Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat zijn de regels voor grensarbeiders?

Werknemers die in een ander land werken dan waar zij wonen, betalen in principe sociale zekerheidsbijdragen in het land waar ze werken. Dit geldt ook voor werknemers die in België of Duitsland wonen, maar in Nederland werken. Omdat tijdens de coronacrisis veel thuis werd gewerkt, kon het thuiswerken leiden tot verschuiving van de verzekeringsplicht naar het woonland. Om dit te voorkomen, was er tot 1 juli 2023 een tijdelijke regeling. Nu veel grensarbeiders ook na de coronacrisis thuis willen werken, is er een aanvullende regeling van toepassing. In dit artikel van MOORE DRV meer informatie daarover.

Waar is de grensarbeider nu sociaal verzekerd?
Als een werknemer in meerdere lidstaten binnen de EU werkt, is de werknemer sociaal verzekerd in het woonland als hier minstens 25% van de totale werktijd gewerkt wordt. Dit beperkt de mogelijkheid om thuis te werken op basis van de hoofdregel.

Wanneer is een uitzondering mogelijk
Vanwege het feit dat vele grensarbeiders nog steeds meer dan 25% vanuit huis werken, wordt het in bepaalde situaties mogelijk om sociaal verzekerd te blijven of te raken in de werkstaat. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Werkt men in Nederland, maar woont men in België, Duitsland of een ander EU-land?
Werknemers die buiten Nederland wonen én alleen voor één of meer Nederlandse werkgevers werken, kunnen in Nederland sociaal verzekerd blijven als ze maximaal 50% van de tijd én met behulp van informatietechnologie (telewerken) thuiswerken. Kortom, de werknemer mag voor 49% thuiswerken zonder dat de sociale zekerheidssituatie wijzigt. Deze regeling geldt zowel voor "fulltimers" als "parttimers". De resterende arbeidstijd (ten minste 50%) moet fysiek gewerkt worden in het land waar de werkgever gevestigd is.

Uitzondering aanvragen
De werknemers die gebruik willen maken van deze uitzonderingsregel moeten samen met hun werkgever een verzoek indienen om een zogeheten Kaderovereenkomst te krijgen. Dit kan sinds 1 juli 2023 via de site van de Sociale Verzekeringsbank (svb.nl).

In de periode van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 kan men dit verzoek met terugwerkende kracht van maximaal 12 maanden tot 1 juli 2023 aanvragen.

Het kan ook dat een inwoner van Nederland voor een buitenlandse werkgever werkt en wenst onder de sociale zekerheid van het werkland te (blijven) vallen. Ook hier gelden dezelfde voorwaarden. Het verzoek voor de Kaderovereenkomst moet dan bij de sociale zekerheidsinstantie in het land van de werkgever worden aangevraagd.

Vanaf 1 juli 2024 kan dit nog maar met een terugwerkende kracht van drie maanden. Voorwaarde is dat men in die periodes alleen in Nederland premies sociale zekerheid heeft betaald.

Voor meer informatie:
MOORE DRV
Tel: +31164241850
[email protected]
www.moore-drv.n

Publicatiedatum: