Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van Dongen, Micothon:

"Belangstelling bestrijding meeldauw met UV-C groeit hard"

Tholen - UV-C is steeds meer in opkomst in de tuinbouw. Zoals bij alle 'nieuwe' middelen, heeft dat een reden. "Als de druk hoog wordt, en/of er zijn geen middelen meer beschikbaar, dan is de markt klaar voor iets nieuws," weet Peter van Dongen van Micothon. Door het krimpende middelenpakket zien zij de vraag naar hun UV-C-oplossing MicoLight toenemen in de bestrijding van meeldauw.

Hoe werkt het?
De UV-C-straling werkt in op het DNA van micro-organismen. "Het zet dat DNA aan tot zelfdestructie," legt Peter uit. "Daarbij geldt: hoe eenvoudiger het micro-organisme is, hoe beter de bestrijding. Meeldauw is vrij eenvoudig; Botrytis en Fusarium zijn wat ingewikkelder. Bij meeldauw zie je daarom 100 procent werking, bij andere schimmels gedeeltelijk. Als je het goed toepast, ben je meeldauwvrij, zo blijkt uit proeven en inmiddels ook in de praktijk."

Goede toepassing is essentieel
De sleutel daarin is dus wel het goed toepassen. "Minimaal vijf toepassingen per twee weken, gemiddeld elke twee tot drie dagen dus." Het middel wordt altijd preventief ingezet, niet curatief. "Het werkt in op de vorming van de schimmelbuis. Op het moment dat die schimmel een schimmelbuis wil gaan vormen, gaat het DNA zich aanzetten tot zelfdestructie door de UV-C. Dan komt er geen schimmelbuis en groeit-ie dus niet in, en komt er ook geen sporulatie."

Middelen kunnen ook curatief werken omdat die een tijdje op een plant blijven zitten, in tegenstelling tot licht. "Daarom moet je dus regelmatig herhalen. Daarbij is uit proeven bij Hoogstraten gebleken dat 's nachts belichten het beste is, om te voorkomen dat de schimmel overdag gaat groeien. De WUR heeft aangetoond dat het ook werkt aan het eind van de middag, maar 's nachts is het beste, om te voorkomen dat je het zonlicht in de weg zit."

Veiligheid voorop, voor personeel en gewas
Hoewel UV-C niet gevaarlijk is, is het ook niet helemaal ongevaarlijk: je kunt er lasogen van krijgen, waarschuwt Peter. Ook voor het gewas is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. "Wij adviseren een afstand van 25-50 cm, met een rijsnelheid van 20 tot 30 meter per minuut. Als je echt heel langzaam rijdt en te veel licht geeft, kan een plant verbranden, maar in aardbeien hebben we dat nog niet gezien, daarin kunnen we dus heel ver gaan met UV-C-licht."

De Micothon-factor
Micothon is niet het enige bedrijf dat UV-C-robots aanbiedt – wat onderscheidt hen dan van de rest? "Wij hebben allereerst veel ervaring met UV-C in rozen en komkommers, al meer dan 10 jaar. Een tweede punt is dat we de lamp niet uitdoen aan het eind van de rij, maar afschermen met een kap. Dat is veiliger voor de gebruiker – zodra er iemand in het pad komt, wordt de lamp afgeschermd om blootstelling aan UV-C te voorkomen. En als je een TL-lamp steeds aan en uit zet, gaat-ie veel minder lang mee. Die van ons gaat dus veel langer mee. En hij geeft continu een constante afgifte van UV-C."

Daarnaast, gaat Peter verder, is Micothon de enige die een UV-C-robot ook kan laten rijden zonder dat er een buisrailsysteem ligt. "Dat is bijzonder, want in een kas kan je niet of nauwelijks met GPS werken, de constructie is immers een kooi van Faraday. Onze robot werkt met lasertechnologie, daardoor kan hij recht blijven rijden."

Toenemende vraag
Zoals in het begin al aangestipt, neemt de vraag naar UV-C toe. Dat heeft te maken met de toenemende schimmeldruk door het slechte weer afgelopen jaar, vertelt Peter. "Dat zagen we in alle gewassen, en dus ook in aardbei met meeldauw. Er is enorm veel gespoten, en dat houdt een keer op: er zijn minder middelen inzetbaar, en veilingen en inkooporganisaties willen ook liever geen residu op het product. Zo is de vraag naar UV-C-technologie in een stroomversnelling gekomen." Die vraag vertaalt zich naar het aanbod van Micothon: "We zijn nu drie grote machines aan het bouwen en twee kleine, de eerste MicoLight gaat medio april draaien in België, kapbreed zonder buisrail, bij Lamberries in Merksplas."

Voor meer informatie:
Micothon
Peter van Dongen
Tel.: 06 5325 6044
[email protected]
http://www.micothon.nl/