Een innovatieve laag thermische aardwarmte-installatie bij een teler is niet lang na de start stil komen te liggen. Diverse problemen belemmerden een goede werking. De teler verwijt dat de ontwerper en heeft er een rechtszaak over aangespannen. De rechter laat een deskundige nu beoordelen of de ontwerper van de installatie rekening had moeten houden met het risico van verstopping en roestvorming als gevolg van microbiologie.
Ondernemers in de glastuinbouw investeren al jaren flink in de realisatie van aardwarmteprojecten. Ze hebben hun nek uitgestoken, maar lopen regelmatig tegen technische uitdagingen aan, en dan bijkomende onverwacht hogere kosten. Deze zaak past in dat verhaal.
Innovatie
Het project is door de ontwerper en de telers samen opgezet. Na enkele jaren gingen de aandelen van de ontwerper volgens afspraak over naar de teler en was dat bedrijf eigenaar. Al snel na de overdracht van aandelen in januari 2020 ontstonden problemen.
Het project, dat in december 2019 begon te draaien, ligt sinds het voorjaar van 2022 helemaal stil. Het gaat om een innovatief project waarbij circa 30°C warm water van 600 tot 700 meter diepte uit de bodem wordt opgepompt. Uit advies na het zoveelste probleem bleek dat herstel van het project al gauw meer dan een miljoen euro zou gaan kosten. De kosten voor het boren van een volledig nieuwe put bedragen nog meer: één tot drie miljoen euro. De adviezen zijn niet uitgevoerd.
Ontwerpfouten?
In de kern genomen spelen er twee problemen die de telers wijten aan ontwerpfouten door de ontwerper. Het eerste probleem is verstoppingen in filters in het horizontale deel van de injectieput. Hiervoor wordt gewezen op nadelige effecten van bacteriën. Hierover zijn de teler en de ontwerper het eens. Over corrosie aan buizen als gevolg van microbiologie is er discussie en daar komt nu de rechter aan te pas. De ontwerper erkent dat er aanwijzingen zijn voor door microbiologie veroorzaakte corrosie, maar betwist dat die ook vaststaat en in welke mate er sprake is van het probleem.
De Rechtbank Rotterdam heeft tijdens de zitting op 28 februari beide partijen een maand de tijd te geven om zich te buigen over het uit te voeren onderzoek door de deskundige. Ook moeten zij zich beraden op hoe ze bewijs voor hun standpunten willen aanleveren.
Voorlopig doet de rechter nog geen uitspraak over mogelijke schadeclaims of, zoals de telers eisen, 'om niet' herstel van de installatie. Een zogenaamde schadestaatprocedure ligt verderop in het traject voor de hand. Daarin moet dan het eventuele exacte schadebedrag voor directe en indirecte schade worden bepaald.