Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen die het verloop van de zon volgen

Een zonnige dag en spectraal-filterende zonnepanelen boven de paprikaplanten. Met deze ingrediënten heeft het team van Voltiris verschillende inzichten verkregen over de energieopbrengst van hun zonnepanelen en hoe deze het groeiklimaat eronder beïnvloedt. Samen met Horconex valideert het bedrijf momenteel hun systeem bij het Delphy Improvement Center in Nederland.

"Onze zonnepanelen genereerden die dag 9,5 uur piekvermogen ondanks dat er in de late namiddag wolken aankwamen. Zo'n vlakke productiecurve was mogelijk dankzij ons dual-axis zonvolgsysteem. Dat biedt telers een productieplanning dat beter is voor hun eigen verbruik," legt Jonas Roch, CTO van Voltiris, uit.

3°C verlagen
Voltiris-modules werken door groen en nabij-infrarood uit direct zonlicht te filteren, waardoor de hitte die door de planten wordt geabsorbeerd, vermindert. "Een lagere bladerdektemperatuur verbetert de vruchtzetting en de vruchtopbrengst op zomerdagen. Een lagere kastemperatuur maakt het mogelijk om hogere CO2-concentratieniveaus te behouden," legt Jonas uit. Voorlopige gegevens die die dag zijn geregistreerd, gaven aan dat hun modules de gemiddelde bladtemperatuur van de planten met 3°C konden verlagen.

"De voorlopige gegevens die die dag door de klimaatcomputer zijn geregistreerd via acht verschillende bladtemperatuursensoren zijn positief. Onze modules kunnen de gemiddelde bladtemperatuur van de planten met 3°C verlagen. Wel zijn verschillende herhalingen van de meting nodig om de resultaten te bevestigen," voegt hij eraan toe.

Proef
Deze proef komt voort uit de benadering van Voltiris. Daarbij wordt energie benut met behulp van spectrale filters en zonnepanelen die boven gewassen hangen. De filters laten selectief belangrijke lichtfrequenties door naar de planten. De rest wordt naar de zonnepanelen geleid voor energieproductie. "De belangrijkste energiebijdrage komt van infraroodstraling die meestal wordt geassocieerd met warmte. We verwijderen de thermische straling door deze om te zetten in groene energie," legde Kaz Vermeer, eveneens werkzaam bij Voltiris, eerder al uit.

Voltiris ziet vooral in de teelt van kasgroenten potentie voor hun technologie. "We zien een internationale drang naar groei. Als gevolg daarvan wordt elektrificatie steeds belangrijker in de hele sector." De technologie biedt ook voordelen in andere agrarische sectoren zoals de vermeerdering en de sierteelt.

Zonnepanelen die de beweging van de zon volgen
Een opvallend kenmerk van Voltiris is de keuze om zonnepanelen niet in het kasdak te integreren maar ze de beweging van de zon te laten volgen. "De efficiëntie van ons filter is afhankelijk van de hoek waaronder het licht binnenkomt. Vaste hoeken zouden resulteren in variabele brekingen en daardoor inconsistente lichtfrequenties."

Extra energie
Momenteel valideert Voltiris hun systeem bij het Delphy Improvement Center. Daar zijn de zonnepanelen geïnstalleerd boven het scherm in de paprikateelt. Om maximale zonne-energie te genereren met minimale impact op het gewas heeft kassenbouwer Horconex het hele onderste scherm, inclusief motoren, in de Delphy-kas meer dan een meter verlaagd. Dit stelt het team in staat om een scherm te gebruiken bij overmatige straling zonder dat de opbrengst van de zonnepanelen verlaagd wordt. Tegelijkertijd zorgt het scherm ervoor dat zonlicht wordt teruggekaatst naar de zonnepanelen. Daardoor wordt extra energie geproduceerd.

Tien plekken
De volledige installatiecapaciteit van Voltiris voor 2024 is uitverkocht. Er zijn tien plekken beschikbaar gesteld voor innovators die ervaring willen opdoen met een kleine installatie in hun kas.

Voltiris is genomineerd voor de GreenTech Award, Categorie Concept. De winnaar per categorie wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de show op de eerste dag. GreenTech Amsterdam vindt plaats van 11 – 13 juni in de RAI Amsterdam.

Voor meer informatie:
Voltiris
[email protected]
www.voltiris.com