Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peet van Adrichem stoomt 'zijn jongens' klaar

Hij is nog altijd actief betrokken bij HortiTech, maar nu hij de pensioengerechtigde leeftijd nadert, richt hij zich vooral op klaarstomen van 'zijn jongens'. Svensson gaat in gesprek met Peet van Adrichem om te bespreken hoe het bedrijf Nederlandse expertise wereldwijd inzet om de agrarische sector te stimuleren. Peet benadrukt de rol van kennisopbouw, trainingen en consultancy voor buitenlandse kwekers. Svensson verkent ook enkele innovatieprojecten waar Peet trots op is en bespreekt het belang van samenwerking binnen de tuinbouwsector.


Foto van HortiTech

De eerste vraag komt van Ad van Kester, met wie Svensson de vorige keer in gesprek ging: "Hoe zet je als directeur van HortiTech Nederlandse expertise in om wereldwijd de groei van de agrarische sector te stimuleren, met name in de tomatenteelt?"
Peet: "We bouwen kennis op door onderzoek te doen en bieden trainingen en consultancy aan buitenlandse kwekers. We proberen praktische kennis over te brengen, zoals welke systemen en voorzieningen echt nodig zijn, afhankelijk van verschillende klimaatzones. Ook trainen we mensen die in deze sector aan de slag gaan en bieden we op afstand ondersteuning door zelfregulerende systemen te implementeren en te controleren. Onze rol is om de kloof te dichten tussen theoretische kennis en praktische toepassing. Dit geldt automatisch voor de tomatenteelt waar Ad het over heeft, omdat dit simpelweg de grootste markt is in het buitenland waar Nederland groot in is."

Kun je een concreet project of initiatief noemen waarmee HortiTech de sector wereldwijd laat groeien met Nederlandse kennis?
Peet: "Plantonomy van Priva is hier een mooi voorbeeld van. Dankzij monitoring en sensoren kunnen telers op afstand geholpen worden. Plantonomy is een cloud-gebaseerde dienst die gebruikmaakt van slimme algoritmes om de waterhuishouding van de plant te sturen in een bioritme. Hierdoor volgt het gewas dagelijks een ritme van wateropname en transpiratie, wat resulteert in een gelijkmatige ontwikkeling van alle plantdelen en een uniforme productie en kwaliteit. Het systeem regelt autonoom het klimaat en de watergift door elke vijf minuten een groot deel van de instellingen met betrekking tot irrigatie, ventilatie, verwarming, scherming en belichting van de kas aan te sturen."

"Ik geloof heel erg in de toekomst van AI. Plantonomy is een goed voorbeeld hiervan. We zijn betrokken bij verschillende projecten die gericht zijn op het verzamelen, analyseren en gebruiken van data om de efficiëntie en productiviteit in de glastuinbouwsector te verbeteren."

Over innovatie gesproken, je hebt in je lange carrière aan heel wat innovatieprojecten meegewerkt, op welke ben je het meest trots?
Peet: "Eén daarvan is ons gezamenlijke initiatief met Metazet om het telen op goten te promoten. Toen we in 2000 de demokwekerij oprichtten, was deze techniek nog nauwelijks in gebruik. Maar door ons werk, in combinatie met studieclubs en samenwerkingen met diverse partijen, hebben we deze methode succesvol geïntroduceerd in de grootschalige tuinbouw. Dit heeft een enorme impact gehad en heeft grootschalige teelt mede mogelijk gemaakt."

"Op dit moment werk ik ook aan een mooi project waar ik trots op ben en sterk in geloof, namelijk tomaten telen op water. Dit innovatieve systeem is volledig gesloten, waardoor het water efficiënt wordt hergebruikt. Hierdoor kunnen we op een schonere en duurzamere manier telen dan met traditionele methoden zoals steenwol. Daarnaast verkennen we de mogelijkheid om brakwater te gebruiken, wat vooral buiten Nederland een interessante optie is. In dit project werken we samen met Growers United, daar zijn we heel blij mee."

"Vroeger, in de tijd van de demokwekerij, werkten we samen met participanten. Dat model is nu anders. Nu kiezen we per project de beste partner om mee samen te werken, dat werkt heel goed."

Hoe belangrijk is samenwerking in de tuinbouwsector?
Peet: "Heel belangrijk. We leven in een tijd waarin mensen meer haast lijken te hebben, maar dat is niet altijd goed. Soms is het juist belangrijk om even de tijd te nemen, elkaar op te zoeken en te praten. Wij nemen nog steeds de tijd om af en toe op de pijp te gaan zitten en met elkaar te praten. Ik geloof dat door mensen bij elkaar te brengen, zowel jong als oud, en ruimte te bieden voor open gesprekken en uitwisseling van ideeën, we samen kunnen bouwen aan een duurzame toekomst voor de tuinbouwsector."

"In de nieuwe kas waar we nu druk mee bezig zijn, creëren we dan ook bewust een prettige hoek met fijne stoelen en goede koffie. Dat nodigt uit om even te gaan zitten en met elkaar te praten. Zo komen we vaak tot nieuwe ideeën. Als je weet dat iemand met een bepaald project bezig is, kun je daar wat mee."

Met de groeiende vraag naar duurzame landbouwpraktijken, hoe zie je de rol van de glastuinbouwsector bij het verminderen van de milieu-impact van voedselproductie? En welke rol speelt HortiTech hierin?
Peet: "We doen in de glastuinbouw veel meer dan iedereen denkt. Alleen al met de WKK's die we gebruiken leveren we behoorlijk wat stroom terug aan het net. Dat ziet en weet niet iedereen. Om de impact daarvan zichtbaar te maken, zou je eigenlijk alle WKK's uit moeten zetten op een dag dat Nederland dat nodig heeft, tweede kerstdagen bijvoorbeeld. Natuurlijk gaan we dat niet doen, maar om maar aan te geven wat de impact is."

"Bij HortiTech vinden we duurzaamheid en technologische innovatie vanzelfsprekend en dat geldt voor veel glastuinbouwbedrijven. Er zijn nog altijd tuinders die op de ouderwetse manier telen en de boel vervuilen. Dat is zonde en onnodig. Bij elkaar opgeteld is dat denk toch nog zo'n 500 hectare in totaal. En dat is best flink. Dat moet en kan anders, maar dat zal tijd kosten. En vergeet niet dat ondertussen de 'groene' bedrijven alsmaar toenemen."

Tot slot, de volgende kandidaat voor een gesprek met Svensson is Anja Dieleman​​​​, senior onderzoeker plantenfysiologiedirecteur bij WUR. Welke vraag wil je haar stellen?
Peet: "Op welke manieren heeft jouw onderzoek bijgedragen aan een milieuvriendelijkere aanpak in de glastuinbouw, bijvoorbeeld door aanpassingen in het kasklimaat en teeltmethoden?"

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
Tel: +31 181 39 26 66
[email protected]
www.ludvigsvensson.com

Publicatiedatum: