De gasmarkt is op zoek naar evenwicht. Die constatering trekt AgroEnergy. Een blik op de meest actuele TTF-gasprijzen vrijdagochtend leert dat dat evenwicht nog niet gevonden is. De gasprijs daalde eerste hard tot pakweg 28 euro per megawattuur, maar is de afgelopen twee dagen ook weer aan het stijgen. Met 29,95 euro per megawattuur opende de daggasprijs vrijdagochtend weer een stukje hoger dan de afgelopen dagen.
Wat niet meehelpt, is dat de wind is gaan liggen en dat het nog altijd flink koud en lang niet altijd zonnig is. Hierdoor is gas in gebruik voor elektriciteitsopwekking. Dit weekend lopen de temperaturen gedreven door een zuidenwind wel op tot richting de 20 graden om halverwege volgende week mogelijk zelfs de 25 graden Celsius weer aan te tikken. Dan kan de kachel weer uit en zet de gek misschien zelfs wel weer de airco aan.
In de update van AgroEnergy voorspelt men voor komende week gemiddelde EPEX-prijzen van circa 70 €/MWh, een stuk lager dan de afgelopen week, en een daggasprijs die licht zal dalen naar circa 29,5 €/MWh. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit komt vrijdag nog op ruim 88 euro per megawattuur uit.
De Nederlandse overheid en netbeheerders hebben maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Omdat met name het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht sneller tegen de grenzen aanloopt worden de maatregelen in deze regio versneld ingevoerd en uitgebreid, meldt het ministerie van EZK. Een deel van de maatregelen wordt in eerste instantie in Utrecht toegepast.
De netbeheerders onderzoeken per regio welke (extra) maatregelen nodig zijn om te zorgen dat het elektriciteitsnet betrouwbaar blijft, er voldoende ruimte blijft voor huishoudens en woningbouw en waar mogelijk ruimte wordt gecreëerd voor bedrijven. Tot de maatregelen behoren tijdelijke extra elektriciteitsproductie. Omdat de pieken in de stroomvraag te lang duren om met batterijen alleen op te vangen, worden hiervoor ook tijdelijk gasgeneratoren voor ingezet. Het tijdelijk en alleen tijdens piekmoment inzetten hiervan zorgt ervoor dat de structurele verduurzaming zoveel mogelijk kan doorgaan. Op de lange termijn leidt dit tot een daling van de CO2-uitstoot. Hiervoor kijken de netbeheerders zowel naar bestaande als nieuwe installaties.
Andere maatregelen zijn aanpassing van het regionale stroomnet, het stimuleren van flexibiliteit bij bedrijven en laadpalen en warmtepompen slimmer gebruiken.