Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Efficiëntieslag met nieuw zonnepaneel op waterbassins

Tholen - Met een nieuw zonnepaneel met speciale eigenschappen kunnen telers dit jaar nog meer uit hun zonnepaneleninstallatie op een waterbassin halen. Dinsdag is op de HortiContact hiervoor een samenwerking officieel bekrachtigd. Aiko sluit als leverancier van speciale zonnepanelen aan bij Zon op Waterbassin, waarin Aquasol Solar en Genap al samenwerken.

Aiko is een van oorsprong Chinese producent van zonnecellen, die sinds drie jaar ook zonnepanelen zelf, en niet langer alleen de cellen, is gaan produceren. Afgelopen jaar is het bedrijf, met kantoren in Amsterdam en Düsseldorf en een groot magazijn op de Maasvlakte in Rotterdam, ook de Europese markt gaan betreden.

Willem Verwoerd was in januari namens Zon op Waterbassin op tour in China op zoek naar verbeteringen van drijvende zonnepanelensysteem. "Daar heb ik diverse fabrieken bezocht en het beste paneel gezocht bij ons systeem." Een paneel van Aiko dus.


Chretien Hendriks (Genap), Willem Verwoerd en Hans van Luijk (Aquasol Solar/Zon op Waterbassin) en Jos Schangen (Aiko)

Minder verlies bij vuil
Maar wat maakt dat paneel nu zo bijzonder? Jos Schlangen, Senior Business Development Manager bij Aiko, legde het dinsdag aan heel wat nieuwsgierige beursbezoekers al uit. Enerzijds is de stroomafvoer bij het paneel naar de achterkant verplaatst, waardoor in vergelijking met reguliere panelen je niet de 'draadjes' aan het oppervlakte ziet. "Dat levert meer lichtinval op, inderdaad vergelijkbaar met hoe je in kassen ook probeert om de constructie zo min mogelijk licht weg te laten nemen."

Anderzijds is het paneel voorzien van anti-shadingtechniek, waardoor bij vervuiling door bijvoorbeeld vogelpoep niet direct een groot deel van het paneel tijdelijk uitvalt vanwege beveiliging, maar slechts één cel. Willem: "Nu zie je nog dat bij vervuiling een hele rij van geschakelde panelen deels uitvalt als er op een paneel vervuiling optreedt." In onderstaande video is dat goed te zien.


Hans, Willem, Ada Sun (Aiko) en Jos bij de ondertekening van de samenwerking

Hoger rendement
Het speciale paneel is in de stand van ZonopWaterbassin van dichtbij te bekijken, samen met het vorig jaar op de beurs geïntroduceerde ankersysteem. Daarbij valt aan het paneel het flinke formaat op, zeker in vergelijking met reguliere panelen voor op dakconstructies. Ook ten opzichte van de nu nog gangbare panelen voor constructies waarbij de panelen op water drijven is het paneel iets groter: zo'n 10 centimeter langer. Het maakt het glas-glaspaneel 238 centimeter lang. "Verder is niet onbelangrijk dat het paneel PFAS-vrij is", zegt Jos. "Op termijn gaat dat een eis worden. Je wilt als teler toch dat je gietwater schoon is."

Het grotere formaat van het paneel levert, samen met de hierboven genoemde speciale specificaties, een nog hoger rendement op. Een gangbaar paneel heeft een vermogen van 570-585 watt, rekent Willem voor, en dit paneel haalt 620-640 watt. Dat betekent 240 watt per vierkante meter, vult Chretien Hendriks van Genap aan. "Dat levert een rendement van 24% op."

Batterijsysteem
Een cijfer dat mooi past bij het jaar 2024, nadat voor 2023 even toepasselijk er nog met 230 watt per vierkante meter, 23% rendement, werd gerekend. F1-liefhebber Willem: "We willen met ons systeem de Red Bull onder de zonnepanelensystemen aanbieden. Vorig jaar hebben we daarbij met hulp van Genap met het ankersysteem aan de voorvleugel gewerkt. Dit jaar hebben we de verbetering in de motor gezocht."

ZonopWaterbassin verwacht na de zomervakantie de eerste systemen met deze allernieuwste panelen op bassins bij telers te installeren. Dat kan ook met een batterijsysteem voor energieopslag erbij, haalt Willem er nog een laatste actuele ontwikkeling bij. "Wij verwachten dit jaar nog de eerste projecten met zo'n batterijsysteem erbij te leveren. We zijn op dit moment de optimale combinatie aan het uitzoeken."


De beursvideo van ZonopWaterbassin, met daarin ook beelden die bij Hoogweg Paprikakwekerijen, lid van Oxin Growers, zijn gemaakt. Willem: "Deze winter met een storm zagen ze met eigen ogen dat het systeem goed bestand is tegen stormen."

Voor meer informatie:
Willem Verwoerd
Zon op Waterbassin
Honderdland 226
2676 LV Maasdijk
Tel.: +31 (0)6 415 14 033
[email protected]
www.zonopwaterbassin.nl