Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenplant 'getemd' voor robotconcept dat op 'wasstraat' lijkt

Tholen - "Zoals een auto in de wasstraat, zo gaat het ook met de plant in ons robotconcept." Die opmerkelijke belofte zijn ze een jaar later bij Saia Agrobotics stukje bij beetje in de praktijk aan het brengen. De kas om te demonstreren dat het kan wat er bedacht is, die staat inmiddels in Ede. Een jaarrond tomatenteelt is opgestart. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk echt meer in detail te zien wat de knappe koppen bedacht hebben, al is het nog niet mogelijk over alles in detail te treden, zo blijkt tijdens een bezoekje aan de stand van het bedrijf op GreenTech Amsterdam.

Daar laten Bas Froon en Ruud Barth beursbezoekers een video zien, die wel weer een stukje meer duidelijkheid geeft. Een presentatie van Bas onlangs op het Kennisevent Glasgroenten van Delphy leverde onder meer vragen op over wat ze met de wortels en de lengte van de tomatenplant doen, als ze de plant naar de robot laten komen en niet andersom.


Bas en Ruud op GreenTech Amsterdam

Reguliere rassen
Duidelijk is inmiddels dat Saia Agrobotics in de nieuwbouwkas in Ede met reguliere tomatenrassen teelt, en niet op substraat. Ook is er uiteindelijk gekozen voor een kas met natuurlijk zonlicht, en niet daglichtloos. Afgelopen zomer was daarover nog geen knoop doorgehakt. In de video in de stand, die ook op de website van Saia te zien is, zien we de plant met naakte, witte wortels hangend verplaatsen.

Helemaal tot onderaan kun je de plant in de kas niet zien, valt op. Wel tijdens het transport. En dat is bewust. Het plantsysteem is gepatenteerd. Selecte groepjes geïnteresseerden worden inmiddels in Ede uitgenodigd om het hele concept te komen bekijken, maar wel onder NDA. "Het is anders, maar niet moeilijk", wil Bas er wel over kwijt. "Ons systeem is niet afhankelijk van specifieke genetica." In de lopende tomatenteelt gebruiken ze in Ede meerdere tomatenrassen.

Gewaswerk buiten de kas
Bij Delphy vertelde de Chief Commercial Officer al dat gekozen is de robots vier taken in één keer te laten doen als de plant de 'wasstraat' bereikt heeft. "Het blad plukken en oogsten kan in zeven seconden."

In de video is ook hier wel iets van te zien. In de hal met robots grijpt een grijper de stengel van de plant en houdt de plant op zijn plek. Dan beweegt een soort omgekeerde trechter met afgeschermde messen langs de stengel waarbij blad geplukt wordt en ook de trossen geoogst. Zowel de stengels met blad als de tros 'verdwijnen' vervolgens via een lopende band.

Wat er dan gebeurt in de 'tomatenfabriek' van 1000 vierkante meter op het terrein van het World Food Center in Ede, dat blijft nog even gissen. Het idee achter het concept is dat er niemand meer in de kas hoeft te komen vanwege de keuze voor 'handsfree growing'. Alle gewashandelingen kunnen in de verwerkingshal gebeuren. Ondertussen levert het zien van elke plant elke week veel waardevolle data op.


De kas in Ede waar Saia Agrobotics het complete concept aan de markt laat zien.

"De uitdaging zit hem in het geheel"
Het product, waarmee in losse delen al drie jaar testen zijn gedaan bij de WUR, Botany en veredelingsbedrijf BASF | Nunhems, bevindt zich in fase TRL-8, dat is de fase voordat je van een commercieel product kunt spreken. Doel voor dit jaar is het prototype verder te ontwikkelen tot een versie die volgend jaar in een pilot bij een teler kan draaien.

In de jaren daarna wil Saia Agrobotics, dat eind 2022 kapitaal ophaalde om te versnellen en op te schalen, de markt betreden. "De losse onderdelen hebben we nu onder controle. De uitdaging zit hem in het geheel", deelde Bas met de zaal bij Delphy. Op GreenTech Amsterdam was voor het eerst iets van dat geheel te zien.

Voor meer informatie:
Ruud Barth en Bas Froon
Saia Agrobotics
+31 (0)317 700 205
www.saia-agrobotics.com