Op vrijdag 12 april kwam een internationaal publiek bijeen in het World Horti Center voor de Cannabis Summit. Tijdens dit evenement waren er presentaties en paneldiscussies en was er gelegenheid te netwerken. De panels bespraken verschillende onderwerpen, van teelttechnieken tot het Nederlandse Experiment Gesloten Coffeeshopketen en zelfs internationaal recht.
Tom de Vreugd (Growficient), Alexandre Gauthier (Origine Nature), Celine Nicole-De Groot (Philips), Donis Beral (Delphy) en Bregt Raus (Altius)
Sabrina Carvalho (Signify) en Cristina Carvalho (Equilibrium Labs)
Cem Marasligill (Sunakin) en Mikhail Saghal (TSRgrow)
Nick Abbingh (Cannabis-Drying.com) en Rob Smallman (Curaleaf International)
Geavanceerde teelttechnieken
Sonny Moerenhout (Cultivators) gaf leiding aan het panel over moderne teeltmethoden. Daarbij was er aandacht voor duurzame teeltmethodes, technologische innovaties in de teelt en vooruitgang in genetisch onderzoek.
Alexandre Gauthier (Origine Nature), Mikhail Sagal (TSRgrow), Atiyyah Ferouz (AgCann Consultancy), Donis Bernal (Delphy) en Rob Smallman (Curaleaf International)
Alexandre Gauthier van Origine Nature merkt op dat zijn bedrijf traag is met het implementeren van nieuwe technologieën. "We zijn momenteel bezig met de overstap naar LED-verlichting. We hebben de hoogste opbrengsten in Canada. We kweken makkelijk tussen de 800-1000 gram cannabis van meer dan 25% THC per vierkante meter. Dus voor ons is die overgang belangrijk om onze opbrengsten hoog te houden. We richten ons echt op crop steering. Dus alles wat in staat is om onze gewassen te sturen om goede resultaten te bereiken. We hebben gemerkt dat de meeste consumenten niet op zoek zijn naar dat nieuwe fenotype. Ze zoeken integendeel een consistent product. Voor ons is consistentie belangrijker dan nieuwe technologie."
Wat zijn enkele toekomstige technieken die cannabisbedrijven zouden moeten overwegen? Mikhail Sagal van TSRgrow: "Vanuit ons perspectief zijn energie en consistentie belangrijk in deze sector. Er zijn veel uitdagingen, aangezien de sector opgroeit. Volgens ons is volledige integratie echt belangrijk. Er moet niet alleen integratie zijn op het gebied van omgevingssensoren maar ook op bladtemperatuur, verlichting, energie en andere zaken. Elke faciliteit die wil groeien en duurzaam wil zijn moet flexibel zijn om recepten te kunnen creëren. Het uitgangspunt is weten wat er in je faciliteit gebeurt. Het is belangrijk om de teelt van de soorten die je wilt gaan telen naar een hoger niveau te tillen. Ook is het belangrijk om te onderzoeken hoe je energie kan monitoren en alleen de noodzakelijke energie gebruikt om cannabis te kweken. Het is belangrijk om al die dingen te integreren."
Rob Smallman van Curaleaf International merkt op dat het uitdagend kan zijn om nieuwe technologieën te implementeren, omdat je je kwaliteitsafdeling moet integreren. "Ik heb altijd discussie met het kwaliteitsteam", grapt hij. "Je moet blijven samenwerken en regelmatig vergaderingen blijven houden om alles te bespreken."
Is weefselcultuur de toekomst van cannabis teelt als het gaat om genetica? Atiyyah Ferouz van AgCann Consultancy gelooft van wel: "Cannabisgenetica is één van de meest interessante en chaotische genetica omdat mensen ze al duizenden jaren illegaal hebben gekweekt. Sommige kwekers besteden zoveel tijd aan het doen van fenohunts. Als ze dan geen plek hebben om de genetica op te slaan, verliezen ze het in wezen. Omdat er niet veel mensen met succes zaadpartijen hebben ontwikkeld die volledig consistent zijn. Iedereen doet aan fenohunten en elke faciliteit moet opnieuw beginnen. Veel klanten belden me op in paniek: "Ik heb 3000 zaden uit Spanje gekocht. Ze zeiden dat het dezelfde genetica was maar deze ziet er toch compleet anders uit. Bovendien komt de THC-waarde niet overeen. Je moet niet altijd luisteren naar wat ze zeggen, maar je moet fenohunten."
Fenohunten is een proces waarbij kwekers verschillende planten of stekken observeren en selecteren op basis van hun fenotype. Ze observeren en selecteren dan op basis van fysieke kenmerken en eigenschappen zoals grootte, vorm, kleur en groeipatroon
Donis Bernal van Delphy is het ermee eens dat genetica belangrijk is. "Bij het opstarten van een onderzoeksfaciliteit begint het met zaad. Dat betekent inderdaad dat we alles moesten fenotyperen. Dat is een moeilijk proces. We richten ons op uniformiteit. We zien een tendens in de sector: kwekers neigen naar het proces om hun stekken te kiezen op basis van het aantal dagen. De leeftijd van de stekken varieert echter: je hebt kleine stekken, grotere en dikkere. We geloven dat dit proces geoptimaliseerd kan worden door de stekken vaker te kiezen. En dan niet kiezen op basis van het aantal dagen, maar op basis van de leeftijd van de stek zelf."
Bas Nieuwesteeg (DCM), Kjell Sneeuw (Cultivators), en Justin Whitehall
Nadine Walther (SpexAI) en Jorg Meyer-Brenken (Cannavigia)
Arjan van Antwerpen (DLVge), Olivia Ewenike (Lito Law Academy), Robert Jappie (Fieldfisher)
Frank Janssen (Grodan), Jan de Vries (Stabican), Roy Reinierkens (Shimadzu), en Daan Berkers (Grodan)
Fran Keogh, Bernard Sucher (Marry Jane), en Mariana Larrea Arias (Lifesciences and Cannabis Attorney)
Luc Puimege, Isabelle Francois (Chromisa Scientific), en Dirk Beelen (MedTec Pharma)
Nederlandse coffeeshopexperiment
Een ander panel nam een blik op het Nederlandse coffeeshop-experiment. Aan het panel nam Joost Sneller, lid van de Tweede Kamer van Nederland (D66), deel. "In Nederland hebben we een probleem met georganiseerde misdaad. De bevoorrading naar de coffeeshops is volledig ongereguleerd. In de Nederlandse Tweede Kamer is twee derde tegen dit experiment. Toch vindt het experiment plaats. Het is in tien gemeenten, met ongeveer evenveel kwekers. De hele keten, van teelt tot transport, wordt gereguleerd en heeft zijn eigen regels. Maar de vorige maand was er een resolutie in het Parlement om het hele experiment te stoppen. Het kwam verrassend dicht bij een meerderheidsstem. Omdat politieke partijen verschillende meningen hebben is het een politieke strijd geweest om het experiment te laten starten. Vanwege politieke compromissen klopt het experiment niet helemaal."
Moderator John Wolfs (Wolfs Advocaten) met panelleden Joost Sneller (D66), Simone van Breda (Bond van Cannabis Detaillisten), Ashwin Matai (Hollandse Hoogtes), en Dorien Rookmaker (MEP)
De eerste fase van het experiment is begonnen in Breda en Tilburg. Waarom duurde het zo lang? "De wet werd enkele jaren terug aangenomen", vertelt Joost Sneller. "Toen begon meteen de voorbereidende fase. Voor kwekers waren de bankrekeningen een groot probleem. Daarnaast moest er een veiligheidscontrole bij de kwekers uitgevoerd worden. Ook moest onderzocht worden wat voor documentatie noodzakelijk is. Op lokaal niveau moesten bestemmingsplannen gemaakt worden. Ook moest onderzocht worden wat de rol van de gemeenteraad is. Deze fase heeft lang geduurd. Maar we hebben er veel van geleerd waardoor we experiment kunnen opschalen."
Eén van de doelen van het experiment is het verzamelen van gegevens. Joost Sneller zegt dat het deels een politiek compromis is. "We hadden te maken met politieke partijen die niets met dit experiment te maken wilden hebben. Het geeft ook politieke partijen een mogelijkheid om aan het einde van het experiment een meer geïnformeerde beslissing te nemen. Daarbij verschilt het niet of ze nu voor of tegen regulering zijn."
Na de voorbereidingsfase zijn we nu in een opstartfase. "Sommige kwekers waren zo ver dat ze cannabis konden leveren. Dus twee kwekers leveren nu aan enkele coffeeshops in Tilburg en Breda. Het geeft ons nuttige inzichten op kleinere schaal die we kunnen gebruiken voor de volledige uitrol: hoe goed werkt het track en trace systeem bijvoorbeeld? Wat is de voorraad die een coffeeshop kan hebben? Die voorraad is al verhoogd omdat het te laag was."
Simone van Breda (Bond van Cannabis Detaillisten) en Cem Marasligill (Sunakin)
Dorien Rookmaker (MEP) en Ian Rassman (Norml)
Wat gebeurt er hierna? "Op 17 juni 2024 begint het experiment in tien gemeenten. In de zomer is er een overgangsfase: coffeeshops kunnen zowel legale als illegale cannabis verkopen. In september zou er voldoende aanbod moeten zijn om over te schakelen naar een volledig legale levering."
Simone van Breda van de Bond van Cannabis Detaillisten voegt toe dat het een goede zaak is dat het experiment begint. "Er zijn slechts 78 coffeeshops die deelnemen aan dit experiment, terwijl we er meer dan 500 in het land hebben. Anderen mogen niet deelnemen of willen dat niet. Er zijn nog veel vragen vanuit de coffeeshops. Is dit het model waarmee we willen werken? Sommige van deze coffeeshops doen het werk al 50 jaar zelf en willen op dezelfde manier doorgaan."
Gillis Gelissen (Holland Green Science) en Sonny Moerenhout (Cultivators) in gesprek tijdens de lunchpauze
'The Business of Cannabis' panel begeleid door Jamie Person (New Holland Group) met rechts de panelleden Rachel Wright (AB Finwright), Joeri Perneel (Green Grown) en Falk Altenho
Het 'Future Trends in Cannabis Cultivation and Technology' panel werd begeleid door Heidi Whitman met rechts de panelleden Isabelle Francois (Thar Green Process), Sabrina Carvalho (Signify), en Cristina Carvalho (Equilibrium Labs)
'The Hague International Law' panel begeleid door Sita Shubert met rechts panelleden Mariana Larrea Arias, Robert Jappie (Fieldfisher), en Olivia Ewenike
Jaarlijks evenement
Dit verslag bevat slechts een klein deel van wat er allemaal tijdens het evenement besproken werd. Andere panelonderwerpen waren 'de business van cannabis', 'toekomstige trends in cannabis teelt en technologie' en 'internationaal recht'. De organisatoren lieten weten dat de Cannabis Summit jaarlijks terugkeert in Nederland.