Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtepomp op buitenlucht in bedrijf

In de zoektocht naar het verlagen van de CO₂-uitstoot heeft Keelings Ierland gekozen voor een lucht/water warmtepompsysteem. Samen met DLVge heeft Keelings de mogelijkheden om naar duurzaam over te schakelen onderzocht voor de tien hectare aardbeien kas in County Dublin. Door de combinatie van behoorlijk milde winters en een ondergrond die slecht geschikt is voor aquifers kwam de lucht/water warmtepomp als beste uit de bus.

Voor de warmte voorziening kan nu worden gekozen uit wkk, ketel en warmtepomp. Bij hoge CO₂ vraag zal eerst de wkk en de ketel worden ingezet. Uit de studie van DLVge kwam naar voren dat circa de helft van het ketelgas alleen werd gebruikt voor verwarmen. Door een warmtepomp samen met een laagtemperatuur buffer systeem in te passen kan 25% gas worden bespaard.

De installatie is half mei in bedrijf gesteld en de start is boven verwachting. De installatie bestaat uit vier lucht/water warmtepompen en twee water/water warmtepompen met gezamenlijk warmtevermogen van 2MW. De warmtepompen zijn met elkaar verbonden via een regelbuffer. De eerste dagen heeft de installatie een COP gedraaid van boven de vijf. Uit elke kWh elektrisch vermogen die in de installatie werd gestopt kwam dus meer dan vijf kWh warmte.

Voor meer informatie:
DLVge
Tel: 31(0)10 462 30 30
[email protected]
www.dlvge.nl

Publicatiedatum: