Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gas duurder door bijmengen groen gas

Kosten teler euro's omhoog bij invoering ETS-II

Een ETS-II opt-in heeft voor de glastuinbouw en de visserij ingrijpende gevolgen. Die conclusie trekken onderzoekers van Wageningen University & Research. De rijksoverheid wil alle fossiele brandstoffen die nog niet onder het Europese emissiehandelssysteem ETS voor de uitstoot van CO₂ vallen, onder te brengen in het nieuwe ETS-II via een opt-in. Dat zou met ingang van 2027 moeten gebeuren.

In de glastuinbouw vallen enkele van de grootste aardgasgebruikers al onder ETS-I. De andere bedrijven zouden onder de nieuwe ETS-II gaan vallen. De kosten van de zogenaamde ETS-II opt-in voor glastuinbouwbedrijven zouden bij een verbruik van 1.768 miljoen m3 aardgas op 151 miljoen euro neerkomen voor het jaar 2030.

Als door het interactie-effect de CO2-heffing naar een nul tarief zou gaan na invoering van ETS-II, bedragen de kosten voor de glastuinbouwsector per saldo circa 96 miljoen euro. Nog altijd een forse lastenverhoging.

De onderzoekers gaan er bij hun berekening voor het gemak vanuit dat doorrekening van de kosten (151 miljoen) uitkomt op 1,66 euro per m² bij een areaal van 10.000 euro. Dat bedrag komt bovenop andere beprijzingsmaatregelen, zoals de Energiebelasting.

Groen gas
De onderzoekers bekeken ook een bijmengverplichting voor groen gas. De bijmengverplichting groen gas wordt gekoppeld aan het gas dat onder ETS-II valt en kan de prijs van het geleverde gas doen stijgen (met naar verwachting 12 tot 17 eurocent per m³ gas), schrijven de onderzoekers.

Bijmenging van groen gas aan het openbaar aardgasnet wordt verondersteld het behalen van de 4,3 Mton CO₂-equivalente restemissie van de glastuinbouw te ondersteunen. Deze bijmenging heeft geen invloed op de impact van ETS-II (opt-in), omdat de hoeveelheid fossiele CO₂ van het restemissiedoel, waarmee de ETS-II opt-in impact is berekend, gelijk blijft. De bijmengverplichting zal wel invloed hebben op de hoogte van de CO2-heffing en de impact op de glastuinbouw. Hoe dat precies effect gaat hebben, dat hebben de onderzoekers (nu) nog niet onderzocht.

Bekijk de hele studie hier.