Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer aardbeien uit beschermde teelt in Duitsland

De aardbeienteeltgebieden in Duitsland zijn de afgelopen jaren aanzienlijk kleiner geworden. In 2023 werd er in totaal op 14.010 hectare aardbeien geteeld, ten opzichte van 2015 een daling van bijna een kwart. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er steeds minder aardbeien in de vollegrond worden geteeld (-5.669 hectare in vergelijking met 2015), blijkt uit een BLE-dataverzameling.

De beschermde teelt is daarentegen toegenomen (+1.312 hectare ten opzichte van 2015). Hier zijn de opbrengsten per hectare bijna twee keer zo hoog als in de vollegrond. De belangrijkste teeltgebieden voor aardbeien zijn Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Ongeveer 60% van het totale teeltgebied is gelegen in deze drie deelstaten.

Elk privéhuishouden consumeerde volgens de cijfers van het GfK Huishoudpanel in totaal 4,13 kg (2022: 4,34 kg) van het zoete fruit, waarvan 2,09 kg (2022: 2,12 kg), dus bijna 51%, afkomstig was uit Duitse teelt. De zelfvoorzieningsgraad lag in 2023 op 53,4% en daarmee iets hoger dan in 2022 (52,9 %), wat volgens de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) te wijten is aan een vrij sterke daling van de import. Een hoge zelfvoorzieningsgraad van aardbeien is een actieve bijdrage aan duurzaamheid en milieubescherming, omdat de transportafstanden kort zijn en er voldoende water beschikbaar is in de Duitse teeltgebieden voor aardbeien.

Aardbeienbolwerken
In de Palts zijn de eerste telers van Pfalzmarkt al midden april begonnen met de oogst van de vroege aardbeiensoorten uit tunnels. Omdat het hier nog om relatief kleine oogstvolumes ging, kwamen deze voornamelijk terecht in de directe verkoop. Vanaf week 18 zijn grotere hoeveelheden beschikbaar, zodat dan ook groothandels en de Duitse supermarkten van aardbeien uit de Palts kunnen worden voorzien.

Joachim Leonhardt, uit het verkoopteam bij Pfalzmarkt legt uit: "Voor de groei van de aardbeien was het weer in het voorjaar optimaal, we zijn dit jaar ongeveer tien dagen eerder dan in voorgaande jaren en gaan momenteel uit van een goede tot zeer goede oogst!" Het klassieke aardbeienseizoen bij Pfalzmarkt loopt van april tot in juli. Een nieuwe trend zijn de doordragende rassen. Deze speciale aardbeienteelten kunnen tot in oktober worden geoogst. In het vorige seizoen werd de laatste levering aardbeien eind oktober 2023 bij Pfalzmarkt geregistreerd.

Ook verder naar het noorden is de stemming uitstekend. "De eerste Duitse aardbeien uit beschermde teelt hebben we al kort voor Pasen in de verkoop gehad, met grotere oogstvolumes rekenen we vanaf half april. Eind april beginnen we in het Rijnland met de afzet van verse regionale aardbeien uit tunnelteelt. En als het weer zo blijft meewerken, dan start ongeveer twee weken later in het westen het aardbeienseizoen in de vollegrond", legt Arthur Heinze, verkoopleider Fruit bij Landgard Obst & Gemüse uit. "Omdat de handel steeds meer de nadruk legt op regionaliteit, is de vraag naar Duitse aardbeien in de retail de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Het is ook logisch, vers van het veld geoogst, smaken ze gewoon het best."

Voor meer informatie:
www.pfalzmarkt.de
www.landgard.de
www.deutsches-obst-und-gemuese.de

Publicatiedatum: