Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
groeikansen gezocht op exportmarkten

Toestand tuinbouw merkbaar bij PlanetProof en Groen Label Kas

On the way to PlanetProof is een bekend keurmerk van Stichting Milieukeur, maar er is meer, zoals ook een keurmerk voor duurzame kassen. In het jaarverslag over 2023 staat SMK daarbij stil. SMK boekte in 2023 een positief exploitatieresultaat van ruim 89 duizend euro. Als oorzaak wijst SMK vooral op (loon)kostenbesparing.

Een van de keurmerken waarover het in het verslag gaat, is de Groen label Kas. Daar was sprake van een terugval in deelname. SMK wijst als oorzaak op een daling in investeringen in kassen veroorzaakt door economische ontwikkelingen, striktere vergunningverlening en de aanscherping van eisen in eerdere jaren. Eenzelfde terugval in deelname ziet men voor de Maatlat Duurzame Veehouderij.

In totaal droeg in 2023 91 hectare het label Groen Label Kas. Het gaat om 27 projecten. Bij 33% van de projecten, 36% van het areaal, kwam meer dan 50% van de energie voor klimaatregeling en assimilatiebelichting van duurzame (niet-fossiele) herkomst.

On the way to PlanetProof
Het aantal telers van plantaardige producten met het keurmerk On the way to PlanetProof is in 2023 stabiel gebleven. Wel steeg het areaal van de keurmerkhouders met 3% naar 58.856 hectare. Bij de ontwikkelingen omtrent dit keurmerk, waaronder een daling van deelname in de sierteelt, stond SMK onlangs al speciaal stil.

In het jaarverslag vult men die informatie aan met financiƫle cijfers: de omzet van PlanetProof voor plantaardige producten viel in 2023 tegen. Voor de daling van de afdrachten zijn twee oorzaken aan te wijzen volgens SMK: allereerst heeft een verschuiving plaatsgevonden van afdrachten van handelsbedrijven naar het Chain of Custody programma, dat daardoor een bovengemiddeld positief resultaat laat zien. Daarnaast blijken plantaardige keurmerkhouders in toenemende mate deelnemer te zijn van de collectieve regeling die met het GroentenFruit Huis is afgesproken, als gevolg waarvan de inkomsten uit individuele afdrachten terugvallen.

Tegenover minder sierteeltdeelname aan PlanetProof staat een stijging van het aantal keurmerkhouders Barometer Duurzame Bloemist steeg dan weer wel met 8 tot 460.

In 2024 heeft SMK de ambitie om de duurzaamheidsvergoeding, die al in ontwikkeling is, door te voeren voor plantaardige producten en later ook uit te breiden naar andere sectoren.

Strategie
SMK schrijft in het verslag dat afgelopen jaar kritisch naar de eigen strategie is gekeken vanwege alle ontwikkelingen in de sectoren waarin men actief is, zoals het landbouwakkoord en discussies over het verdienmodel in de land- en tuinbouw. SMK zegt zich na de evaluatie actiever te willen profileren als 'neutrale, betrouwbare ontwikkelaar en beheerder van certificatiesystemen.' "Deze onafhankelijke positie is belangrijk voor de relaties met maatschappelijke organisaties en de overheid. SMK heeft deze partijen hard nodig om verdere stappen in verduurzaming te kunnen bepalen."

In vervolg op de strategie blijft SMK op zoek naar kansen voor internationalisering, onder andere via allianties met collega-keurmerken. Deze strategie biedt niet alleen kansen in de markt en het platform voor kennisontwikkeling, maar versterkt ook de positie van SMK in een Europese context. Over PlanetProof zegt men: "Toekomstige groei zal met name moeten
komen van be- en verwerkers van groenten en fruit en buitenlandse belangstelling voor
het keurmerk, gezien de sterke exportpositie van de Nederlandse landbouw."

Bekijk hier het heel jaarverslag.