Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een tweede ultrafiltratie-systeem voor Personal Vision

"Goed gevoel dat we nu alle waterstromen kunnen ontsmetten"

Bij de aankoop van een nieuw bedrijf word je soms positief verrast door de inventaris. Zoals bijvoorbeeld een ultrafiltratie-systeem van Mienis Water. Dat overkwam Personal Vision in Bleiswijk. Deze ontsmettingsmethode beviel zo goed dat Growers United - de coöperatie waarbij Personal Vision aangesloten is - een tweede installatie plaatste op de andere locatie. Nick Persoon is er tevreden over. "Het is een soort verzekering, het brengt rust op ons bedrijf."

Personal Vision heeft een stevige basis op de Wilgenlei in Bleiswijk. Het in rode en groene paprika's gespecialiseerde teeltbedrijf groeide in korte tijd van ruim zeven naar 22 hectare, door de aankoop van twee buurbedrijven. De broers Roy en Nick en hun vader Stephan Persoon leggen de lat hoog. Personal Vision teelt blokpaprika's voor PapriCo, het paprikamerk van coöperatie Growers United.

Watermonsters vertellen het verhaal
"Bij de aankoop van Wilgenlei tien bleek dat daar een ultrafiltratie-systeem stond van slechts een jaar oud", vertelt Nick. "Daar hadden we nog niet eerder kennis mee gemaakt. Op ons ouderlijke bedrijf hadden we namelijk nog geen ontsmettingsinstallatie. We hielden de systemen al jaren schoon met chloordioxide in voor- en najaar en gestabiliseerde waterstofperoxide in de zomer.

De broers wilden natuurlijk wel weten wat de positieve effecten van ultrafiltratie zijn. Zij namen daarom in de afgelopen jaren meerdere keren in alle afdelingen watermonsters van drain- en gietwater. "Daar kwam steeds uit dat de afdeling met ultrafiltratie de minste vervuiling liet zien. Het bacterieniveau is zeer laag en zwakteparasieten als Pythium en Fusarium zijn niet aanwezig in het gietwater", legt de teler uit. "Die kunnen we hier niet vinden. We zien het niet terug in meer productie, maar ons gewas staat er fris en gezond bij."

Water is veel schoner
Die reactie was geen verrassing voor Jochum Genuït van Mienis Water. "Iets wat wij vaker van klanten horen is dat ze met een ultrafiltratie-systeem meer controle krijgen over hun gewas en dat ze ook een stabielere productie ervaren. Met ons systeem filteren we het water, waardoor de waterstructuur niet veranderd. Zeker is dat het water na ultrafiltratie veel schoner is dan bij andere technieken. Er is geen residu of afgedood organisch materiaal dat een biofilm kan vormen in de leidingen of als voedingsbodem dient voor nieuwe infecties."

Bij ultrafiltratie gebruik je een membraan met grotere poriën dan bij omgekeerde osmose. Het membraan laat wel voedingsstoffen door, maar vangt organische vervuiling, aaltjes, schimmels, bacteriën, virussen en andere deeltjes in het water af. Met deze techniek kun je grotere hoeveelheden water reinigen dan bij andere ontsmettingsmethoden, waarbij bovendien afgedode deeltjes in de oplossing blijven.

Tweede installatie aangeschaft
Met de kennis die de broers inmiddels hebben opgedaan hebben ze niet lang getwijfeld om een ultrafiltratie-systeem bij Growers United aan te vragen voor hun locatie op Wilgenlei 34. Het systeem is inmiddels naar volle tevredenheid geïnstalleerd en heeft een capaciteit van 30 m³ per uur, voor een oppervlakte van 7,3 ha.

Op Wilgenlei tien behandelt de ultrafiltratie installatie het drain- en hemelwater los van elkaar, dus om en om, met een capaciteit van 35 m³/uur. De nieuwste installatie is zo opgesteld dat het drainwater al wordt voorgemengd met andere bronnen, zoals regenwater uit bassins, ondergrondse wateropslag en omgekeerde osmose. Dit water is dan al op 0,8-1,2 EC gebracht. Vervolgens passeert het de ultrafiltratie installatie, waarna het naar een opslagsilo gaat. De irrigatie-unit gebruikt dit water en brengt het op recept, voordat het de kas in gaat. Dit geeft niet alleen kostenbesparing, het verbetert ook de controle over het behandelde water.

Niet alleen het drainwater
"De grootste meerwaarde van deze werkwijze vind ik dat al het water wordt ontsmet", vindt Nick. "Niet alleen het drainwater, maar ook het regenwater. Dat kan tenslotte ook besmet zijn met ziektekiemen. We werken met algendoeken en nano-beluchting van het hemelwater, maar hermetisch afsluiten kun je de regenwateropvang nooit."

Op de meest recent aangekochte, derde locatie staat een UV-ontsmetter. Deze ontsmet alleen het drainwater. "Dat vind ik gewoon een risico, want in de praktijk ga je dan pas in februari-maart drainwater ontsmetten. Voor die tijd heeft de plant maanden staan groeien, alleen met nabehandeling met gestabiliseerd waterstofperoxide of chloordioxide. Dan kan er toch iets misgaan. Daarnaast is het ontstaan van nitriet een groot nadeel van UV."

Een soort verzekering
"Ultrafiltratie geeft ons een heel goed gevoel. Zie het als een soort verzekering. Het brengt rust op ons bedrijf. Daarnaast hebben we nu een gesloten watersysteem en hoeven we minder chemie toe te passen. Dit is een belangrijk middel om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen", besluit Nick.

Het installatiewerk is uitgevoerd met Pascal Voskamp van Hortifox. Samen het Mienis Water is er een mooi project van gemaakt.

Van 11 tot en met 13 juni vindt de GreenTech plaats in Amsterdam. Op stand 01.614 zal Mienis Water opnieuw een ultrafiltratie-systeem laten zien. Daarnaast tonen zij hun nieuwste ontwikkeling: de HydroOxygen. Proeven met deze nieuwe techniek – inmiddels ruim een jaar in de paprika's – laten veelbelovende resultaten zien.

Voor meer informatie:
Mienis Water
[email protected]
http://www.mienis-water.nl

Growers United
[email protected]
www.growersunited.nl

Personal Vision
[email protected]
www.personalvision.nl

Publicatiedatum: