Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie maanden topdrukte voor Juf Gerdie tijdens aspergeseizoen

Tholen - Het aspergeseizoen is niet alleen een jaarlijks terugkerend feest voor Brabant en Limburg, maar ook in het Noorden van het land verheugen steeds meer mensen zich op het witte goud. "Zodra asperges in de winkel liggen, dan worden wij al opgebeld of we ze hebben," vertelt Gerdie Weiland enthousiast. Samen met haar man Eric teelt ze inmiddels 5,5 hectare, als nevenactiviteit, want Gerdie staat al ruim 40 jaar voor de klas.

Aspergeteelt kwam op hun pad na een avontuur in de bloemen. Na hun trouwen kochten ze een boerderijtje dat grond omvatte die nog benut moest worden. Een vriend van Eric bracht het idee ter sprake om bloemen te gaan kweken. Het klonk interessant, dus besloten ze het eens te proberen. Het bloemenbedrijf begon te groeien, vooral met de teelt van pioenrozen.


Gerdie Weiland

Asperges veroveren het Noorden
Na 25 jaar in de bloemen schakelden ze langzamerhand over naar asperges, een nicheproduct in het Drentse Zuidwolde. Die teelt werd al snel een succes. Elk jaar breidde het areaal wat verder uit. "We hebben nu 5,5 hectare. Alles huisverkoop, dus niet meer afhankelijk van de veiling," zegt Gerdie trots. "We voorzien zo'n veertig restaurants en winkels van asperges, waaronder twee tweesterrenrestaurants, vestigingen van Van der Valk en een grote Jumbo-supermarkt. Eric, die ook instructeur is bij de brandweer en tevens bij de vrijwillige brandweer zit, regelt het personeel om te steken en te sorteren. Ik doe de boekhouding en de verkoop in de winkel, samen met onze jongste dochter en af en toe helpen andere familieleden en vrienden in de verkoop. Daarnaast organiseren we sinds een aantal jaar in samenwerking met Plattelandsrestaurant Op de Deel aspergediners die heel gewild zijn; de vijf die we dit jaar gaan organiseren, zijn al uitverkocht."


Gerdie Weiland

Knikkebollen
Het aspergeseizoen betekent drie maanden topdrukte. In die tijd steekt Gerdie zich meteen na schooltijd in haar werkkloffie om met de asperges aan de slag te gaan. Het is ook veel werk, maar het geeft veel plezier en voldoening. Gerdie: "Toen we de asperges nog met de hand sorteerden, werkten we iedere dag tot elf uur 's avonds. Nu hebben we een volautomatische sorteer- en een schilmachine. Dat scheelt enorm. We zijn zes dagen per week open. Het is op maandag al druk en op zaterdag loopt het storm. Vlak voordat er feestdagen zijn, stonden ze in de coronatijd tot vooraan de straat in de rij. Mensen vonden dat toen niet erg, onze honden vermaken ze met het aandragen van ballen om te apporteren. Nu weten veel mensen onze website te vinden om de asperges vooraf te bestellen. Dit scheelt wachttijd." Gerdie en Eric zetten die maanden alle sociale activiteiten op een laag pitje. "Anders zitten we toch maar te knikkebollen op de bank", lacht Gerdie.

Ontwikkeling
Hoe leuk het aspergeseizoen ook is, het hoofdberoep van Gerdie is onderwijzeres en daar staan de kinderen centraal. "Het werken met kinderen is voor mij echt een passie. Het is gewoon het allerleukste, vooral met groep 3. Daar leren ze lezen, schrijven en rekenen, het is het begin van de overgang van kleuter naar schoolkind. Het is geweldig om te zien hoe ze na een half jaar al kunnen lezen. Dat geeft zo'n voldoening."
Gerdie staat al meer dan 40 jaar voor de klas. "Ik ben met de tijd meegegaan, van het schrijven op het schoolbord naar het gebruik van het digi-bord. Het digitale heeft zeker zijn voordelen, hoewel ik nog steeds zonder problemen kan lesgeven als de technologie eens uitvalt. Wat altijd blijft, is dat ondanks alle veranderingen, kinderen altijd kinderen blijven. Ze behouden hun spontaniteit, wat het lesgeven zo bijzonder maakt. Het is altijd een waardevolle ervaring om ze te begeleiden in hun ontwikkeling."


Gerdie Weiland

Combineren
Het aspergeseizoen valt midden in het schooljaar, maar is goed te combineren. Hoewel lesgeven behoorlijk intensief kan zijn, is het voor Gerdie haast een rustpunt op de dag. "Zelfs met 20 tot 25 kinderen in de klas, want bij de aspergeverkoop heb je met zoveel meer verschillende mensen te maken, dat dat veel hectischer is dan in de klas." Het grote voordeel is dat ze na alle drukte kan toeleven naar de zomervakantie. "Na het aspergeseizoen moet ik het schooljaar nog afronden en rapportfolio's gaan schrijven. Daarna heb ik vijf weken vakantie om weer bij te komen."


Gerdie Weiland

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Kwekerij Weiland
Burg Tonckensstraat 64
7921 KE Zuidwolde
Tel: 0528 373 592
info@kwekerij-weiland.nl
www.kwekerij-weiland.nl