Tholen - Sinds anderhalf jaar is Leo de Rijke volledig zelfstandig actief als adviseur voor klimaat- en energiezaken in de glastuinbouw. Ooit begon hij als monteur in loondienst. Later ontwierp hij software, technische systemen, hielp bij de verkoop van speciale projecten en hij reisde zelfs nog een tijdje de wereld over om projecten in werking te stellen. Kortom, Leo heeft ruime ervaring. Meer dan twintig jaar inmiddels. Die ervaring zet hij nu in voor telers die met technische vraagstukken zitten. "Ik wil helpen bij wat zij nodig hebben."
Dat is vandaag de dag vaak een vraagstuk over klimaat of energie. Wat dat betreft valt de oprichting van De Rijke Techniek mooi samen met de energiecrisis, die telers aan het denken heeft gezet over hun toekomst. "Ik kijk graag met hen samen naar wat het meest passend is."
Geen goedkope techniek
Sommige mensen kennen Leo van zijn bijdragen aan de technische innovaties die Koppert Cress doorvoert. Hij is er wekelijks te vinden. "Er gebeurt daar heel veel. Nieuwbouw, verbouwingen of het inpassen van nieuwe technieken. Koppert Cress springt er wel echt uit qua bijzondere projecten."
Dat is voor een techneut als Leo 'heel leuk' en dat houdt hem ook scherp, maar betekent niet dat hij zijn neus ophaalt voor meer reguliere projecten. Integendeel. "Telers zullen naar de toekomst moeten kijken. Gewoon doorgaan met waar ze nu mee bezig zijn, dat is geen optie meer gezien de actuele ontwikkelingen. Ze zullen toch dingen moeten aanpakken. Dat kan ook gefaseerd."
Een techniek waarover het nodige geroepen wordt momenteel is de warmtepomp, merkt Leo. "Veel telers kijken hiernaar. Wat er mogelijk is, verschilt per situatie. Sowieso is het goed je te realiseren dat het geen techniek is die zomaar goedkope warmte oplevert. Als aardwarmte beschikbaar is, dan kan dat economisch een betere keus zijn, of nog steeds de wkk."
Complete energieplaatje
Als adviseur richt Leo zich specifiek op energie en klimaat. "Vanuit mijn brede ervaring kan ik klanten helpen inzicht te krijgen." Voor telers maakt hij ontwerpen op basis van de klantwens. Dat betekent maatwerk. "Hierbij is het belangrijk het complete plaatje niet uit het oog te verliezen."
De omschakeling van HPS- naar LED-belichting raakt bij telers ook direct aan hun kasklimaat en de inzet van energie. "Er zijn best wel teelten waar er hierdoor wat meer warmte in moet. Warmte is vaak vriendelijker geprijsd dan elektriciteit. Dat telen met volledig LED kan, dat is inmiddels wel aangetoond. Ik ken vanuit mijn tijd voordat ik zelfstandig werd een project in Frankrijk waar ze al jaren met volledig LED cocktailtomaten telen. Dat gaat hartstikke goed."
Constante stroom aan innovaties
De tuinbouw staat garant voor een constante stroom aan innovaties. "We blijven met z'n allen toch innoveren en ontwikkelen. Vaak ook op grote schaal. Helemaal nu, nu de energieprijzen zo veel hoger liggen, zie je dat technieken hun intrede doen die je voorheen niet recht kon rekenen." Low-E-glas geeft hij als voorbeeld. "De resultaten van proeven van de WUR laten zien dat dit nu kansen biedt, ook samen met inzet van andere installaties. Dat zijn mooie ontwikkelingen, waarbij ik zijdelings en soms ook meer direct betrokken ben."
Maar ook als telers overwegen een meer bekende techniek in te passen, zoals een nieuw schermdoek of een ontvochtingsinstallatie in een bestaande kas, melden zij zich bij Leo. "Het draait zeker niet altijd alleen om de nieuwste innovaties. Ik geniet gewoon van hoe ik nu kan werken."
Voor meer informatie:
Leo de Rijke
De Rijke technisch advies en ontwerp B.V.
Waldeck Pyrmontstraat 11
2676 AP Maasdijk
06 - 26 32 59 32
[email protected]
www.derijketechniek.nl