Maandag schoot de gasprijs omhoog, maar met hetzelfde gemak lijkt de TTF-gasprijs dinsdagochtend weer teruggezakt. Als reden voor de gasprijsstijging wijzen analisten op een Noorse verstoring.
De EPEX-dagprijs voor elektriciteit is ook een stukje teruggezakt na een dure maandag met een prijs boven de 100 euro per megawattuur. Dinsdag komt de prijs op ruim 88 euro uit.
Los van de actuele prijsperikelen, waarover o.a. Nu.nl en BNR berichten na berichtgeving van persbureau Bloomberg, is er ook aandacht voor de langere termijn. Hier is sprake van 'gezonde fundamentals' stelt men bij energiehandelsplatform Powerhouse, maar is er ook blijvend sprake van volatiliteit. Een toenemende aanvoer van gas is verwacht, maar daarbij lijkt niet gerekend te zijn op de nieuwe Noorse verstoring. Er zit een barst in een pijpleiding. Een probleem dat niet voor woensdag is opgelost, zoveel is nu al duidelijk.
In de update van Powerhouse is er ook aandacht voor de 'slag om LNG'. "De slag om het wereldwijde aanbod van LNG lijkt in het voordeel van Azië beslecht te gaan worden. De opslagen in Europa worden dan wel gevuld, maar hoge temperaturen in Azië zorgen voor een toename van de vraag."
TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 3 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.
Eén op de 3 straten zal open moeten in de komende jaren. Dat is het gevolg van de geplande werkzaamheden aan het laagspanningsnet in de provincie Zuid-Holland. Als gevolg van netcongestie ('file' op het elektriciteitsnet) wordt er vanaf volgend jaar elk jaar €8 miljard geïnvesteerd om het net bij de tijd te brengen. Elektriciteitsleidingen worden dikker én slimmer. Maar: gemeenten, bedrijven en bewoners gaan wel merken dat er aan het net gewerkt wordt, waarschuwt de provincie Zuid-Holland.
Er is veel discussie over de daadwerkelijke kosten van de productie van hernieuwbare waterstof via elektrolyse. Die kosten zijn de laatste jaren flink opgelopen. Of en hoe ver de kosten de komende jaren gaan dalen, is de vraag. Er is nog weinig transparantie over hoe die kosten zijn opgebouwd en welke bedragen realistisch zijn. TNO heeft informatie van elf marktpartijen over veertien van hun lopende of geplande elektrolyseprojecten verwerkt in een rekenmodel. Het rapport hierover is door minister Jetten voor Klimaat en Energie met een waterstofbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Zogenaamde 'groene waterstof' is (nog) duur. Een alternatief is mogelijk 'blauwe' waterstof, denkt de VEMW.