Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LED tegen Tuta

"In iets meer dan een week was er geen Tuta-mot meer te vinden"

LED-technologie wordt in Spanje ingezet om een van de grootste plagen in de tomatenteelt te bestrijden: Tuta absoluta.

"Gezien de problemen die telers hebben en de noodzaak om een alternatieve oplossing te bieden voor het steeds beperktere aanbod van gewasbeschermingsmiddelen – ook de biologische middelen hebben hun beperkingen – hebben we Biocaptur ontwikkeld", vertelt Antonio Tortosa.

"Biocaptur is een apparaat dat is ontstaan uit de technologische vooruitgang in LED-belichting. Met behulp van specifieke elektromagnetische straling waar Tuta absoluta door wordt aangetrokken, die we hebben gevonden door te experimenteren met verschillende golflengtes met lichtgevende diodes, zijn we erin geslaagd om de motten aan te trekken tijdens hun meest actieve fase, 's nachts, en ze naar binnen te zuigen. Zodoende wordt de Tuta-populatie op een mechanische en ecologische manier geëlimineerd."

Telers die de apparaten van Biocaptur hebben getest, bevestigen de uitstekende resultaten, zoals Francisco Fernández, een tomatenteler in Almería. "In mijn tomatenkas was Tuta nadrukkelijk aanwezig. Ik kocht twee Biocaptur-apparaten en in een paar dagen tijd zag ik de populatie fors slinken. In iets meer dan een week was er geen mot meer te vinden."

"Tot dan toe had ik sulfaat en feromoonvallen gebruikt, maar afgezien van de kosten en het handwerk was er het probleem dat de seksueel verwarrende feromonen toch populaties creëerden op bepaalde plaatsen. Sinds ik de Biocaptur-apparaten installeerde in februari heb ik bijna geen kosten meer gehad. Eén keer heb ik een Nesi-behandeling gedaan, maar dat was voor een andere plaag. Gedurende het hele seizoen heb ik schone planten gehad zonder wormgangen en tomaten zonder gaatjes."

"Veel telers uit de omgeving, van wie een deel de oogst heeft moeten weggooien omdat ze aangetast was door Tuta, zijn naar mijn kas komen kijken", gaat Francisco verder. "Ik beveel het gebruik van Biocaptur zelfs vóór het planten aan, om problemen vanaf het begin te voorkomen."

Niet alleen om Tuta het hoofd te bieden, en niet alleen voor de tomatenteelt
"Door gebruik te maken van lichtstraling en de mogelijkheden die LED-technologie biedt om het vermogen en de golflengten te moduleren, hebben we gezien dat licht de achilleshiel is van plagen, en niet alleen van Tuta absoluta, maar ook van nachtvlinders in het algemeen", merkt Antonio op.

"We hebben met name gezien hoe effectief Biocaptur is tegen rupsenplagen zoals Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis en tegen Helicoverpa armigera, beter bekend als de katoendaguil. We hebben zelfs 80 apparaten verkocht aan een bedrijf in Murcia dat door deze plaag werd getroffen en de resultaten waren onovertroffen. Nu werken we aan nieuwe lichtrecepten om wittevlieg te vangen."

Zowel tuinbouwgewassen als de sierteelt profiteren van deze gepatenteerde technologie. Jesús Moreno, werkzaam bij Plantas Continental, een olijfboomkwekerij en rozenveredelaar: "In de drie weken dat we het apparaat in de olijfboomkas hebben gebruikt, hebben we geen enkele behandeling tegen nachtvlinders uitgevoerd, en ook niet in de vier maanden dat het in de rozenkas heeft gestaan. Daar hadden we vast en zeker verschillende keren moeten tussenkomen met een behandeling."

Nieuw model S60
Biocaptur lanceert nu zijn nieuwe, compactere en krachtigere model S60, met een werkgebied per eenheid van 5.000 m². Daarnaast is er de Optimize-versie voor oppervlaktes tot 3.000 m². "Het nieuwe S60-model heeft nieuwe functionaliteiten. Het bevat een multifunctionele belichting, kan om z'n as draaien en kan op afstand worden geprogrammeerd en geactiveerd."

"Het kan ook worden uitgerust met een GPS-diefstalbeveiliging, afgeschermd in de motor, die wordt geactiveerd wanneer het apparaat zich meer dan 30 meter van zijn positie verplaatst. Er wordt dan een alarmsignaal verstuurd naar de eigenaar. Zo is de locatie van het apparaat steeds bekend en kan het worden teruggevonden."

Voor meer informatie:
Biocaptur
Tel: +34 641 517 153 (Spanje)
[email protected]
https://biocaptur.com

Publicatiedatum: