Tholen - Amper drie jaar na de oprichting heeft Source.ag sinds vandaag officieel drie producten op de markt. Na Source Track en de Source Plant App rolt de softwareontwikkelaar nu Source Irrigation Control commercieel uit. Een nieuw stuk intelligente AI-gebaseerde software waarmee telers er een co-piloot bij krijgen voor het autonoom aansturen van irrigatie. "Wij zien het als een bijna verstopte kans", zegt mede-oprichter Rien Kamman.
We spreken Rien samen met Lotte Adema en Helen Brunemann op de laatste maandagmiddag in februari op kantoor in Amsterdam. Daar zien we hoe Source.ag de afgelopen jaren hard is gegroeid, met als resultaat steeds meer mensen achter steeds meer computers. De nieuwste aanwinst op de Source-etage van het pand: een kleine kas op de kantoorvloer waarin ideeën getest kunnen worden, en waar dit jaar de knappe koppen ook uitgedaagd worden met een interne hackaton.
Rien Kamman en Ernst van Bruggen, oprichters van Source.ag
Autonoom strategie uitvoeren
Alsof het ontwikkelen van nieuwe software voor telers in de praktijk niet uitdagend genoeg is. Dat is het echter zeker wel, verzekert Rien ons. Hij legt uit hoe de opgehaalde miljoenen de afgelopen jaren geïnvesteerd zijn in onderzoek en ontwikkeling op drie gebieden. "Er is continu gebouwd aan drie producten. Belangrijk was eerst het digitaliseren van de operatie. Dan is er de software die telers helpt hun optimale teeltstrategie te vinden. Nu zijn we toe aan de stap waarin we telers helpen die strategie ook uit te voeren."
Dat kan met Source Irrigation Control. Het nieuwste product is gelanceerd op HortiContact. Het is een innovatieve oplossing die telers voorziet van autonome uitvoering van hun irrigatiestrategie. Telers hoeven alleen nog zelf de gewenste irrigatieuitkomsten in te voeren. Source Irrigation Control zorgt daarna voor een automatische uitrol van een strategie die optimaliseert voor de gewenste uitkomst.
Complexiteit op kleinere schaal
Bij Source hebben ze de afgelopen drie jaar gezien hoe telers dagelijks bezig zijn met 'een heel complex schaakspel'. Het zijn de woorden van Rien. "Telers moeten elke dag weer tientallen zeer diverse beslissingen nemen. Eigenlijk spelen telers twee spellen tegelijk: eentje gericht op de langetermijnstrategie (het vinden van de optimale teeltstrategie) en eentje op de kortere termijn (het optimaal uitvoeren van de teeltstrategie). Ook die kortere termijn, zeg maar de eerstvolgende 24 tot 48 uur, luistert heel nauw. Het is net zo complex, alleen op kleinere schaal. Met Source Irrigation Control richten we ons hierop."
Telers weten nu in de praktijk al wel welke uitkomst ze willen bereiken, en daar kunnen ze ook een cijfer op plakken, maar in de praktijk betekent dat nu ook dat ze met onder meer veranderend weer aan de lopende band bezig zijn aanpassingen te maken in hun klimaatcomputer. Even een uur druk met iets anders? Dat kan dan eigenlijk niet.
Source Irrigation Control kan voor telers dat schaakwerk nu doen. Waar telers hun zetten alleen kunnen maken met de informatie die op dit moment beschikbaar is, denkt het autonome systeem veel verder vooruit en wordt hierdoor een optimale strategie uitgestippeld. Belangrijk is dat de teler daarbij nog altijd kan zien wat het systeem bedenkt, benadrukt Lotte. "Wie inlogt ziet wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd, zoals dat nu ook al zo is bij de huidige systemen van telers, maar nieuw is dat ze ook zien wat er de komende 48 uur gaat gebeuren."
Een teler kan ervoor kiezen na het zien van het plan de strategie van Source irrigation Control toch (tijdelijk) niet uit te voeren. Aan- en uitzetten blijft ook met de autonome tool mogelijk. In alle gevallen blijft Source Irrigation Control wel voorspellingen uitvoeren. Klik hier voor vergroting van de afbeelding.
Kleine dataset genoeg dankzij goede modellen
Source Irrigation Control maakt dankbaar gebruik van in drie jaar opgebouwde kennis over plantfysiologie. Lotte: "Uit bergen met data hebben we uiteindelijk twee modellen gemaakt. Eén wateropnamemodel en één nutriëntenopnamemodel."
De basis aan data voor het gebruik van Source Irrigation Control komt uit Source Track. "Aan veertig dagen data hebben we genoeg. Dankzij drie jaar data hoeven wij de data voor de unieke situatie qua ras en kas van de teler slechts nog te 'tweaken'. Ze geeft een voorbeeld. "Met de opmars van nieuwe ToBRFV-resistente rassen zie je dat een teler niet altijd meer kan vertrouwen op kennis over hoe de plant normaal gesproken reageerde onder een bepaalde situatie. Voor ons maakt het soort ras en kas niet uit. Dankzij een sterke basis passen de modellen zich zonder problemen aan aan de specifieke plant. Hiervoor hebben we een kleine dataset nodig."
Pilot
Drie telers maakten in de pilotfase al gebruik van de autonome irrigatietool. De drie telers, tomatentelers Agro Care en CombiVliet en een paprikateler Rainbow Growers, hadden alle drie een andere klimaatcomputer (van Hoogendoorn, Priva en Ridder). Ook sensoren verschilden. Voor Source Irrigation Control is data nodig over irrigatie, drain (volume en EC) en het substraat. In de tomatenteelt werd met weegschalen gewerkt. In de paprikateelt met een sensor in het substraat.
De teler geeft bij de start aan waar het heen moet. De drie kritieke prestatie-indicatoren waarop de teler een cijfer plakt zijn: intering, drainpercentage en drain EC. Source Irrigation Control update de data tijdens het uitvoeren van de strategie ieder kwartier. Lotte: "Hierbij gebruiken we naast sensordata ook weersvoorspellingen van een gebied van twee bij twee kilometer. Juist op wisselvallige dagen wisten we telers in de pilot out te performen. Als het er in de ochtend nog op leek dat de laatste beurt om 15 uur gegeven zou worden, kon om 12 uur bij onverwacht meer zon toch de laatste beurt om 16 uur volgen. Source Irrigation Control zit hier door middel van automatisering bovenop. Voor een teler is dat niet mogelijk."
Mooie bijkomstigheid
Een niet onbelangrijke bijkomstigheid van het gebruik van de nieuwste tool van Source is dat AI ook ingezet wordt voor het schonen van data. Lotte zag in de praktijk bij telers die al met sensoren werkten dat de inzet van Source Irrigation Control ervoor zorgde dat hun data een upgrade kreeg. "Hierdoor waren telers vervolgens zelf beter in staat de resultaten van sensordata te verklaren en hier op in te spelen."
De eerste stap in autonome teeltsturing is nu gezet. Met later ook nog de introductie van Source Cultivate, gericht op de langetermijnstrategie van de teler, krijgt een teler er stap voor stap moderne tools bij die helpen een teelt te optimaliseren, zonder de teler ook helemaal te vervangen. "Dat is niet ons doel", benadrukt Rien. Tot nu toe lag de focus veelal op hightech teelten. Met Source Irrigation Control ziet Source ook kansen in midtech. Rien: "Klimaatsturing is daar vaak niet mogelijk door de set-up, maar controle op irrigatie is wel mogelijk en daarin is veel winst te behalen."
Voor meer informatie:
Source.ag
[email protected]
www.source.ag