Zoals verwacht doken de elektriciteitsprijzen weer geruime tijd onder 0 dit weekend. Zaterdag van 8 uur 's ochtends tot 18 uur en zondag opnieuw. Het goedkoopste uur was zaterdag tussen 14 en 15 uur met een prijs van net geen -80 euro. De gemiddelde EPEX-uurprijzen kwamen uit op 17,6 euro op zaterdag en 20 euro per megawattuur op zondag.
De negatieve uren waren niet exclusief Nederlands. Grote delen van (Noordwest)-Europa noteerden dit weekend negatieve stroomprijzen.
Op de onbalansmarkt zagen we in Nederland juiste hele hoge pieken, op zaterdagochtend om 5 en 6 uur allebei de keren tot 2423 euro per megawattuur en zondagavond om 21 uur tot zelfs 2496 euro per megawattuur.
Maandag ligt de EPEX-dagprijs op ruim 87 euro per megawattuur. De TTF-gasprijs blijft hangen rond de 35 euro, met voor het contract kwartaal 1 2025 een gasprijs van rond de 40 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 14 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.
De bijzondere elektriciteitssituatie is onder meer het gevolg van de forse opmars van zonne-energie, ondanks dat er ook tekenen zijn van een verminderende groei. Het CBS deelt cijfers over 2023 en constateert dat in 2023 de groei van het opgestelde vermogen van zonnepanelen voor de tweede keer in tien jaar minder was dan het jaar daarvoor. Toch blijft het aantal geplaatste zonnepanelen hard toenemen. In 2023 is het opgestelde vermogen van zonnepanelen gestegen met ruim 22 procent.
Zaterdagmiddag tussen 14 en 15 lag de elektriciteitsprijs vrijwel overal onder 0, zo leert dit overzicht van Nord Pool Group.
Er gebeurt momenteel van alles op het gebied van klimaatbeleid. Lang niet al het beleid is echter effectief. Mede daardoor stijgen de mondiale emissies nog altijd door. Wat werkt wel? In economenvakblad ESB deelt Jeroen van den Bergh de tien geboden van effectief klimaatbeleid. Zijn advies onder meer: vermijd een complexe mix van beleid.
In het eerste kwartaal van 2024 was de uitstoot van broeikasgassen 4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Bij de elektriciteitssector was de uitstoot 17 procent lager. De landbouw stootte echter 3 procent meer uit. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van het IPCC. De landbouw gebruikte meer aardgas voor zowel elektriciteitsproductie als voor de rest van de bedrijfsvoering. Dat is toe te schrijven aan een prijsdaling van aardgas.
De meest energie-intensieve bedrijven van Nederland kunnen samen vele honderden miljoenen kubieke meters aardgas besparen met maatregelen die ze binnen korte tijd hebben terugverdiend. Ze zijn daar ook toe verplicht, maar de meerderheid van de bedrijven werkt niet mee, schrijft Nu.nl.
In het FD (€): gas- en kolencentrales die om financiële steun vragen stroom te garanderen die essentieel is om het net werkend te houden.
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zit in de problemen. Na twee decennia aan miljardenwinsten boekte het bedrijf over 2023 een recordverlies van maar liefst 6,2 miljard euro. Het is het gevolg van het tempo waarin Europa zonder goedkoop Russisch aardgas kan. Voor de Russische president Vladimir Poetin dreigt een belangrijke inkomenstenbron zo te veranderen in een kostenpost, schrijft de NOS.
In eerste instantie werd de teruggang van de NL gasproductie stilletjes gecompenseerd door extra import uit Rusland. Na het uitbreken van de oorlog werd de USA met haar LNG de hofleverancier.
— Martien Visser (@BM_Visser) June 17, 2024
Dit jaar gemiddeld 40.000 m3 aardgas per minuut.#grafiekvandedag pic.twitter.com/dkdVDZvbXb