Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krieken grotendeels geraakt bij Amelinckx Fruit

"Vroege vruchtzetting heeft kersen geholpen tegen de vorst"

Tholen - Met het zonnetje van de afgelopen dagen zou de vorst en hagel van de voorbije weken bijna uit het geheugen verdwijnen. Toch heeft het de gemoederen onder fruittelers goed beziggehouden. In het hardfruit leek vooral de hagel de boosdoener, maar in de kersen lijkt de schade door de vorst beperkt. "De kersen waren al mooi gezet, dus de bloesem heeft weinig gevolgen ondervonden van de vriestemperaturen. De krieken zijn daarentegen 'total loss'. De bloesem en vruchten zijn daarin toch wel voor 90% geraakt door de vorst", zo vertelt Katrien De Backer, wiens ouders samen met haar oom Jos Amelinckx het fruitbedrijf Amelinckx runnen en zelf ook werkzaam is in de AGF-handel.

Toch ziet het er nog altijd rooskleurig uit voor de komst van de nieuwe kersen. Ze liepen een kleine twee weken voor op vorig jaar en de vraag komt al uit alle hoeken. Alleen blijven de grille voorjaarsmaanden altijd als een zwaard van Damocles boven de teelt hangen. "We zijn vroeg dit jaar. Vorig jaar stonden er rond deze tijd enkel nog kleine bolletjes op de kersentakken, maar als ik nu door de rijen loop, schijnt er hier en daar al wat 'blos' en kunnen we spreken van dikke groene bollen. De eerste serrekersen van de variëteit Nimba zijn al aan het kleuren", zo vervolgt Katrien. Het bedrijf teelt acht verschillende rassen: Nimba, Samba bestuiver, Kordia, Merchant Noire, Areko, Carmen, Starblush 'Wittebuik' en Papillon 'Wittebuik. "Dat het een bijzonder vroeg moment is, blijkt wel uit het feit dat de vruchten precies op de verjaardag van mijn moeder blozen. Zij verzorgt de bomen nog elke dag en het is nog nooit in haar 77 jaar gebeurd dat het op dit moment gebeurde."

Toch is het dus niet allemaal als een roman. "Vorst kan altijd nog wel voor de nodige hinder zorgen, dus toen het vorige week een aantal graden onder de nul ging, moesten we ons goed wapenen. Zoals aangegeven, waren de meeste kersen al mooi gezet, waardoor de bloesem weinig tot geen schade hebben opgelopen. Zodra de vruchtzetting is gebeurd, is de aanwezigheid van vorst niet meer zo'n probleem. Enkel in de jonge vruchtjes kan er hier en daar wat geraakt zijn, afhankelijk van de ligging van het perceel. De bloesem en vruchten van de krieken zijn daarentegen dus voor 100% geraakt. We kijken dus wel degelijk nog uit naar een heel mooi seizoen, maar het is zeer zonde voor de krieken, die hier in Vlaanderen nog altijd een zeer geliefd product zijn."

Preventieve maatregelen van levensbelang
Het bedrijf teelt daarnaast ook appelen en peren. "Ook hier zijn de meeste percelen ongedeerd gebleven. Dit komt met name door het feit dat er veel preventieve maatregelen zijn genomen. Vorstbestrijding door middel van vuurpotten, beregening, een 'frostbuster' en occasioneel een mobiele nachtvorstbestrijder. Dit is een windmachine die de koude en warme luchtlagen met elkaar vermengt. Dit kan de temperatuur enkele graden omhoog stuwen, wat in dit geval een wereld van verschil kan maken. We zijn altijd van het principe: 'niets doen is ondergaan en slagen ontvangen'. Het is reden dat we steeds meer kijken naar bestrijding van bijvoorbeeld vorst, maar uiteindelijk is het nog lang tot de oogst. De natuur is onvoorspelbaar. Het laat zich moeilijk ver- en misleiden, dus helemaal uit de wind zijn we zeker nog niet."

Ook voor het familiebedrijf uit Hingene lijkt in het hardfruit de meeste schade ondervonden door de hagel. "Overal waar hagel is gevallen, is er veel hartpijn", vervolgt Katrien. "De jonge vruchten, met een zeer gevoelige huid, waren net uit de bloei gekropen. We zien dan ook dat de peren zijn getekend. Kanttekening hierbij is dat het gelukkig nog in een vroeg stadium was, waardoor het er hopelijk nog uit kan groeien. Bij de Conference is hier nog wel goede hoop voor, maar het wordt een stuk moeilijker bij bijvoorbeeld een Doyenné die geraakt is."

"De appelen stonden nog niet in een dermate gevorderd vruchtstadium, dus deze lijken aan de misère te ontsnappen. Toch geldt voor zowel het appel- als het peerblad, dat ze perceelsgewijs zwaar geraakt zijn door de hagel. De bladeren blijven de fabriek van fotosynthese. De zonnepanelen van een boom. Als hier gaten in geslagen zijn, kan dit gevolgen hebben voor de groei. Al met al blijft het afwachten, maar je kunt wel zeggen dat het ook dit jaar weer anders verloopt dan andere jaren. Elk seizoen verschilt met alle uitdagingen van dien. Soms doet het pijn, maar het blijft er wel b(l)oeiend door", besluit Katrien.

Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
+32(0)475 26 99 15
info@topasperges.com
www.topasperges.com

https://www.facebook.com/topasperges