Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mexicaanse sector blijft groeien zolang de koopkracht in Noord-Amerika blijft toenemen"

De Mexicaanse tuinbouwsector wordt al lang gezien een belangrijke sector. Veel van de producten gaan naar de Noord-Amerikaanse markt. De waarde van Mexicaanse exportproducten, met name tomaten, die naar de Verenigde Staten en Canada geëxporteerd worden, laat al jaren een consistente stijgende lijn zien.

In 2014 bedroeg de tomatenexporten naar de VS alleen al ongeveer €1,54 miljard wat tegen 2022 groeide tot bijna €2,32 miljard. "Wat mij betreft blijft dit segment groeien zolang de koopkracht in de VS en Canada blijft toenemen," vertelt Mauricio Revah, algemeen directeur van GreenV Mexico.

15.200 hectare
Mexico beschikt momenteel over ongeveer 15.200 hectare aan high-tech en mid-tech kassen. Het voorspellen van toekomstige groei is complex en wordt sterk beïnvloed door economische factoren zoals wisselkoersen, rentetarieven en inflatie. Ondanks recente economische uitdagingen wordt een bescheiden groeipercentage van drie tot vijf % per jaar verwacht. Dat komt neer op een toename van 15-20% in de komende vijf jaar en betekent mogelijk een toename van 50-70% in de volgende 20 jaar.

Verschillende tomatenrassen, paprika's en komkommers zijn voorbeelden van gewassen die in deze kassen worden geteeld. "Het voorspellen van groei is een moeilijk omdat deze nauw samenhangt met economische groei. Helaas belemmeren een hoge inflatie, onaantrekkelijke wisselkoersen en rentetarieven de sector," merkt Mauricio op.

De drijvende kracht achter deze ontwikkeling is de toenemende vraag naar hoogwaardige producten tegen concurrerende prijzen in de VS en Canada. Bovendien heeft Mexico kennis opgebouwd in productieve technologieën in de afgelopen twee decennia. Veel technici zijn opgeleid om te werken in hightech kassen in Noord-Amerika. "Buitenlandse investeringen, met name uit de VS, zijn beperkt en marginaal. Weinig projecten ontvangen directe investeringen," legt Mauricio uit. "Buitenlandse investeerders zijn meer geïnteresseerd in het veiligstellen van producten voor hun markten dan in het leveren van een significante bijdrage aan de Mexicaanse tuinbouwsector."

Onder de regio's die de tuinbouwsector van Mexico aansturen valt Querétaro op. Het strategisch belang komt voort uit het gunstige klimaat, de infrastructuur en geschoolde arbeidskrachten. Gelegen op 1.900 meter boven zeeniveau heeft Querétaro een semi-woestijnklimaat met milde zomers en een lage vochtigheid. Deze omgeving is bevorderlijk voor geavanceerde technieken zoals hogedruknevel. Dat is belangrijk voor het regelen van temperaturen in kassen. "Querétaro is een uitstekende omgeving voor het telen van kasgroenten," benadrukt Mauricio.

Hergebruiken water
Desondanks staat Mexico voor flinke uitdagingen met betrekking tot waterschaarste, kwaliteit en uitputting van waterbronnen. Met water dat steeds schaarser en waardevoller wordt biedt GreenV Mexico, in samenwerking met partners wereldwijd, oplossingen om het hergebruik van water in kas-irrigatie te maximaliseren. "Het is nu gewoon zo dat water de meest schaarse en kostbare hulpbron voor de sector is," zegt Mauricio. "GreenV Mexico, samen met haar GreenV-partners, pakt dit probleem aan door diverse technologieën aan te bieden. Dit varieert van omgekeerde osmose tot ultrafiltratie. Dat kan telers helpen om het hergebruik van hun irrigatiewater te maximaliseren."

"GreenV maakt samen met kennis en ervaring uit Nederland innovatieve tuinbouwtechnologie toegankelijk. Samen met de bedrijven binnen GreenV en ons netwerk van partners leveren we volledig geïntegreerde faciliteiten en oplossingen."

Voor meer informatie:
Mauricio Revah
GreenV Mexico
Tel +52 442 226 6527
[email protected]
www.greenv.mx

Publicatiedatum: