Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kijkje in een cannabisonderzoekskas

De cannabissector kwam de maandag voor de GreenTech bijeen. De dag werd gevuld met presentaties en bezoeken aan twee onderzoekskassen. De ochtend startte bij MCPIR, een samenwerkingsproject van 13 medische cannabisbedrijven die samen een onderzoekscentrum en platform hebben opgericht.

Is cannabis een gewone plant?
De presentaties werden afgetrapt door René Corsten van Delphy. "Naar onze mening is cannabis een gewone plant. Ter illustratie: voor de meeste mensen is de Nederlandse koning specialer dan ik," zegt René. "Onze biologie is min of meer hetzelfde. Hetzelfde geldt voor cannabis. Het verschil in biologie tussen cannabis en andere gewassen is niet zo groot." René voegt eraan toe dat bepaalde dingen de cannabisplant speciaal maken zoals het proces na de oogst en het feit dat er meerdere manieren zijn om de plant te gebruiken.



Wat kunnen we leren van andere gewassen als de biologie vergelijkbaar is? "Laten we eens kijken naar de bloemvorming. Wanneer de nachten langer duren dan zeven uur start de bloei. Dat is een gouden regel voor de meeste bloeiende gewassen. Mensen denken vaak dat de grootte van de bloem bepaald wordt in de laatste fase. In werkelijkheid wordt dit vooral bepaald in de vegetatieve fase en in de eerste twee weken van de generatieve fase. Bovendien geeft een koudere nacht een grotere bloem. Dat is het geval bij veel andere bloeiende gewassen zoals chrysanten, rozen en dus ook bij cannabis."

Verschil tussen tomaten- en cannabisteelt
Natuurlijk is niet alles hetzelfde. "Wanneer je in de tomatenteelt de temperatuur niet verhoogt, maar het lichtniveau wel dan loop je opbrengst mis. Wanneer je in de cannabisteelt de temperatuur niet verhoogt, maar het lichtniveau wel neemt je opbrengst juist toe," legt René uit.

Over het algemeen ziet René grote verschillen in klimaatinstellingen bij de klanten van Delphy. "Om eerlijk te zijn hebben we daar hier bij MCPIR nog steeds discussies over. Daarom doen we dit onderzoek. Niet om uit te zoeken wie er gelijk heeft, maar om de cannabisteelt te optimaliseren."

Wat zijn belangrijke dingen die mis kunnen gaan wanneer het op het klimaat aankomt? René geeft een paar voorbeelden. "Een hoge temperatuur met weinig licht resulteert in minder oogst. Lage temperaturen in de vegetatieve fase kunnen ook leiden tot een lagere oogst. Een lage relatieve luchtvochtigheid of een hoge energie in- en output kan kleine bloemen geven. Aan de andere kant kan een hoge relatieve luchtvochtigheid met weinig energie-input botrytis veroorzaken. Ook een ongelijk klimaat kan veel problemen geven met Botrytis en echte meeldauw."

Belichtingsonderzoek
Vervolgens was het tijd om over belichting te praten. Sabrina Carvalho van Philips vertelde meer over het onderzoek wat ze doen. Eén van de proeven die ze uitlichtte, richt zich op vermeerdering. "Als eerste stelden we protocollen op. We constateerden dat iedereen jaren geleden op verschillende manieren hun metingen verrichte. Nu we protocollen voor metingen hebben gemaakt kunnen we data vergelijken."



Sabrina legde uit dat uit fundamenteel onderzoek is gebleken dat een lage R:FR een bewortelingshormoon kan triggeren. "We wilden onderzoeken of dat ook geldt voor cannabis. We ontdekten dat een lage R:FR de planten deed uitrekken. We gebruikten een dynamisch belichtingsrecept om dat onder controle te houden. Het activeerde de wortelontwikkeling en zorgde voor een betere vorm van het bladerdak."

Hormonen
Wat betreft de resultaten is het moeilijk om algemene conclusies te trekken. "Het is geen perfecte oplossing, want binnen cannabisteelt is er veel variatie. Het hangt ervan af hoe het ras groeit en of je je eigen hormonen gebruikt. Dat bepaalt of je bepaalde variaties van recepten moet gebruiken."

Sabrina bespreekt één van de redenen waarom Philips zich heeft aangesloten bij het consortium. "Wat betreft belichting hebben we een grote uitdaging. Als je plantentop voor plantentop meet, zit er soms een verschil van 15% in THC binnen dezelfde plant. In één proef hadden sommige toppen een THC van 15% en anderen een THC van 29%. Hopelijk leren we hieruit hoe we dat in balans kunnen brengen. Het bracht ons ook bij de vraag: hoe bemonsteren we en maakt dat wat uit? We ontdekten dat laboratoria verschillen en dat is belangrijk om te weten wanneer je onderzoek doet. Omdat laboratoria verschillend meten moet je bij één laboratorium blijven wanneer je meer wilt weten over de ontwikkelingen in je gewas."

AI-gedreven inzichten
Tot slot nam Ben Niehaus van SpexAI het woord om verder in te gaan op plantmetingen. "We weten allemaal dat het belangrijk is om de plant te meten. Maar hoeveel telers meten in werkelijkheid elke plant handmatig en gebruiken die informatie om hun teelt te verbeteren? Vooral in grote kassen vereist het handmatig uitvoeren van metingen veel tijd. Het menselijk oog kan bovendien niet altijd alles zien. Een camera daarentegen ziet zelfs een kleine kleurverandering al is het maar een verschil van 5%."



Geautomatiseerde beeldtechnologie
Daarom heeft SpexAI geautomatiseerde beeldtechnologie ontwikkeld die de gewassen 24/7 in de gaten houdt en inzichten gebaseerd op Artifical Intelligece geeft. Ben legt uit dat het systeem verschillende technologieën gebruikt om verschillende zaken te meten. "Hyperspectrale beeldvorming kan worden gebruikt om te scouten op plagen (mineervlieg, spint, bladluizen), ziekten (echte meeldauw, botrytis) en Hop Latent Viroid. Om botrytis te ontdekken moeten telers vaak in de bloemen duiken om te zien of er botrytis aanwezig is. Maar het risico is dat je het virus verspreidt door alle bloemen aan te raken die mogelijk besmet zijn met botrytis."

Bovendien heeft het systeem 3D-camera's. "Dit betekent dat we de planthoogte, bladhoekverdeling en internodale afstand kunnen meten. Tot slot kunnen we met thermische beeldvorming de bladtemperatuur, de VPD van het blad, de waterstressindex van het gewas en de transpiratiesnelheid meten." De dampdrukdeficit (VPD) is één van de vele methoden die telers gebruiken om de vochtigheid in een kas of kweekomgeving te meten.

Ben vertelt dat SpexAI zich heeft aangesloten bij MCPIR omdat ze de teelt willen vereenvoudigen en verbeteren en om kennis over de teelt uit te breiden. Na de presentaties was het tijd om de onderzoekskassen te bezoeken.


Tijd om de onderzoekskas te bezoeken








De moederplanten



De middag werd doorgebracht in het World Horti Center en georganiseerd door Cultivation for Compounds.

Voor meer informatie:
MCPIR
www.mcpir.nl