Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snuitkever uitgeroeid

Sinds de laatste uitbraak van de snuitkever (pepper weevil) vorig najaar komt er geen snuitkever meer voor. De teeltwisseling is volgens protocol uitgevoerd. Daarbij is in totaal 74 ha van de 125 ha peper en paprika in het protocolgebied met dichloorvos behandeld. Onlangs zijn er op de laatste bedrijven met een koude teelt nog vallen opgehangen door het KCB. Dat meldt LTO Groeiservice.

Nog steeds is de bron van herkomst van de kever niet achterhaald. De NVWA blijft controleren op import. De NVWA gaat er vanuit dat de kevers die in Nederland aanwezig waren, zijn uitgeroeid, zeker na de extreme winter van 2013. Ondanks dat blijft het zaak dat iedereen zijn gewas grondig blijft scouten. Vooral nu er weer meer geventileerd gaat worden, blijft oplettendheid een noodzaak en moeten alle telers zich bewust blijven dat we pas zeker weten dat de kever nergens heeft overleefd als er nog enkele maanden meer zijn verstreken. Blijf alert en instrueer uw personeel op het herkennen van zaken die afwijken van normaal. Bij vragen of verdenking kunt u in eerste instantie het best contact opnemen met een van de leden van de landelijke commissie Paprika. Zij zijn bekend met de wijze waarop u verder stappen kunt of moet ondernemen.

In maart heeft de NVWA een sectorconsultatie gehouden, waarbij de gang van zaken is geëvalueerd en waarin de sector is gevraagd advies te geven over het al dan niet aanvragen van een Q-status voor de snuitkever. Tot nu toe is de kever behandeld als zgn. Q-waardig. Dit is een tijdelijke status. Zowel vanuit teelt als handel is na overleg aangegeven dat een aanvraag tot Q-status de voorkeur heeft, omdat de kever chemisch niet te bestrijden is binnen de Nederlandse wetgeving. In geval van Q status zijn bijzondere maatregelen mogelijk. De NVWA neemt in de loop van 2013 een beslissing over het al dan niet aanvragen van een Q-status. In april wordt weer een overleg gevoerd voor het opzetten van het PGF (Plant gezondheid fonds).

Bron: LTO Groeiservice
Publicatiedatum: