Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Verwarringsgevaar' techniekmerk te groot

Twee tuinbouwtechniekpartijen stonden afgelopen maand voor de rechter in een geschil over intellectueel eigendom. De zaak draait om een specifieke watertechniek voor in kassen. De ene partij verwijt de andere haar bedrijfsgeheimen en merkrechten onrechtmatig te gebruiken in Mexico, in strijd met een geheimhoudingsovereenkomst.

Een datasheet met technische informatie en specificaties van een elektrode informatie zou onrechtmatig gebruikt worden. De tegenpartij bestrijdt dit. Zij wijzen erop dat de informatie in de datasheet ook deels openbaar en deels van andere partijen ontvangen is en dat er een grote mate van overeenstemming is met de gewraakte datasheet.

De datasheet is tot in detail bekeken en meerdere verschillen tussen circulerende datasheets en de gewraakte datasheet zijn aangewezen. De tegenpartij kreeg volgens de rechter pas te laat kennis van deze analyse, waardoor de rechter de vorderingen op dit punt afwijst.

Verwarring rond merk
Wel gaat de rechter verder in op het punt van de merkrechten. In een e-mailhandtekening zou onterecht een Mexicaans merk weergegeven zijn. De rechter constateert dat er 'in zeer grote mate' overeenstemming is tussen het gebruikte merk en een ander merk dat verdedigd wordt middels het aanspannen van de rechtszaak. Daarom is er sprake van 'verwarringsgevaar' vindt de rechter.

Om dat 'gevaar' te voorkomen moet de aangeklaagde partij stoppen met de inbreuk op de merkrechten van de partij die de zaak aanspande, zo luidt de conclusie van de Rechtbank Den Haag in het kort geding van 6 mei waarvan de uitspraak op 28 mei is gepubliceerd. Stopt de inbreuk niet, dan volgt er een dwangsom van 2.500 euro per dag of dagdeel met een maximum van 100.000 euro.