Tholen - Om de vraag te kunnen beantwoorden wat de verdienmodellen zijn van batterijen op de balanceringsmarkten, is het belangrijk om te weten welke markten er zijn en wat deze markten inhouden. Ook is het goed om te beseffen hoe een glastuinbouwbedrijf in elkaar zit, met onder meer wkk's, LED-belichting en e-boilers. Die kennis over hoe een bedrijf energietechnisch in elkaar zit, is cruciaal om het maximale uit een batterij te halen, benadrukt Wilmer Eits van Bata Energy Solutions.
Een groep klanten van Bata Energy Solutions kreeg onlangs uitleg over de opmars van batterijen. Jan Willem Zwang van Stratergy deelde inzichten over de diverse balanceringsmarkten en hoe batterijen hierop kunnen worden ingezet, terwijl Hugo van Straten van Huawei dieper inging op de technische aspecten en veiligheid van batterijen.
Recent opgeleverde zonnepaneelprojecten bij tuinders in de Bommelerwaard
Totaalplaatje
Bata Energy Solutions is gevestigd in Lienden. Het bedrijf adviseert diverse bedrijven, waaronder ook glastuinbouwbedrijven, met energievraagstukken en ook met installatie van onder meer zonnepanelen. Ook zit de eerste plaatsing van een batterijsysteem in de glastuinbouw eraan te komen, deelt Wilmer. "We zijn samen met diverse klanten en sturingspartijen nog aan het kijken hoe een batterij het beste kan worden toegevoegd aan de huidige assets die tuinders al hebben. Denk hierbij aan een WKK, ledverlichting en e-boilers."
De opmars van batterijsystemen gaat momenteel snel. "Dusdanig snel dat het voor de traditionele partijen die energiesystemen in de tuinbouw aansturen ook nog echt iets nieuws is. Wij zijn via de zonnepanelenmarkt de tuinbouw ingerold. We willen ons onderscheiden met kennis van het hele totaalplaatje, inclusief tegenwoordig ook batterijsystemen."
Wilmer Eits voor een medio juni geplaatste batterij
Flexibel aansturen
Een batterijsysteem leveren is één, het maximale uit een systeem halen is iets anders, weten de specialisten van Bata Energy Solutions. "In de tuinbouw hebben veel bedrijven een wkk. Daarmee zijn ze gewend om mee te doen op de onbalansmarkt."
Op het moment dat er echter een batterij bij komt, kan dat handelen met energie ook met een batterij. Maar, zo benadrukt Wilmer, de aansluiting van een tuinder laat het lang niet altijd toe dat alle systemen tegelijk werken. "Daarom is het belangrijk om bepaalde voorrangsregelingen uit te denken, waarmee alle systemen van een tuinder optimaal op elkaar afgestemd zijn."
Dat goed laten samenwerken van systemen, dat is lastiger dan het lijkt. Je hebt er kennis van de situatie bij een tuinder voor nodig, en goede software. Dat laatste, daarmee zijn externe specialisten volop bezig, weet hij. "Je wilt er naartoe dat een systeem met een batterij straks zo flexibel is dat bij veranderingen op de energiemarkt er slechts een softwarematige schakeling nodig is."
Batterijen in akkerbouw
Bata Energy Solutions is momenteel vooral in de Bommelerwaard actief, maar het bedrijf ziet ook de aanvragen uit andere regio's toenemen. "In onze regio hebben we ten opzichte van andere leveranciers het verschil gemaakt door goed te snappen wat er speelt." In de Bommelerwaard is er bijvoorbeeld krapte op het elektriciteitsnet.
In de akkerbouw worden al wel batterijen bij bedrijven geplaatst, weet Wilmer. "Daar heeft een ondernemer behalve eventueel koeling vaak geen andere assets waarmee je kunt sturen. Dat maakt dat de akkerbouwer vaak alle ruimte heeft op zijn aansluiting voor het optimaal gebruiken van een batterij. Een batterij kun je opladen en weer ontladen. Als je dat op de goede momenten doet, dan is dat is dat ook een verdienmodel."
Momenteel ziet men bij Bata Energy Solutions dat de grootste winsten te behalen zijn met batterijen en handelen op de onbalansmarkt, en dan specifiek de aFRR-markt. "Telers zijn hier met hun wkk al op actief. Waar ze nu hun wkk inzetten, kunnen ze ook een batterij gebruiken. Met de batterij op- en afregelen is een mooie aanvulling op een wkk of LED-belichting."
In de akkerbouw worden momenteel door Bata Energy Solutions al meer batterijen geplaatst. Akkerbouwers hebben vaak ruimte op de aansluiting. In de glastuinbouw is het plaatje complexer.
Handelsmarkten van energie voor een batterij
Maar welke handelsmarkten zijn er dan? Dat kwam op het recent georganiseerde event van Bata Energy Solutions voorbij. Handelsmarkten van energie zijn zoals de naam het al schets markten waarop elektriciteit en andere energiebronnen worden verhandeld. De handelsmarkten zorgen ervoor dat de elektriciteit zo efficiënt mogelijk wordt gedistribueerd. Er zijn verschillende soorten handelsmarkten van energie. Hieronder een toelichting op de verschillende markten.
FCR – Frequency Containment Reserves
Een batterij kan op de FCR-markt worden ingezet om de frequentie van het elektriciteitsnet te stabiliseren. De batterij moet in dit geval wel voorzien zijn van een frequentiemeter. Op het moment dat de frequentie daalt, zal de batterij vermogen gaan leveren. Wanneer de frequentie stijgt omdat er meer vermogen op het net is dan nodig, zal de batterij vermogen gaan opnemen om dit te corrigeren.
Elke dag kan vermogen worden aangeboden op de FCR-markt in blokken van 4 uur. Voor het beschikbaar stellen van dit vermogen ontvangt de aanbieder een vergoeding.
aFRR – automated Frequency Restoration Reserves
De aFFR-markt is gericht op het herstellen van de frequentie van het elektriciteitsnet na een verstoring. Hierbij worden automatisch aangestuurde reserves ingezet om binnen enkele minuten de balans te herstellen.
Waar de batterij bij de FCR continu de frequentie van het net volgt, wordt de batterij bij de aFFR afgeroepen op basis van de prijsbieding die de vorige dag voor 9 uur 's ochtends is ingediend. In de aFFR-markt ontvangt de aanbieder een vergoeding voor het beschikbaar stellen van de capaciteit en een vergoeding op het moment dat de batterij wordt ingezet.
Day-Ahead
De naam zegt het al, op de Day-Ahead markt gebeurt de handel een dag van tevoren. De BRP'ers dienen tot uiterlijk 12.00 uur een dag van tevoren, voor elk uur, in hoeveel energie geleverd en verbruikt gaat worden. Prijzen worden bepaald door het evenwicht van vraag en aanbod.
Voor een batterij kan bijvoorbeeld een bieding worden ingediend voor het laden tijdens de 3 goedkoopste uren en het ontladen tijdens de 3 duurste uren. Hierdoor is het altijd al een dag van tevoren duidelijk wat er met de batterij verdiend gaat worden.
Intraday
Ook hierbij zegt de naam al wat voor soort markt het is; de energiehandel gebeurt op de dag zelf. BRP'ers kunnen handelen vanaf 15.00 uur, een dag van tevoren tot uiterlijk 5 minuten voor levering. Hierdoor kunnen aanpassingen worden gedaan op basis van real-time vraag en aanbod en onverwachte gebeurtenissen.
Waar de uiteindelijke prijs op de Day-Ahead markt voor iedereen hetzelfde is, varieert de prijs op de Intraday markt afhankelijk van het moment waarop de deal wordt gesloten. De spreads op de Intraday markt zijn vaak ook een stuk hoger dan op de Day-Ahead markt, waardoor er met een batterij hogere verdiensten te behalen zijn.
Onbalansmarkt
De onbalansmarkt is een essentieel onderdeel van het elektriciteitsnetwerk, waar de balans tussen vraag en aanbod in realtime wordt gehandhaafd. Wanneer de werkelijke elektriciteitsvraag afwijkt van de voorspelde vraag, ontstaat er een onbalans die gecorrigeerd moet worden.
Met een batterij is momenteel de grootste winst te behalen op de onbalansmarkt, vooral vanwege de groeiende invloed van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Als gevolg hiervan zijn de prijsverschillen op de onbalansmarkt de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.
Bata Energy Solutions helpt ondernemers die kiezen voor plaatsing van een batterij met het hele proces, van onderzoek en ontwerp tot installatie.
Juiste configuratie en aansturing
Om daadwerkelijk opbrengsten te genereren met een batterij op een van de eerder besproken handelsmarkten, is het van cruciaal belang om te kiezen voor een batterij met de juiste configuratie, stipt Wilmer tot slot nog aan. Daarnaast is het essentieel dat de batterij goed stuurbaar is en effectief wordt aangestuurd. Het aansturen van een batterij op de balanceringsmarkten gebeurt door een externe aggregator die met behulp van slimme algoritmes de batterij op de juiste wijze inzet.
De energiekenners uit Lienden helpen bij het optimaal implementeren van batterijen in een bedrijf. Zij bieden begeleiding bij het hele proces, van onderzoek en ontwerp tot installatie.
Voor meer informatie:
Wilmer Eits
Bata Energy Solutions
Marsdijk 35
4033 CC Lienden
+ 31 6 51 50 32 19
[email protected]
[email protected]
www.bata-energysolutions.nl