Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Saint-Gobain Cultilene en Growficient gaan samenwerken

Substraatproducent Saint-Gobain Cultilene en substraatsensorleverancier Growficient slaan de handen ineen in een nieuw partnership. Door hun expertises te combineren, willen de bedrijven telers helpen hun teelt te optimaliseren met gebruik van zo min mogelijk water en meststoffen. Ook in hun duurzaamheidsdoelstellingen vinden de bedrijven elkaar.



"In de teelt lopen veel mensen rond die aan een plant kunnen zien en voelen hoe het ermee gaat. Maar feiten en data spelen een steeds grotere rol bij het maken van de juiste keuzes. Samen met Growficient gaan we onze klanten voorzien van data die nog beter inzicht geeft in het substraat rondom de wortels van de plant." Aan het woord is Dennis Wertheimer, algemeen directeur van Cultilene. Hij blikt vooruit op de samenwerking tussen de bedrijven: "Het motto van Cultilene is 'Where impact begins'. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met onze samenwerking nog meer impact kunnen maken."



Elkaar versterken
De samenwerking is dan wel nieuw, de relatie tussen Cultilene en Growficient gaat al enkele jaren terug. Dirk Jan Mulder, mede-oprichter van Growficient: "In de loop der jaren hebben beide bedrijven hun eigen producten ontwikkeld. Cultilene kwam met innovaties op het gebied van substraat, wij ontwikkelden als onafhankelijke leverancier een draadloze sensor die werkt op alle substraten. Nu was het moment daar om elkaar verder te ondersteunen."

Dit levert niet alleen een win-winsituatie op voor Cultilene en Growficient, maar vooral voor de teler. Dennis: "Bij Cultilene vinden we het belangrijk om meer te doen dan substraat verkopen; we willen telers meerwaarde bieden. Dat doen we door advies te geven over substraat, wortelmilieu en alle andere factoren die van invloed zijn op de waterbalans van de plant. Growficient heeft dezelfde visie en kan met behulp van de data uit de sensoren sneller en gerichter adviseren. Hierin trekken we gezamenlijk op met de teler."

Direct inzicht
Het besluit om samen te werken volgt na een korte periode van proefdraaien. Remy Maat, specialist op het gebied van substraat toepassingen bij Cultilene, was nauw betrokken bij deze tests. Hij vertelt: "De eerste indruk was meteen goed. Wat zeker waarde toevoegt, is het uitgebreide 'Growboard': een dashboard waar de gegevens van alle locaties op binnenkomen en waarop je in één oogopslag inzicht hebt in data uit alle sensoren. Denk aan het watergehalte, de temperatuur, de EC en de intering. Ook handig is dat je de data kunt koppelen aan elke klimaatcomputer. De telers die het hebben uitgeprobeerd waren snel overtuigd en konden direct met de data aan de slag."

Ook voor Remy zelf bieden de sensoren voordelen. Hij vervolgt: "Als een teler een probleem met de planten bij ons meldt, kan ik indien gewenst direct meekijken op het dashboard. Zo zie ik sneller wat er misgaat en kan ik op afstand irrigatie-advies geven. Voor de teler geven de sensoren bovendien extra zekerheid door direct te monitoren wat er gebeurt. Met het wisselvallige weer dit voorjaar, is het heel belangrijk om op basis van betrouwbare data de watergift aan te kunnen passen."

Optimalisatie teelt
Naast de missie om telers te helpen hun teelt te optimaliseren, delen Growficient en Cultilene nog een ambitie: die om de sector te verduurzamen. Dennis: "Saint-Gobain streeft ernaar om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Dat vraagt om innovaties op alle vlakken. Ook bij substraat. Op dit moment onderzoeken we hoe we steenwol kunnen hergebruiken, maar we verkennen ook andere soorten substraat, zoals glaswol en houtsubstraat. Ook hierin werken de Growficient sensoren heel goed en laat het dashboard mooie resultaten zien."

Dirk Jan vult aan: "De data geeft nauwkeurig inzicht in wat er met het wortelmilieu gebeurt en helpt om de watergift te optimaliseren. Dit biedt aan de ene kant zekerheid aan telers en leert ons aan de andere kant waardevolle lessen. Door samen kennis op te doen, kunnen we de volgende stap zetten richting een duurzame teelt." Daar is Dennis het roerend mee eens. Hij sluit af: "Ook op dit gebied is onze samenwerking het moment 'where impact begins'. Ik verwacht dat we door samen te innoveren en te luisteren naar de behoeften van onze klanten, een positief verschil kunnen maken."

Voor meer informatie:
Growficient
Tel: +31 626 084 847
[email protected]
http://www.growficient.com

Publicatiedatum: