Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Waardedaling j-o-j van -45%

"Italiaanse tomatentelers worden onderbetaald"

"Ik geloof dat deze zoveelste instorting van de prijzen in april-mei ons aan het denken kan zetten en kan worden aangegrepen als een kans: een startpunt om een collectieve, systemische, structurele verandering in gang te zetten," zegt Vincenzo Maorino, eigenaar van het bedrijf Gi.Ma.Fra, Fondi (LT) en bestuurslid van de OP Copla. Maorino verwijst naar de verticale ineenstorting van de telersprijzen, die nog steeds aan de gang is, met een daling van de waarde van de euro/kilo die volgens de gegevens van Ismea gemiddeld ongeveer -45% bedraagt in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Deze devaluatie heeft gevolgen voor alle belangrijke referenties voor kastomaten.

Vincenzo Maorino met een tros Carreras F1 tomaten

"Het grootste probleem voor ons als telers is dat we, objectief gezien, onderbetaald worden", vervolgt de expert. "Afgezien van het feit dat de meesten van ons niet betaald krijgen voor de uren die we feitelijk werken, is onze sector een van de weinige sectoren waarin degenen die telen en oogsten de prijs niet bepalen en ook niet voldoende onderhandelingsmacht hebben. De verzwarende factor is dat als we het product niet op de markt brengen vlak voor de oogst, we niet alleen winst verliezen, maar ook het product zelf. We worden dus als het ware gedwongen om toe te geven en ons aan te passen aan de dalende prijzen van producten uit derde landen."

Croconì F1

"In deze omstandigheden denk ik dat er oplossingen bestaan, en die kunnen en moeten van verschillende kanten komen. Afgezien van de instellingen, die zouden kunnen werken aan minimumprijzen en belastingverlaging, kunnen wij telers veel doen", zegt Maorino. "Ik geloof heilig in samenwerking, in het vermogen om te netwerken en samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Verschillende collectieve formules zouden verschillende onderdelen van de glasteeltsector kunnen kanaliseren: van gemeenschapsuitgaven tot de oprichting van kleine centra voor productverwerking in de buurt van de groente- en fruitmarkten, die ons op de een of andere manier in staat zouden stellen om onze gewassen te kanaliseren zonder ze te verkopen in periodes van overproductie."

Giuseppe Busacca (Harmoniz) en Vincenzo Maorino (producent)

Aan de andere kant kunnen bredere partnerschappen zorgen voor continuïteit in de jaarronde aanvoer, waardoor een zekere constantheid in kwaliteit wordt gegarandeerd", legt de teler verder uit: "In dit perspectief waardeer ik in het bijzonder het werk van het zaadbedrijf Harmoniz, dat synergetische relaties creëert tussen de teelt en afzet, terwijl het nauw blijft samenwerken met ons telers om hybriden te ontwikkelen met kenmerken die steeds belangrijker voor ons worden: van verbeterde plantstabiliteit tot de implementatie van uitgebreide genetische resistentiepakketten, een groter klimatologisch aanpassingsvermogen en minder behoefte aan water voor de plant."

Arucimeli F1

"Vanuit het oogpunt van individuele teeltbedrijven kan ik echter mijn ervaring aanbieden," gaat Maorino verder. "Een paar jaar geleden kozen we ervoor om onze teelt te plannen, door ons te specialiseren in twee/drie belangrijke segmenten en dit maakte ons minder kwetsbaar voor de volatiliteit van de marktprijzen, waardoor we langer op de markt konden blijven met hetzelfde ras. Ik begon samen te werken met een aantal zaadbedrijven die gedreven waren door het doel om echte oplossingen te bieden. Onder hen het al genoemde Harmoniz, wiens gladde ronde Carreras F1, de groene langwerpige Socrate F1, twee nieuwe variëteiten van midi- en minipruimtomaten, Croconì en Arucimeli, en enkele gekleurde variëteiten die ik dit jaar opnieuw heb geprobeerd."

"Carreras kan ik bijna een 'oorlogsmachine' noemen: het is een variëteit die ik in de loop der tijd correct heb leren hanteren dankzij de grote steun van de technische staf van Harmoniz, waardoor teeltproblemen in het eerste jaar volledig zijn opgelost. Ik weet dat veel telers in dit gebied Carreras uitplanten en andere variëteiten vervangen in juni/juli. Naar mijn mening heeft Carreras alle geloofsbrieven om zichzelf ook in het midden-zuiden als referentieras te vestigen," zegt hij.

"Ik ben minder bekend met de nieuwe rassen en wil er graag een mening over geven, zowel omdat ik ze dit jaar probeer te telen als omdat ik ze alleen op kleine schaal heb getest", besluit de ondernemer. "De prestaties leken veelbelovend, maar ik zou ze volgend jaar graag op grotere schaal willen uitproberen voor een nauwkeurigere analyse. Hoe dan ook, aanstaande 19 juni worden alle bovengenoemde rassen gepresenteerd tijdens een Harmoniz Open Dag op mijn teeltbedrijf; technici en telers in het gebied kunnen dan met eigen ogen het ras in mijn kas beoordelen."

Voor meer informatie:
Harmoniz
Giuseppe Busacca: +39 338 344 5650
Andrea Tidona: +39 334 135 2581
Guglielmo Roccasalvo: +39 366 988 7564

Publicatiedatum: