Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtereflecterend gaasnet op kas doet binnentemperatuur dalen

Klimaatverandering wordt wereldwijd gezien als het grootste probleem voor de tuinbouw. Ook de Siciliaanse kasteelt is, ondanks de beschermende structuur voor de gewassen, niet ongevoelig voor het probleem. Teler Antonino Bonvento heeft zijn teeltmethodes moeten aanpassen met enkele technische ingrepen.

"Het bedrijf is 60 jaar geleden door mijn vader opgericht in Scicli, in de provincie Ragusa. De afgelopen 20 jaar stond ik aan het hoofd", vertelt de ondernemer. "In de loop der jaren heb ik het bedrijf gemoderniseerd. Vijf hectare van de kasteelt is uitgerust met technologische instrumenten en we beschikken over een pakstation waardoor het bedrijf een referentiepunt is geworden voor andere telers. We telen vooral cherry-, datterino- en pruimtomaten voor export naar Duitsland, Oostenrijk en Polen."

Luchtafzuigers aan de zijkanten van de kassen en Lumigrey® warmtereflecterend gaas van Agrintech, herkenbaar aan de karakteristieke groene verstevigingsband.

"Met de onverbiddelijke komst van de klimaatverandering ontstond tien jaar geleden in Zuid-Sicilië de behoefte om de teeltprocessen aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Maar aanvankelijk wisten we niet goed hoe ermee om te gaan", vervolgt de teler. "We wisten wel dat we iets moesten doen om de gewassen te beschermen tegen de hitte en periodes van maximaal zonlicht. We kwamen in contact met Agrintech, een fabrikant van reflecterende en beschermende netten om gewassen te beschermen tegen sterke straling. We brengen het net over de afdekfolie aan van ongeveer begin april tot eind september."

Hoe het werkt
Zonweringen van de nieuwe generatie zijn in staat infraroodstraling te weren. Ze verminderen dus niet alleen de lichtinval, maar ook de temperatuur. Ze verhogen de hoeveelheid diffuus licht.

Het net wordt boven de afdekfolie gespannen

Door de infraroodstraling te beperken kunnen de schermen, die onder het merk Lumigrey op de markt worden gebracht, de temperatuur onder het dek regelen. Bovendien wordt het licht gedeeltelijk gereflecteerd en gedeeltelijk verstrooid.

Cherrytomaten aangeplant in augustus 2023. De teelt was niet gemakkelijk, maar de planten hebben standgehouden dankzij de netten van Agrintech.

"Met temperaturen in de kas die 6-7 graden lager liggen dan normaal is de behoefte aan fertigatie lager. De lucht in de kas wordt ook niet zo droog in de zomer en de werkomstandigheden zijn beter. De tomaten lopen geen brandwonden op en, last but not least, het net verlengt de levensduur van de plastic afdekfolie."

Corrado Vizzini van Siriac (officiële distributeur van Agrintech in de provincie Ragusa), Giovanni Gagliardo, Antonino Bonvento en Bruno Gagliardo van Agrintech.

Op de vraag waarom de keuze is gevallen op de netten van Agrintech, aarzelde Bonvento geen moment: "Er zijn verschillende producten op de markt, maar wat het Lumigrey-gaas onderscheidt is de afwerking van de randen, met een speciale verstevigingsband aan de vier zijden, waarin een koord wordt getrokken om het gaas aan de kasconstructie te bevestigen."

Je ziet duidelijk de groene verstevigingsband aan de zijkanten en aan de kop (foto: Agrintech)

"In de afgelopen tien jaar hebben we meerdere keren Agrintech netten geïnstalleerd op al onze kassen", besluit Bonvento. "Het beheer van het microklimaat is zeer gunstig voor onze gewassen en is economisch ook haalbaar, want we besparen op waterverbruik en de daarbij horende energiekosten om het water op te pompen, maar ook op meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Kortom, de teelt wordt goedkoper en milieu- en arbeidsvriendelijker."

Voor meer informatie:
Agrintech Srl
84025 Eboli (SA) – Italië
Tel: +39 (0)828 332978
[email protected]
www.agrintech.it

Publicatiedatum: