Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Katrien De Backer, Amelinckx Fruit:

"Problematisch aspergeseizoen kan ook gevolgen hebben voor volgend jaar"

Tholen - Het Sint-Jansfeest brengt traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Ook dit jaar zal het voor het overgrote deel van de telers en handelaren het slotstuk van het jaar zijn, maar een moeizaam seizoen heeft een deel ook al doen besluiten er al eerder de brui aan te geven. "De afwezigheid van zon en lage temperaturen hebben echt gezorgd voor lage producties en aan de andere kant hadden consumenten op sommige momenten meer een prei- en witloofgevoel gehad dan een terrasbeleving met asperges", vertelt Katrien De Backer, onderdeel van het familiebedrijf Amelinckx Fruit in het Vlaamse Hingene.

Het begon eigenlijk nog vrij rooskleurig voor het seizoensproduct bij uitstek. "De asperges waren vroeg gestart met groeien", zo gaat ze verder. "In de eerste weken kwamen de verwarmde teelt en vollegrond daardoor mooi vroeg samen, waardoor we een goed aanbod hadden tegen Pasen, wat vroeg viel dit jaar. De vraag was er aan de andere kant ook wel degelijk. Er wordt altijd met smart gewacht op de asperges en dat zorgde ook nog eens voor een mooie prijsvorming voor zowel teler als afnemer."

'Boerenfeest' op de klok
Het gebrek aan zon en koude temperaturen in de weken die volgden, gooiden echter roet in het eten. "Het verdere verloop van het seizoen is zeer langzaam en eerder hongerig verlopen. Asperges houden van nachttemperaturen van minimaal 10 graden om aan de geprefereerde lengte van 21 cm te komen, maar het is misschien twee keer in het ganse seizoen gebeurd dat ze die groeispurt hebben kunnen ondervinden. In die paar dagen was er gelijk sprake van een klein prijsdeukje, maar alle andere dagen was het een 'boerenfeest' op de Belgische klok en daaromheen."

Eigenlijk vielen het gehele seizoen de volumes dus tegen. "We kunnen wel stellen dat we ons niet 'dood' hebben gestoken. Afhankelijk van de regio's waar de aspergevelden lagen, kon je spreken van een volumeverlies van 20 tot 25 procent. Door de overvloedige neerslag stonden bepaalde percelen van telers gewoonweg dagen, weken of maanden onder water. Sommigen konden zelfs niet opgetrokken worden om bermen te maken en geen bermen betekent ook geen witte asperges."

Door problemen ook geen wortels voor volgend jaar
De problemen van het afgelopen seizoen blijven wellicht ook niet enkel beperkt tot een seizoen. "Niet alleen de aspergetelers hebben namelijk last gehad van de moeilijke weersomstandigheden", zo legt Katrien uit. "Ook veredelaars en plantenkwekers ondervonden de nodige problemen. Zaad is perceelsgewijs gewoon niet gekiemd en geen kieming betekent geen plant en geen wortels om volgend jaar op te planten. We zullen moeten zien wat de toekomst brengt, maar die edele witte dame wordt nog edeler, iets schaarser en zeker unieker." Het heeft bijna iets moois als het voor velen niet zo problematisch zou zijn.

Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, Belgiƫ
+32(0)475 26 99 15
[email protected]
www.topasperges.com

https://www.facebook.com/topasperges