Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerdo Wennekers, Dutch Netting Systems:

“Insectengaas gaat gemeengoed worden”

Tholen - Zoals telers niet meer om schermdoeken in hun kas heen kunnen, zo gaat dat binnen afzienbare tijd ook met insectengaas zijn. De voorhoede met telers is inmiddels volop aan het overstappen. Alle reden voor Dutch Netting Systems om zich ook op de markt voor insectengaas te gaan begeven. Dat doen ze vanuit De Lier met accordeongaas, met een eigen twist.

"Het is ons gelukt om het gaas verticaal met een glasvezelpen vast te zetten", legt mede-oprichter Gerdo Wennekers uit. Wie straks in de kas omhoogkijkt, kan daarmee snel zien dat het om een gaassysteem van Dutch Netting Systems gaat. "Binnen de mogelijkheden die de huidige kassen bieden hebben wij het geleidesysteem geoptimaliseerd."

Dutch Netting Systems is inmiddels een half jaar actief. Op de voorjaarsbeurzen was Gerdo voor het eerst met de nieuwe bedrijfsnaam op zijn visitekaartjes te vinden. "De behoefte aan insectengaas lijkt almaar groter te worden. We stappen in een markt waar veel te doen is."

Geschikt voor veel typen kassen
Na de oprichting van het bedrijf, in november 2023, was het zaak te zorgen voor een goed product. "Daarvoor hebben we testen uitgevoerd, waaronder onder een UV-lamp. Daar moet je het gaas minimaal 1000 uur onder testen. Dat komt neer op meer dan één maand testen, heel veel sneller testen gaat niet", lacht Gerdo. Inmiddels zijn de testen met succes afgerond en zijn de eerste lijntjes op weg naar projecten uitgelegd. "En hebben we onze eerste producten al uitgeleverd, voor de export."

In eerste instantie richt Dutch Netting Systems zich met eigen gaasproducten op levering via wederverkopers. Zelf installeren is er dan niet bij. "Maar als een klant echt wil dat wij zelf de installatie verzorgen, dan is maatwerk hierin bespreekbaar." Het nieuwe bedrijf ziet kansen bij zowel nieuwbouw als bij bestaande bouw en renovatie, voor zowel Venlokassen, breedkapkassen als foliekassen.

Keuze
Telers hebben bij Dutch Netting Systems de keus uit accordeongaas met verschillende maaswijdtes. "0,4x0,45 mm, 0,4x0,7 mm, 0,6x0,6 mm en 0,8x0,8 mm zijn de standaardmaasopeningen. Daar kiezen veel telers voor, maar er is meer te kiezen, tot op de honderdste nauwkeurig. De 'standaard' maasopeningen liggen tussen 0,15x0,35, het 'tripsgaas', tot 1x2,5 millimeter en alles daartussenin."

Bij een drietal praktijktelers zijn de systemen van Dutch Netting Systems al te zien. Op tuinbouwbeurs GreenTech in Amsterdam neemt Gerdo ook een demo-opstelling mee. "We richten ons op de markten hier dichtbij, maar spreiden ook onze tentakels internationaal uit."

Gemeengoed
Voordat hij actief werd in het insectengaas, deed Gerdo ook veel ervaring op in scherminstallaties. Daar maakte hij van dichtbij mee hoe in eerste instantie telers niet veel van schermen wilden weten, zo'n dertig jaar geleden. "Later werd het gas duurder en bleek installatie van een schermdoek noodzakelijk kwaad. Inmiddels is het niet langer de vraag óf, maar hoeveel schermdoeken een teler wil hebben: één, twee of zelfs drie. En zijn scherm dus gemeengoed geworden."

Met de opkomst van insectengaas zien ze in De Lier een parallel. "Wat met scherminstallaties is gebeurd, gaat volgens ons ook met insectengaas gebeuren binnen nu en tien jaar. Het keerpunt waarop insectengaas als 'noodzakelijk kwaad' wordt gezien zal in de komende jaren gaan plaatsvinden. De kennis uit Het Nieuwe Telen, waaruit blijkt dat minder ventilatie in op warme dagen weinig doet met de teelt, helpt ook. Het laat zien dat gaas geen belemmering voor een goede teelt hoeft te zijn.

Op de GreenTech, van 11 t/m 13 juni in de RAI in Amsterdam, zal het bedrijf in stand 01.145 te vinden zal zijn waar Gerdo en zijn team alle geïnteresseerden welkom heten en ze hun product zullen tonen.

Voor meer informatie:
Dutch Netting Systems
De Hondert Margen 23
2678 AC De Lier
+31 (0)174 79 40 10
[email protected]
[email protected]
www.dutchnettingsystems.com