Tholen - De dreigende ontruiming van 22 hectare kas in Made en Steenbergen komt er. Binnen 48 uur moeten de huidige telers eruit. De rechter legt hen daarbij op de tuinen met daarin momenteel een kasgroententeelt 'als een goed huisvader' achter te laten. De teler moet de curator ook 7 ton betalen, zo blijkt uit een donderdag tegen het middaguur gepubliceerde uitspraak in een door de curator aangespannen kort geding vanwege faillissementsfraude.
Twee mondeling gesloten pachtovereenkomsten zijn door de curator vernietigd. Van de huidige pacht heeft de curator naar eigen zeggen alleen de lasten en niet te lusten. Bovendien is de pachtprijs veel te laag volgens hem.
De rechter is het met de vernietiging van de pachtovereenkomsten eens. Er is sprake van benadeling van schuldeisers vanwege het hanteren van niet marktconforme pachtprijzen stelt hij in het vonnis. De pachtende teler konden weten dat hij de schuldeisers, waaronder energieleverancier Powerhouse dat faillissement aanvroeg, benadeelde of had dit horen te weten.
Het bedrag van 7 ton dat aan de curator betaald moet worden dient als voorschot op een 'marktconforme gebruiksvergoeding.' De rechter benadrukt niet snel zulke bedragen op te leggen in een kort geding, maar dat hij dit toch doet komt omdat de verwachting is dat een bodemrechter 'hoogstwaarschijnlijk' tot eenzelfde oordeel zal komen.
Bij het verlaten van de kassen moeten de roerende zaken die bij aanvang van het gebruik van de tuinen er waren, achtergelaten worden. Dat de teler investeerde in een teelt voor dit seizoen, die voor hem nu verloren gaat, is een risico dat de teler zelf nam vindt de rechter.
22 hectare kasgroenten
De curator bood vooruitlopend op de zaak eind december 2023 al 22 hectare kasgroenten aan. De advocaat van de gedaagden zette bij de behandeling van het kort geding drie weken terug nog vraagtekens bij het 'halsoverkop' starten van een kort geding. De rechter vindt daar, gelet op benadeling van schuldeiser, genoeg reden voor.
Dat er deze winter door de teler ook is geïnvesteerd in groot onderhoud aan een wkk-installatie is iets waarmee de teler eveneens zelf een risico nam. Een vordering indienen voor het wkk-onderhoud bij de curator kan. De rechter doet geen uitspraak of die vordering kansrijk is.
Onrechtmatige constructie
De rechter volgt de curator in zijn vrees in de tang genomen te worden als er geen actie zou volgen. De curator stelt volgens de rechter terecht dat 'het er alle schijn van heeft dat in het zicht van de faillissementen' een 'constructie is opgezet met enerzijds als doel de waarde van de beide tuinen via het hanteren van niet-marktconforme pachtprijzen te drukken met het oog op een faillissementsverkoop aan een (...) gelieerde partij' en anderzijds 'met het doel de aan de boedels toekomende pachtopbrengsten 'weg te sluizen'' naar een gelieerde onderneming.
Op 23 april dient een bodemprocedure. De vernietiging van een hypotheek op een kas in Made door de curator wordt daarin betwist.
Over de zaak
Op 29 november 2022 werd faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek naar de zaak die gekenmerkt wordt door een wirwar aan bv's belast.
In het jaar voorafgaande aan de faillissementen, dus vanaf eind 2021, hebben de nodige transacties plaatsgevonden. Daarbij zijn onroerende zaken door failliete vennootschappen verkocht en geleverd aan (indirect) bestuurders in privé. Het kort geding van donderdag 22 februari diende tegen NL Pepper. Aan die bv zijn de kassen in eigendom van de gefailleerden sinds september 2022 verpacht. Die pacht moet nu dus acuut beëindigd worden.