Tholen - "Zodra ik enkele planten met virus zie, zet ik Tobre in." Dat vertelt teler Nerijus Rakickas. Met zijn bedrijf Kietaviškių Gausa heeft hij inmiddels zo'n acht jaar ervaring met het product. Tobre is een biostimulant. Geen gewasbeschermingsmiddel. Het middel doodt ook geen virus, maar zorgt er wel voor dat de plant sterker wordt, er meer energie in de plant komt en de plant daardoor door de virussymptomen heen groeit, legt de grootste teler van Litouwen uit. "Ik heb er goede ervaringen mee."
Komkommerbontvirus
Nerijus kwam voor het eerst met Tobre in aanraking nadat hij vanwege problemen met het komkommerbontvirus advies vroeg bij collega's in Polen. "Zij adviseerden mij dit product, dat toen nog een andere naam had. Ik kocht 25 liter, zette het in 1 afdeling in en zoals ik het mij herinner was in nieuw blad in de top van de plant geen virusschade meer te zien. De plant was er doorheen gegroeid."
De teler gebruikt het product alleen als het nodig is, benadrukt hij. "Dat is als wij tijdens de wekelijkse inspectieronde in de kas de eerste planten met virussymptomen tegenkomen." Vanuit Litouwen gaan regelmatig monsters voor laboratoriumtesten om op virus te testen naar Nederland. Ook werkt Nerijus met plantsapanalyses. "Als je het virus uit de hand laat lopen, dan ben je te laat."
Preventief
John van Ruyven van JVR Tecmar knikt. Hij zit ook bij het videogesprek en levert Tobre sinds een half jaar aan telers. "Ik kende het product voorheen nog niet, maar ben er na de nodige gesprekken met gebruikers inmiddels wel van overtuigd dat het een goede werking heeft."
Met Nerijus is hij nu aan het kijken of de teler het ook preventief kan gaan toepassen. Nu is het nog zo dat de Litouwse teler het product gaat gebruiken zodra hij virus ziet. "Ik druppel het mee met mijn irrigatiewater en een week later spuit ik het middel ook nog op de planten. Dat herhaal ik na een maand daarna nog een keer." Mixen met andere producten doet hij niet. "Ingrijpen met chemische middelen probeer ik te voorkomen, ook met de inzet van Trichodermaschimmels."
Druppelen en spuiten
Het advies op het etiket is om 5 liter per hectare te doseren via reguliere watergift, 3 keer per week. Telers die het product spuiten wordt geadviseerd elke 2 weken 20 liter per hectare te gebruiken. John: "Tobre toevoegen aan het irrigatiewater doet zeventig procent van het werk, is de ervaring, voor de andere dertig procent zorgt het spuiten."
Voor een optimale werking is het advies het product op zo'n moment in te zetten dat het gewas het product 's nachts goed kan opnemen. "Tussen de laatste gift in de namiddag en de eerste gift in de ochtend zakt het vochtgehalte in de mat zo'n 12 tot 15 procent", haalt John het advies voor gebruik aan. "Die daling is het moment om Tobre toe te passen."
Op het grote bedrijf, waar ze naast komkommer ook tomaat en sla telen, ziet de teler uit Litouwen problemen met het komkommerbontvirus vooral ontstaan als er veel instraling is en de temperaturen zomers oplopen. Recent dook in zijn kas echter toch ook alweer het virus op. Als we hem spreken is er eind maart sprake van een zonnige voorjaarsdag met buitentemperaturen van zo'n 15 graden. "Ik heb John net een video gestuurd van hoe de plant inmiddels weer door de virusverschijnselen heen is gegroeid", deelt hij ons mee.
Waterkwaliteit
In de Venlokas telen ze komkommers, zowel lange komkommers als snackkomkommers, aan de hoge draad. Nerijus teelt zowel belicht als onbelicht. In de belichte teelt betekent dat voor hem twee of drie rondjes per jaar, in de onbelichte teelt twee rondjes. Virusresistente rassen teelt hij niet altijd. "In de zomer wel, als het gevaar voor virus het hoogst is, maar ik merk dat de producties bij een resistent ras soms lager zijn. Daarom telen we ook niet-resistente rassen."
Zijn rassen komen van Nederlandse veredelingsbedrijven. Het water waarmee hij de planten voedt, komt uit de lucht, uit een bron uit de grond of vanuit een nabijgelegen meer. Vooral met dat laatste water is het oppassen geblazen, weet de teler. "Met water uit het meer kijken we goed uit, vanwege het gevaar van schimmelinfecties zoals Fusarium, Pythium of Phytophora." Om zeker te zijn van goed, gedesinfecteerd schoon water rekent hij op UV-C-desinfectie en waterstofperoxide. "Dat doseren we mee."
Internationaal testen
Om zijn gietwater nog meer te verbeteren overweegt hij ook een Vital Oxidyzer aan te schaffen. Een product van John waarmee telers het zuurstofniveau in hun gietwater op kunnen krikken. "En waardoor de teler geen peroxide of chloor hoeft te gebruiken om zijn druppelsysteem schoon te houden." Mogelijk een nuttige aanvulling voor de teler in Litouwen met momenteel 16 hectare kas. "Op dit moment zijn we een nieuwe kas aan het bouwen."
John is ondertussen ook in Nederland bezig met testen met Tobre. "Een paar Nederlandse bedrijven zijn ermee aan het testen. Daar gaat het ook vooral om het komkommerbontvirus, al heb ik ook in de VS al goede resultaten gezien bij een teler in tomaat met problemen met ToBRFV."
Voor meer informatie:
John van Ruyven
JVR Tecmar
[email protected]
www.jvrtecmar.nl
Kietaviškių gausa
www.kietaviskiu.lt