Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere energieprijzen leiden tot lagere TEK-subsidies

Half maart begint de RVO met het vaststellingsproces van het voorschot TEK. Hierbij stellen ze de definitieve subsidie vast. De daling van de gas- en elektriciteitsprijzen leidt ertoe dat veel ondernemers (een deel van) het voorschotbedrag moeten terugbetalen, zo melden ze.

Om snel zoveel mogelijk ondernemers te helpen, gaat de regeling uit van gemiddelde energieprijzen en verwacht verbruik, niet van werkelijke gegevens. Hierdoor konden ze aanvragen sneller behandelen en zijn de administratieve lasten lager.

Modelprijzen gas en elektriciteit bekend
Eind februari werden de definitieve modelprijzen 2023 bekend. Deze zijn gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS):

  • De modelprijs 2023 voor gas: € 1,36
  • De modelprijs 2023 voor elektriciteit: € 0,36

"In 2023 begonnen de energieprijzen te dalen en die lijn werd het hele jaar voortgezet. De definitieve modelprijzen van 2023 zijn dan ook aanmerkelijk lager dan de energieprijzen waarmee we bij de aanvraag rekenden. Als gevolg van de lagere energieprijzen blijkt dat ongeveer 95% van de ondernemers die een voorschot ontving (een deel van) dit voorschot moet terugbetalen. We verwachten dat ongeveer 200 bedrijven nagenoeg het maximale bedrag aan subsidie (€ 160.000) ontvangt door hun hoge verbruik."

Aantal aanvragen
Er zijn er in totaal 10.864 aanvragen ingediend. RVO keerde een totaalbedrag van € 156 miljoen aan voorschotten uit. Het gemiddelde voorschot bedraagt circa € 19.000.

De top 5 sectoren die TEK hebben aangevraagd zijn:

  • Eet- en drinkgelegenheden (3.918)
  • Sport en recreatie (1.624)
  • Landbouw (1.330)
  • Detailhandel waaronder bakkers (585)
  • Wellness en overige dienstverlening (452)

Ruime terugbetalingsregeling
"Vanaf medio maart 2024 sturen we alle aanvragers bericht om een vaststellingsverzoek in te dienen. Hiervoor heeft u de tijd tot uiterlijk 31 mei 2024. We verwachten de eerste beschikkingen met de definitieve subsidie in de eerste week van april 2024 te versturen."

Bron: RVO

Publicatiedatum: