Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cannabis Kennis Seminar op 10 juni

Een driestappenplan voor kwantitatieve fenotype-selectie bij cannabisteelt

Het Medisch Cannabis Platform voor Innovatie en Onderzoek (MCPIR), een samenwerking van 13 bedrijven binnen de medicinale cannabissector, is momenteel bezig met het selecteren van fenotypen voor gebruik in haar cannabis onderzoekstudies. Eerder dit jaar heeft MCPIR een vijfjarige licentie van de Nederlandse overheid gekregen om onderzoek te doen naar de cannabisteelt.

Cannabiszaden vertonen aanzienlijke heterogeniteit. Dat resulteert in verschillende fenotypen met uiteenlopende morfologische eigenschappen. Dit vormt meteen de eerste uitdaging waarmee alle telers worden geconfronteerd: het verkrijgen van stabiel genetisch materiaal met de noodzakelijke eigenschappen voor hun kweekstijl en tegelijkertijd voldoen aan de markteisen. Vooral wanneer het kweekproces moet worden gestart met zaden vanwege de beperkingen op de import van levend plantmateriaal.

MCPIR richt zich op het selecteren van fenotypen voor haar onderzoeksproeven met behulp van tuinbouwmethoden die zich eerst richten op plantkenmerken en faciliteitsomstandigheden. Zodoende kan de plant en omgeving hun beste prestatie leveren in elke teeltstijl. Ze ontwikkelen een solide basislijn met gegevens die ze kunnen verstrekken aan klanten die verschillende groeisystemen gebruiken.

Traditionele cannabisplantkenmerken
"We gebruiken een vooraf gedefinieerd breed scala aan criteria in ons selectieproces die verder gaan dan de traditionele cannabisplantkenmerken. We implementeren een drie-staps proces. Dit stelt ons in staat om fenotypen te identificeren die superieure kenmerken vertonen en goed geschikt zijn voor onderzoek in verschillende cannabis teeltomgevingen," vertelt Ahumada Espinoza, cannabis onderzoeker bij Delphy.

Driefasig selectieproces
Het selectieproces is verdeeld in drie fasen. De eerste fase bestaat uit het selecteren van planten op basis van vooraf gedefinieerde agronomische criteria die dienen als basis voor verdere evaluatie en tests in volgende fasen. De nadruk ligt op wenselijke eigenschappen die belangrijk zijn voor de optimalisatie van de logistiek van cannabis teelt. Daarbij hoort klonale productie, onderhoud van moederplanten en vertakkingskenmerken voor de beste vermeerdering, ziekteresistentie en milieuaanpassingsvermogen, lage arbeidsintensiteit in productie naast opbrengstpotentieel en cannabinoïde en terpeenprofiel in de kortste cyclusstijl. "Op basis van tandem- en indexselectiemethoden reduceert deze fase het aantal fenotypen met ongeveer 90%", vertelt Ahumada.

Strenge tests
In de tweede fase ondergaan de geselecteerde planten strenge tests om de stabiliteit en veerkracht van hun genetica te beoordelen. "De fenotypen worden gerepliceerd via klonen en geteeld over meerdere teelten onder verschillende omstandigheden zodat we gegevens over elk fenotype kunnen verzamelen. Pas dan kunnen we overgaan naar de derde fase: de uiteindelijke selectie, waarin traditionele cannabis methoden voor aroma, smaak etc. ook een rol spelen".

Innoveren
"Het specifieke doel van dit proces is om toegang te krijgen tot fenotypen die goed zouden kunnen presteren in toekomstgerichte teeltmethoden", vertelt Ahumada Espinoza. We streven ernaar om fenotypecriteria te ontwikkelen om een goed resultaat te bereiken ongeacht de groeistijl. Daarom zijn we actief op zoek naar fenotypen die aansluiten bij deze doelstellingen en ontwikkelen we standaarden die elke teler kan gebruiken wanneer ze zelf door dit proces moeten gaan."

Licentie
De licentie om onderzoek te doen naar de teelt van cannabis opent de weg voor MCPIR om hun ambitie te vervullen. Die ambitie bestaat uit het onderzoeken van de meest optimale teeltmethoden voor medicinale cannabis en een blauwdruk te creëren door elk aspect van het teeltproces te verbeteren. Telers willen winstgevend zijn terwijl ze op een efficiënte manier goede gewaseigenschappen waarborgen die voldoen aan de markteisen.

Nederlands Cannabis Kennis Seminar – 10 juni 2024
Op maandag 10 juni, daags voor de start van de GreenTech, hosten MCPIR en Cultivation for Compounds (CfC) het Nederlands Cannabis Kennis Seminar. In de ochtend zal MCPIR een programma hosten over belichting, fenotypering en klimaatstrategie. Er is ook gelegenheid om de indoorfaciliteit te bezoeken. Meer informatie over het ochtendprogramma bij MCPIR is hier te vinden. Hier kan men aanmelden voor het MCPIR programma.

Sprekers
Na de lunch gaat het seminar verder in het World Horti Center in Naaldwijk. Deelnemers kunnen een middag verwachten met sprekers uit de sector, de mogelijkheid om te netwerken met 200 internationale cannabisondernemers en CfC-deelnemers. Daarnaast krijgen deelnemers de kans om de onderzoeksfaciliteit te verkennen. Hier is het mogelijk om aan te melden voor het CfC programma. Deelnemers kunnen gebruik maken van de pendelbus die vertrekt vanaf RAI. In de middag rijdt de pendelbus van Bleiswijk naar het World Horti Center in Naaldwijk en brengt de deelnemers aan het eind van de middag terug naar de RAI.

Voor meer informatie:
MCPIR
www.mcpir.nl

Publicatiedatum: