar men kan er wel op aangesproken worden. Het advies van Glastuinbouw Nederland is om alleen in te lenen als er een Nederlandse arbeidsovereenkomst is.

A1-verloning, gecombineerd met werken met een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst, kan een tikkende tijdbom zijn. Het is dan ook verstandig om vooraf de arbeidsovereenkomst te toetsen. Om privacy redenen kan men alleen naar een voorbeeld of geanonimiseerde arbeidsovereenkomst vragen. Bij een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst en A1-verloning komen er complicaties bij. De taal waarin de arbeidsovereenkomst is opgesteld bijvoorbeeld. Ook kan de arbeidsovereenkomst naar Nederlandse maatstaven bepalingen bevatten die Glastuinbouw Nederland niet passend of wenselijk vindt. Denk aan boetebedingen, zwijgconstructies en inhoudingen. Komen dergelijke afspraken in de arbeidsovereenkomst naar buiten, dan kan dit zeer schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf en de glastuinbouwsector.

Sociale zekerheid
In Europa wordt de werkgever verplicht zich te melden in het land waar de premies voor de sociale zekerheid moeten worden betaald. De werkgever vraagt daar een A1-verklaring voor aan (ook wel een certificate of coverage genoemd). Eis als inlener inzage in de A1-verklaring en zorg dat de medewerkers deze ook kennen. Zij weten door de A1-verklaring waar zij verzekerd zijn voor bijvoorbeeld werkloos worden.

Bekijk hier de checklist.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: