Tholen - Glastuinbouw Nederland heeft het concept van de watercoach in het leven groepen als één van de laatste stappen naar een goede waterkwaliteit van het oppervlaktewater. De KRW is een EU-richtlijn die eisen stelt aan de kwaliteit van het oppervlakte water. Met de Emissieloze Kas wordt er gewerkt aan nagenoeg nulemissie in 2027, om te voldoen aan de eisen van de KRW in 2027.
Vanaf vorige zomer zijn er verschillende bedrijven door de watercoaches bezocht om een goede werkwijze te vinden. Een watercoach is iemand die kritisch zonder commerciële belangen meekijkt bij de waterstromen op het bedrijf. Arthur van den Berg van Glastuinbouw Nederland vertelt dat er binnen de pilot ongeveer 17 bezoeken gedaan zijn en dat de bezoeken in februari echt van start gaan. AVAG heeft meegedacht bij het opstellen van de checklist die watercoaches gebruiken.
Checklist
Via een checklist en een waterscan worden de waterstromen op het bedrijf inzichtelijk gemaakt. Daarna volgt een uitgebreide rondgang op en om het bedrijf. Vervolgens wordt er een controle in de kas uitgevoerd en worden de waterstromen in de technische ruimte in kaart gebracht en gecontroleerd. Ook wordt de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen besproken.
Slechte goot
Het idee is dat een onderneming aan kan geven dat er een watercoach geweest is. Op die manier laat een glastuinbouwbedrijf zien dat het werkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Als een bepaald defect vaak voorkomt wordt er met de fabrikant gekeken of er een oplossing voor bedacht kan worden. Voorbeelden daarvan zijn een slechte goot of de afvoer van een drain die slecht kan zijn. Samen met AVAG worden de meest voorkomende problemen besproken en wordt er gezocht naar een oplossing. Het hangt van het soort probleem af hoelang de reparatie duurt. Arthur: “Soms kan de oplossing wel een half jaar duren, bijvoorbeeld als je moet wachten tot de teeltwisseling.”
Watercoach
“Het voordeel van een watercoach voor telers is dat er iemand meekijkt en een spiegel voorhoudt. Hij attendeert telers waar ze op kunnen letten. Tijdens de bedrijfsvoering denk je daar niet altijd over na. Met elkaar kun je de puntjes op de i zetten. Ook neemt de watercoach relevante kennis vanuit bijvoorbeeld nieuwe onderzoeken mee. Zo kunnen er lekstromen voorkomen worden en dat is beter voor milieu en omgeving. Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen houden dat ook in de gaten. Bij te veel overschrijdingen kan dat leiden tot terugtrekken of aanpassen van de toelating.”
Het bezoek van een watercoach duurt ongeveer een halve dag. Inclusief nazorg en voorbereiding duurt het totaal ongeveer één dag.
Aanleiding
“Vanuit het afsprakenkader Emissieloze Kas hebben we eind 2022 nieuwe afspraken met elkaar gemaakt. Eén van de afspraken is dat we de watercoach inzetten om de doelen van het Kaderwaterrichtlijn 2027 te halen. Steeds meer kwekers denken na over de impact op hun omgeving. Waterkwaliteit hoort daarbij. Bedrijven willen zelf ook die stap zetten. Watercoaches nemen kennis uit eerdere onderzoeken mee en kennisoverdracht is tijdens het bezoek belangrijk.”
De financiering komt vanuit Emissieloze Kas. “We hopen minimaal 100 tot 150 bedrijven te bezoeken. Daarnaast zijn we met o.a. de Provincie Zuid-Holland, waterschappen en het ministerie van I&W in gesprek over mogelijke financiering voor meer bezoeken en bezoeken in andere regio’s.”
Bewustwording creëren om lozingen te voorkomen
De watercoach moet telers bewust maken van het feit dat er emissieroutes kunnen zijn waarvan zij niet af wisten, maar die vaak wel op te lossen zijn. Arthur: “Door die bewustwording kan het aantal calamiteiten dalen. Of je daar alle calamiteiten mee ondervangt, weet ik niet. Maar het helpt altijd.”
Voor meer informatie:
Arthur van den Berg
Glastuinbouw Nederland
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
Tel: +31 6 237 579 68
[email protected]
www.glastuinbouwnederland.nl