Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2023 warmste en natste jaar ooit gemeten, maar toch neerslagtekort

De gevolgen van klimaatverandering zien we, zowel in Nederland als wereldwijd, steeds vaker. 2023 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Ook was afgelopen jaar het meest natte jaar ooit gemeten in Nederland. In De staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2023 en hoe dat samenhangt met de wereldwijde klimaatverandering.

Warmste jaar sinds het begin van de metingen
2023 was het warmste jaar sinds tenminste 1901 in Nederland. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 11,8°C. Hiermee werd het record van 2014 en 2020 (11,7°C) verbroken. Afgelopen jaar was ongeveer 2,9°C warmer dan begin vorige eeuw (1901-1930, 8,9°C).

De warmste tien jaren van de reeks zijn alle van 1990 en daarna, de tien koudste jaren zijn alle van 1963 en daarvoor. De afgelopen tien jaren waren allemaal warmer dan enig ander jaar tussen 1901 en 1988. De komende decennia worden vrijwel zeker warmer dan de huidige klimaatnormaal (1991-2020, 10,5°C).

Natste jaar sinds begin van de metingen
2023 was het natste jaar sinds tenminste 1906, het begin van onze landelijke meetreeks van neerslag in Nederland. Landelijk gemiddeld viel er 1152 millimeter neerslag. Hiermee werd het record van 1998 (1109 millimeter) verbroken. Normaal (1991-2020) valt er 851 millimeter per jaar.

Volgens de KNMI’23-klimaatscenario’s neemt de neerslag toe in de winter, herfst, en lente. In de zomer neemt de neerslag af. De totale jaarlijkse neerslag varieert sterk van jaar tot jaar. De grote hoeveelheid neerslag in het afgelopen najaar was zeer uitzonderlijk voor het huidige en waarschijnlijk ook voor het toekomstige klimaat. De recordhoeveelheid neerslag werd onder andere veroorzaakt door de ongebruikelijk warme Noord-Atlantische oceaan.

Neerslagtekort
Er viel weinig regen in de maanden mei en juni. Samen met de grote verdamping in deze zeer zonnige periode leidde dit tot een groot (eens per twintig jaar) neerslagtekort halverwege het zomerseizoen. In de natte maanden juli en augustus nam het neerslagtekort weer af tot normale waarden. Volgens de KNMI'23 klimaatscenario's neemt het neerslagtekort in de komende decennia verder toe.

Bron: KNMI

Publicatiedatum: