Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler maakt straks eigen biologisch afbreekbare biobased substraatplug met machine op locatie

Tholen - Een beetje buiten het zicht van het overgrote deel van de tuinbouwbedrijven in Nederland is Maan Biobased Products vanuit Raalte druk bezig om innovaties te introduceren in de tuinbouwsector. Eerst maakte de sector kennis met de Growcoon en nu is er Nygaia, dat ze samen met partner Klasmann-Deilmann ontwikkelen. Bijzonder aan dat concept is dat het bedrijf uit Overijssel er ook zelf ontwikkelde automatisering bij aanbiedt. Op GreenTech Amsterdam zal een deel van de machinelijn, de Nygaia Plugline, te zien zijn.

De plug zelf is ook doorontwikkeld. Onder andere de 'rookworstgeur' van de eerste versie die vorig jaar al te zien was in Amsterdam, is verdwenen, laat Rob van de Meer ons zien en ruiken. De Product Specialist maakte de eerste stappen in de tuinbouw mee van het bedrijf dat van oudsher gespecialiseerd is in coatingequipment. Sinds vorig jaar is hij, na een klein tuinbouwuitstapje, weer terug.


Rob van der Meer

"Wat hier in korte tijd is neergezet, vind ik indrukwekkend", toont Rob zich, hoewel in het hart van alle ontwikkelingen, nog altijd onder de indruk. Dat zijn ook wij als we even later de trap op lopen en in één van de bedrijfshallen tientallen machines Growcoons zien produceren. De productiemedewerkers stapelen doos na doos op pallets. "Het begon ooit met het idee om potgrond te lijmen. Dat bleek geen goed idee, maar hieruit is wel het idee voor Growcoon ontstaan."

In grote volumes maken ze in Raalte biologisch afbreekbare Growcoon-plughouders. Dat kunnen ze in allerlei maten. De Growcoons gaan naar telers over de hele wereld dankzij een samenwerking met substraatgigant Klasmann-Deilmann.

"We leren van elke test"
De focus ligt voor nu echter even op Nygaia. Dit product is, anders dan de Growcoon waarmee Maan zo'n tien jaar terug echt op eigen houtje begon, echt het resultaat van de samenwerking tussen beide bedrijven. Samen kwamen ze op het idee om een alternatief voor veensubstraat te maken, met als meest bijzondere eigenschap dat de plug de structuur heeft van potgrond. "Terwijl het geen natuurproduct is, geen invloed op de pH of EC heeft en volledig inert is", benadrukt Rob.

Waaruit Nygaia dan wel bestaat, dat is het 'Coca-Cola-geheim' van Maan en Klasmann-Deilmann. Duidelijk is wel dat het om een vezelstructuur gaat gemaakt uit polymeren. De gekozen structuur en de gekozen grondstoffen samen maken dat het plugje goed water opneemt, maar ook afgeeft. "De plug kan tot negen keer het volume van de plug aan water op nemen."

Op dit moment is het nog een kwestie van finetunen alvorens de plug echt de markt op gaat. Met dat finetunen is men onder meer bezig bij The Green East, een proeftuin vlakbij de Maan-productielocaties. "We willen doorstroming in de plug en dat kan met dit materiaal. We leren van elke test. De hele tuinbouwsector zou dat wat mij betreft ook moeten doen, want we willen met zijn allen vooruit, nietwaar?"


De focus met Nygaia ligt eerst op de teelt op water in kas en vertical of indoor farm, maar ook in andere teelten is interesse ontstaan. Rob: "We testen met diverse gewassen."

Niet-fossiel
Het concept Nygaia is deze GreenTech genomineerd voor een Concept Award. Bij het concept hoort ook een machine. Die machine moet straks op locatie voor telers het substraat gaan produceren. "Dat betekent dat waar je voorheen 40 containers nodig had om substraat te verschepen, je straks nog maar 1 container met grondstoffen naar de klant hoeft te sturen", legt Patrick Alferink uit. "Grotendeels hernieuwbare grondstoffen van niet-fossiele oorsprong."

Samen met Martine Huisman is het zijn taak om onder meer ook de duurzame kanten van de toch ook technische ontwikkelingen goed over te brengen, ook straks op de beurs. Dat een deel van de machinelijn straks op de beurs te zien is, gaat zeker helpen om de aandacht van de beursbezoeker te trekken. "Wij krijgen eind mei in Raalte de kans om de hele lijn alvast eens te bekijken. Foto's maken, dat kan nog niet. De machine is op dat moment nog niet helemaal afgemonteerd. Maar tijdens GreenTech ga je wat beleven", verzekert Rob ons.

Wat we zien, is een machine waar het bio-afbreekbare en gedeeltelijk biobased polymeermengsel tot rollen wordt gemaakt. Uit die rollen maakt een andere machine dan weer de plugjes. Die plugjes, die moeten stabiel zijn tijdens de teelt, maar ze zijn ook industrieel composteerbaar. De teler kan Nygaia, door aan de juiste knoppen van de machine te draaien, straks op de eigen locatie naar eigen inzicht iets lichter of dichter maken.

Matje
Naast met de plug wordt er ook met een Nygaia-matje getest. "Daarmee boeken we mooie resultaten, dus daar zijn we ook helemaal enthousiast over." Hij laat sla zien die op een drijver op water op het Nygaia-matje is geteeld. "De proeven met dit matje gaan helpen ook de pluggen te verkopen." Na de beurs wil Maan Biobased Products samen met partner Klasmann-Deilmann net als voor Growcoon ook met Nygaia commercieel volumes gaan draaien. En dan niet meer in Raalte, maar gewoon op locatie. "Dat was bij de ontwikkeling van dit duurzame concept van meet af aan de voorwaarde."


Teelt met Nygaia-matje

Voor meer informatie:
Maan Biobased Products
Klipperweg 16
8102 HR Raalte
Tel: 0572 35 27 71
[email protected]
www.maan-biobasedproducts.com
www.maan-group.com

Klasmann-Deilmann Benelux
[email protected]
www.klasmann-deilmann.com/nl/