Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mislukte zaak over inbreuk op kwekersrecht slaras kost 27 duizend euro

Een groot veredelingsbedrijf dat een grote collegaveredelaar aanklaagde voor vermeend inbreuk maken op het kwekersrecht voor een slaras heeft de zaak verloren en moet hierdoor nu de proceskosten aan het collegabedrijf vergoeden. Dat is de uitkomst van een zaak waarin de Rechtbank Den Haag vrijdag uitspraak deed.

De zaak speelt rond een batavia-slaras waarop in 2015 kwekersrecht verkregen werd. Toen een collega in 2022 in Portugal op kleine schaal een proef deed met een ander ras, besloot men de zaden te onderzoeken, zowel zelf als via extern onderzoek. Daarop besloot men onderling tot een overeenkomst te komen. Daarin slaagden de partijen niet.

Uit vrees dat het concurrerende ras voor het teeltseizoen 2023-2024 op grote schaal zou worden gedistribueerd en daarmee inbreuk zou maken op het kwekersrecht, besloot de houder van het kwekersrecht dat uit 2015 stamde de collega te dagvaarden. Een rechtszaak volgde.

Na verweer van de aangeklaagde partij, waarbij onder meer onderzoeksrapporten en veredelingshistorie van het concurrerende ras werden overgelegd, is door de eisende partij besloten het kort geding in te trekken. De rechter heeft nu geoordeeld dat de eisende partij de gemaakte proceskosten aan de kant van de aangeklaagde partij moet vergoeden.

Dat men betoogt dat er kosten zijn gemaakt die niet gemaakt hadden hoeven worden bij een andere gang van zaken (eerder inzage in het bewijs), doet voor de rechter niet ter zake. In totaal moet er van de rechter ruim 27 duizend euro aan het collega-veredelingsbedrijf worden overgemaakt.