Tholen - Op zaterdag 6 en zondag 7 april, het eerste echte lenteweekend van het jaar, bezochten zo'n 168.000 mensen Kom in de Kas. Tijdens de 46e editie van het jaarlijks evenement van de glastuinbouw kon iedereen in 18 regio's verspreid over het land kennismaken met deze sector. Bijna 115 kwekers openden de deuren van hun bedrijf voor het publiek.
Groene Liefde
De 46e editie van Kom in de Kas stond in het teken van "Groene Liefde". "Groene Liefde voor elkaar, voor de sector, voor de kweker en voor de producten uit de kas", aldus de organisatie, dat daarmee de negatieve beeldvorming van de laatste tijd pareert. Kwekers en hun medewerkers namen dan ook de gelegenheid te baat om niet alleen hun producten uit te lichten, maar ook alle innovatie, waarmee de sector wereldwijd voorop loopt, voor het voetlicht te brengen.
Liefde voor gerbera's bij Gerbera United
Fotoreportage
In welke kas je ook kwam, overal stonden de hommelkasten uitgestald, konden er ambachtelijke producten geproefd en gekocht worden en waren er activiteiten voor kinderen. Onze redactie trok in het land in om verschillende locaties te bezoeken, een impressie vindt u hier in onze fotoreportage.
Even snel in de karren klimmen om met een 'trofee' op de foto te gaan bij mama.
Nootdorp
Bezoekers aan tuinbouwgebied Noukoop-Nootdorp konden 14 adresjes aandoen tijdens de tour over twee tuinderslanen. Bezoekers konden met de auto komen, maar ook de metro was een goede optie (dankbaar gebruikt door onze redactie, want met het OV naar de kassen, dat gebeurt niet vaak). Publiekstrekkers in Nootdorp waren zoals altijd 'beestjes', bewegende machines en robots, kinderattracties zoals ook trekkers en bij Gerbera United een drone-demo.
Martijn Greven en Theo Willemse van Florinco gaven uitleg over drone Scandr, een project samen met Royal Brinkman. Tijdens Kom in de Kas werden demo's met de drone gegeven.
Westland
Niet alle regio's doen elk jaar mee, maar Westland wel. Het was er traditioneel gezellig druk en ook een ware tuinbouwreünie. Er deden 9 bedrijven mee in het buitengebied van Poeldijk en Monster. De organisatie schatte zondag dat er 20 tot 30 duizend bezoekers de lokale kwekers wisten te vinden. Het merendeel uit eigen buurt, maar zeker ook van verder uit de Randstad. Ook werd er best wat Engels gesproken met buitenlands bezoek, aan wie was gedacht met een QR-code waarmee de wandelfolder Engelstalig beschikbaar was. Bianca van de marketing kreeg hier de complimenten voor.
Lisianthuskweker Hans was bij Lisanthuskwekerij Montana Lisianthus te vinden om als vrijwilliger bezoekers te woord te staan. Hij maakt zich geen zorgen over de sector. "We ontwikkelen ons zo snel, dat is in het buitenland niet bij te houden", was de man met veertig jaar ervaring overtuigd. "Wel zullen bepaalde teelten verdwijnen, zoals roos omdat ze dat ook goed in het buitenland kunnen telen." Arbeid is een uitdaging, maar dat is het al even en ook andere sectoren hebben hetzelfde probleem, stipt de ervaren kweker verder nog aan. "Dus zou het probleem niet moeten zijn. We weten ons altijd wel te redden."
Bommelerwaard
In de Bommelerwaard is het traditiegetrouw al druk voordat de kassen opengaan, en dit jaar was niet anders. Het was dan ook heerlijk weer, en veel bezoekers kozen ervoor om op de fiets langs de zes deelnemende kwekerijen rond te gaan. Tegelijkertijd was het qua irrigatie en klimaat daardoor ook best een uitdaging voor de telers: terwijl ze talloze vragen beantwoordden, moesten ze ook een oog op de klimaatinstellingen houden.
Zo ook bij Aardbeienkwekerij J. Goesten, waar Jan en Coleta Goesten met zijn team de bezoekers ontvingen. "Wat een grote kas heb je hier", aldus een bewonderende bezoekster – maar die werd door Jan snel gecorrigeerd: met 7,500 meter is het een bescheiden kwekerij. Dat mocht de pret en het enthousiasme voor de aardbeien niet drukken: die vonden gretig aftrek, zowel in verse vorm als verwerkt tot taartjes.
Ook bij Janity Flowers was er veel te zien. Het enthousiasme van de kleine bezoekers voor de uitgestalde tractoren en het springkussen waren groot, en in de kas was de grootschaligheid en de techniek achter het telen van chrysanten goed te zien: de LED-lampen, het nevelsysteem, meerdere klimaatschermen, en de machines waarmee de bloemen tot voorin de kas getransporteerd werden.
Wie daarna dacht een goed beeld te hebben van tuinbouw, moest zeker ook even bij Look&Taste binnenstappen, want daar werd duidelijk hoe verschillend de tuinbouw kan zijn. De kwekerij van eetbare bloemen is in die zin een vreemde eet in de bijt: teler Peter van Wijgerden kiest ervoor om zo natuurlijk mogelijk te telen, en past zijn assortiment daarop aan. Zijn manier van ondernemen en zijn aanbod vindt inmiddels aftrek bij supermarkten en retailers.
Over Kom in de Kas
Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw en werd in 2024 voor de 46e keer georganiseerd. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis, Sazas, Plantion, Axia Seeds en Bloemenbureau Holland en vele regionale sponsors. In 2025 is Kom in de Kas op zaterdag 5 april en zondag 6 april. Voor meer informatie kijk op www.komindekas.nl.