BraZander ligt vlakbij het Westland. Robert en Paul delen hun verhaal bij Priva over een samenwerking met een onderzoekscentrum, het telen van gewassen en de rol van technologie. De heren vertellen over de uitdagingen die bij het runnen van een kas gericht op onderzoek komen kijken.
Robert is geboren in een familie die diepgeworteld is in de tomatenteelt. Paul, oprichter van BraZander, heeft 15 jaar ervaring in het telen van paprika's. De heren kwamen met de tomatensector in aanraking dankzij een toevallige ontmoeting met het Bayer De Ruiter Research Experience Center. De Ruiter bevindt zich naast BraZander, dicht bij Berkel en Rodenrijs. In 2001 werd BraZander opgericht waarbij gestart werd met het telen van verschillende soorten paprika's. In de kas wordt er met paarse LED's belicht. Af en toe wordt de belichting in de kas gedempt.
De telers leggen uit dat ze één van de telers in de omgeving zijn die standby staan. Dit betekent dat als er te veel vermogen op het elektriciteitsnet is, de e-ketels bij BraZander worden gebruikt voor deze overcapaciteit. Dit geeft hen de mogelijkheid om hun eigen kassen op een duurzame en kosteneffectieve manier te verwarmen. In het gesprek gingen de lampen uit en na ongeveer 30 minuten gingen de lampen weer aan.
"We begonnen met paprika's, alle kleuren - geel, oranje, rood, paars, wit, bruin. Toen het moeilijk werd, kwam ik in contact met De Ruiter. Ze waren op zoek naar een testlocatie voor hun tomatensoorten," mijmert Paul.
Aanvankelijk waren hun kassen alleen gevuld met tomaten. Anderhalf jaar geleden starten ze met het telen van komkommers. Robert ervaart plezier door het werken met planten, mensen en technologie. Robert heeft hiervoor een passie omdat hij behoort tot de derde generatie van een familie van telers.
Paul kwam in de groenteteelt terecht door op 14-jarige leeftijd tomaten te plukken. Ook hij vindt de combinatie van samenwerking met mensen en de gecompliceerde interactie met planten en technologie een uitdaging. Paul en Robert vonden elkaar als collega's, maar ook als mede-Berkelaren. "Er is altijd wel iets te doen, en dat maakt het aantrekkelijk. Het is geen baan waarbij je binnen achter een bureau zit; het gaat om de cultuur eromheen."
Sinds anderhalf jaar teelt BraZander ook komkommers.
BraZander is een demonstratiecentrum voor De Ruiter Seeds. Ze telen jaarlijks ongeveer 300 nieuwe soorten tomaten.
Bij BraZander maken ze gebruik van verschillende Priva-systemen: klimaatregeling, irrigatie, desinfectie en energiebeheer. De twee Priva Irrigatie Meet systemen bieden real-time inzicht in de opname van water door de planten en verdamping. Robert past deze setpoints af en toe handmatig aan, geleid door zijn intuïtieve beoordeling van de waterstanden in de kas.
"Je stelt de setpoints in, en het doet gewoon zijn ding. Het systeem luistert naar de plant, en dat is wat je wilt met alle apparatuur. Het is één van de overgangen die we maken naar autonome teelt samen met Priva," verklaart Robert.
Paul Zantman, oprichter van BraZander
Robert Prins, hoofdteler
Komkommerplanten zijn gevoelig voor klimaat- en waterbeheer. Volgens Paul is er bij komkommerteelt sprake van andere uitdagingen dan bij tomaten. BraZander heeft een ontwikkeling doorgemaakt van experimentatie naar een hybride LED-verlichtingssysteem.
Volgens Paul is een nauwgezette selectie van lichtspectrum belangrijk voor de groei van komkommers. Het gebrek aan ervaring kan een valkuil zijn bij nieuwe LED-verlichting. Naast het licht wordt al het water dat BraZander gebruikt gedesinfecteerd door de Priva Vialux-Line. Dit systeem desinfecteert water met UV-C-licht, waarbij alle bestaande pathogenen zoals schimmels, bacteriën en virussen worden vernietigd. Paul en Robert benadrukken het belang van dit systeem omdat tomaten en komkommers behoorlijk gevoelig zijn voor ziekten. Samen met De Ruiter verkent BraZander nieuwe technologieën.
Paul verteld dat Brazander momenteel een nieuwe oogstrobot test. Om op de hoogte te blijven van de innovaties in de tuinbouw, lezen de heren veel. Daarnaast reist Robert af en toe naar het Midden-Oosten om nieuwe inzichten te krijgen in het telen van gewassen in extreme hitte. De beide heren vinden het belangrijk om met wereldwijde tuinders in contact te blijven om toekomstige uitdagingen in de tuinbouw aan te pakken. Robert: "We telen al honderd jaar tomaten, en elk jaar proberen we het nog een beetje beter te doen. Ik denk dat we nog lang niet op het optimale niveau zijn."
BraZander gebruikt restwarmte van het Botlek industrieterrein en de afvalverwerkingsplaats Rijnmond. Binnen de tuinbouw kan overtollige warmte van datacenters, geothermische energie en groene waterstof gebruikt worden als schone energiebron volgens de heren. "De tuinbouw een energieproducent worden. Je kunt eigenlijk vrij eenvoudig warmte oogsten. Dus, we zijn een soort warmteverzamelaar. Misschien kunnen we in de toekomst zelfs worden gezien als warmteproducenten," vertelt Robert.
BraZander is inmiddels ontwikkeld tot een centrum voor onderzoek naar tomaten en komkommers. Het bedrijf streeft naar continue verbetering. Brazander ontlast het elektriciteitsnet door te reageren met een onverwachte stroomstoot.
LED-verlichting tussen de tomatenplanten bij BraZander
Komkommers zijn gevoelig voor verstoringen in irrigatie, dus nauwkeurige controle is erg belangrijk. Priva Irrigatiemeting biedt realtime inzicht in wateropname en verdamping.
Voor meer informatie:
Priva
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Tel: 31 174 52 28 78
[email protected]
www.priva.com