Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe is het met Ton Janssen?

Verhalen zaaien bij de toekomstige generatie

Tholen - Van het gebeuren in de kas heeft Ton Janssen makkelijk afscheid kunnen nemen, maar het promoten van de glastuinbouw blijft zijn grote passie. Sinds hij in 1990 op de bres sprong voor de Nederlandse tomatenteelt, werd het hem duidelijk waar zijn talent lag. Zijn inzet leverde hem enorm veel waardering op.

Na zijn pensionering bleef hij, zijn opvolgers zijn op een hand te tellen, actief als promotor voor de glastuinbouw. Tegenwoordig bij de basisschooljeugd, waar hij soms wel twee keer per week verhalen zaait over de Nederlandse kassen.


Een blije Ton bij zijn prijzenkast

In Duitsland op de bres
Het tuindersbloed stroomt al drie generaties door de aderen van de familie Janssen. Na de Middelbare Tuinbouwschool leerde de Limburgse Ton in het Westland de tomatenteelt kennen. Samen met zijn vader was Ton in 1976 de eerste vleestomatenteler in Nederland. Toen er begin jaren negentig ophef ontstond over de smaak van de Nederlandse tomaat (wasserbombe-crisis), verdedigde Ton deze met verve op de Duitse televisie en ontdekte hij zijn talent voor promotie.

In 1993 richtte hij samen met andere tomatentelers TastyTom op. Vanaf toen legde hij zich meer toe op promotie van het merk en ondernemen. Zijn naam werd zo groot dat, toen hij vertelde dat zijn areaal trostomaten 2,6 hectare besloeg, dat werd vergeleken met een 'telefooncel'. Een anekdote waar bij TastyTom nog altijd om gelachen wordt.

In 2018 sloot Ton de teelt af, maar bleef actief in promotie, maar werd de laatste jaren echter belemmerd door de virussen Covid-19 en vervolgens ToBRFV. Ton: "Als ik niet meer in de kas kan komen, dan houdt het een beetje op natuurlijk. Ik ben niet iemand voor op kantoor."

Niet telen, tuinieren
Telen als hobby doet Ton niet. "Ik houd erg van tuinieren, maar ik ga geen groente telen. Dan zit ik me alleen maar te ergeren aan rupsen die de bloemkool hebben opgegeten of andere beesten die in mijn tomatenplanten zitten. In de kas zou ik het nog een beetje kunnen sturen, maar buiten ben je afhankelijk van Moeder Natuur."

Wat wel een grote hobby is, is hardlopen. Twee keer in de week gaan de hardloopschoenen aan om een rondje van 10 km te maken, de laatste weken wordt er extra getraind voor de Venloop waar Ton al jarenlang één van de 30.000 deelnemers is. "Ik doe voor de twaalfde keer mee en het doel is altijd om onder het uur te rennen."

Kinderuniversiteit
Bloed kruipt waar het niet gaan kan, Ton werkt nu als vrijwilliger voor Kokkerelli, een 'universiteit' voor en door kinderen met een focus op gezonde voeding. Op Brightlands Venlo, het voormalige Floriadeterrein, organiseert Kokkerelli wekelijks kooklessen voor groepen 5, 6, 7 en 8 van basisscholen. Kinderen leren er koken, maar voordat ze daarmee beginnen, brengen ze eerst een bezoek aan een tuinder waar ze bijvoorbeeld asperges steken, aardbeien plukken of wortels trekken. Daarna komen ze naar Villa Flora, waar ze met het product dat ze bij de tuinder hebben gekregen aan de slag gaan. Die combinatie is goud waard. Ton: "Je merkt echt dat, zelfs als kinderen normaal gesproken geen asperges lusten, ze het in ieder geval proberen als ze het zelf hebben gestoken en schoongemaakt."

Ondanks dat kinderen wegens ToBRFV een tomatenkas niet meer kunnen bezoeken, kan Ton ze enthousiast maken met verhalen over de glastuinbouw. Hij vertelt verhalen over alle soorten tomaten (met hulp van Tasty Tom en de Honingtomaten overigens), paprika's, komkommers. En vertelt over de inspanningen van de glastuinbouw om te telen zonder gewasbeschermingsmiddelen, ondersteund door levende voorbeelden (hommels, sluipwespen en roofmijten van de firma Koppert) en die worden geleverd via de firma Mertens. Bij de kinderen heeft hij minstens zoveel succes als bij volwassenen.

Ton: "Als ze me niet zouden stoppen, zouden de kinderen wel twee uur naar me luisteren. De leraren prijzen me telkens de hemel in vanwege mijn passie en boeiende verhalen en grapjes." Overigens gaat er niets boven de waardering die Ton krijgt van zijn kleinkinderen. Ton: "Dat wat iedereen altijd zegt, kan ik alleen maar bevestigen. Als ze met open armen op je af komen rennen, dat is het mooiste wat er is."

Getuige zijn volle prijzenkast, is er veel erkenning voor wat Ton heeft betekend voor de sector. Ton: "Dat is gigantisch, ik ben uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar en in Berlijn kreeg ik in 2017 de Lifetime Achievement Award. Het mooiste is dat ik ben benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, net als beroemdheden als Johan Cruijff en André van Duin. Het feit dat ik dat schijnbaar heb verdiend, daar word ik wel even stil van."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Reageren?
[email protected]