Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zuid-Korea en Azië ideale markt voor aardbeien gezien de lage energiekosten en hoge productprijzen"

"Ons volledig geautomatiseerde aardbeienteeltsysteem stelt ons in staat om 24/7 hoogwaardige aardbeien te oogsten zonder dat er geschoolde telers nodig zijn," zegt Dongho Park, oprichter en CEO van PARUS. De geautomatiseerde systemen van het bedrijf beheren temperatuur, vochtigheid, licht, CO2 en voedingsstoffen om optimale groeiomstandigheden te creëren voor maximale opbrengst en kwaliteit.


Het PARUS-team in een vertical farm.

Uitdagingen overwinnen
Het binnen telen van aardbeien brengt uitdagingen met zich mee, vergeleken met bladgroenten. Volgens Dongho kan gebrek aan ervaring met bedekte binnenteelt en complexe problemen met klimaatcontrole het moeilijk maken. "Het begrijpen van de kenmerken van aardbeienplanten is cruciaal voor het ontwerpen van geschikte systemen."

De geautomatiseerde systemen bij PARUS verminderen deze uitdagingen door de noodzaak van handmatige interventie te verminderen. "Zodra de teler de variëteit selecteert en op de startknop klikt, worden alle parameters automatisch uitgevoerd. Deze technologie is essentieel voor het succes van de binnenlandse verticale aardbeienteelt."

Uitgebreide R&D
PARUS heeft jaren besteed aan het perfectioneren van zijn automatiseringstechnologie. "We hebben bewezen dat ons systeem werkt. We zijn begonnen met R&D in verticale aardbeienteelt en hebben nu projecten in Zuid-Korea, China en Nederland," zegt Dongho.

Het geautomatiseerde aardbeienteeltsysteem bij PARUS maakt gebruik van een reeks geavanceerde technologieën. "Wat we proberen te doen, is de moeilijke beslissingen voor de telers te automatiseren. Het systeem omvat software, sensoren en precieze milieucontroles, wat zorgt voor een stabiele en duurzame teelt," zegt Sandro van Kouteren, directeur van PARUS Europa.

Hij benadrukt ook het belang van teelt op water waardoor het hele jaar door continu kan worden geteeld. "We kunnen dezelfde plant 15-16 maanden laten groeien, in tegenstelling tot traditionele op substraat gebaseerde methoden die maximaal 5-6 maanden meegaan," legt hij uit. Deze aanpak bespaart niet alleen op de kosten van substraten, maar verbetert volgens hem ook de levensduur en opbrengst van de plant.

De bestuiving in het PARUS-systeem is ook geautomatiseerd. "We gebruiken lucht en borstels voor bestuiving, wat erg snel en handig is voor de binnenteelt," zegt Dongho. Daarnaast ontwikkelt PARUS robotoplossingen voor het oogsten, hoewel er nog steeds gebruik wordt gemaakt van handarbeid. "We werken aan een robot om dat voor ons te doen, maar het gaat nog een beetje traag," geeft Sandro toe.

Zuidoost-Azië: veel potentieel
De markt voor de geautomatiseerde systemen van PARUS groeit, vooral in Azië. "De beste markt is Korea, omdat de energiekosten erg laag zijn en de prijzen van aardbeien hoog," zegt Dongho. Het systeem wekt ook interesse in Zuidoost-Azië, waar veel landen afhankelijk zijn van geïmporteerde aardbeien. In Europa vormen hoge energiekosten en economische instabiliteit uitdagingen. "De EU-markt is interessant, maar de markt moet stabieler zijn om deze systemen te accepteren," merkt Sando op. Ondanks deze uitdagingen is PARUS optimistisch over de toekomst. "We hebben bewezen dat we een vertical farm succesvol kunnen runnen en hebben vertrouwen in ons vermogen om succes te garanderen."

Momenteel bouwt PARUS aan vijf standaard aardbeienteeltfaciliteiten van 600 vierkante meter met 8 lagen in Zuid-Korea. Op verzoek van de regering wordt in Beijing een project van 2.500 vierkante meter met 8 geautomatiseerde lagen gerealiseerd. Daarnaast voert PARUS een groot R&D-project uit in Shanghai van 200 vierkante meter en is in gesprek voor een aardbeienteeltsysteem van 20.000 vierkante meter. Verder zal deze zomer een volledig geautomatiseerde verticale aardbeienfaciliteit in de Filipijnen worden geïnstalleerd, en PARUS is in gesprek over soortgelijke faciliteiten in Thailand, Singapore en Vietnam.

Voor meer informatie:
PARUS
Dongho Park, Oprichter en CEO
[email protected]
Sandro van Kouteren, Directeur Europa
[email protected]
www.parus-europe.com

Publicatiedatum: