De TTF-gasprijs beweegt nog altijd maar weinig, zeker als je de dagdagelijkse prijsschommelingen even negeert. Sinds 15 januari is het dichtstbijzijnde maandcontract niet meer boven de 30 euro per megawattuur uitgekomen. Dinsdag opende de daggasprijs op 28,2 euro. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt dinsdag op 79,5 euro per megawattuur.
De oliemarkten reageren voorlopig meer op de geopolitieke onrust dan de gasmarkten doen. Dat constateren marktanalisten van team Energy Research Strategy van Publieke Zaken. In een nieuw rapport schrijven ze echter ook dat ook hier de prijzen vooral bewegen door marktspeculanten die reageren op krantenkoppen. "Echt grote risicopremies worden voorlopig nog niet ingeprijsd."
Bodem gasprijs
In het rapport gaat het veel over olie, maar ook doen de marktanalisten een voorzichtige voorspelling tot hoe ver de TTF-gasprijs eventueel nog zou kunnen dalen. "Huidige weersmodellen voorspellen warmer dan gemiddelde temperaturen tot halverwege februari. Hoewel weersvoorspellingen zo ver van tevoren onbetrouwbaar zijn, draagt het bij aan het idee dat we de winter zonder problemen gaan doorkomen. Het is de voornaamste reden voor de druk op de gasprijs. Toch neemt de druk op de gasprijs iets af. Op basis van technische analyse zit er nog zeker ruimte voor een verdere daling naar de bodems van eind mei 2023 (net boven de EUR 23/MWh). Toch zien we de marktprijzen vaker reageren op nieuws dat het aanbod in de toekomst eventueel negatief zou kunnen beïnvloeden. Dat zijn vaak de eerste signalen dat de bodem in zicht komt."
Energiebeurs EEX kondigt twee nieuwe gasgerelateerde handelsproducten aan. Wie de mogelijkheid heeft hierin zelf te handelen, kan hier en hier de details nakijken.
Hoe goed doen de netbeheerders in Nederland het? De Autoriteit Consument en Markt heeft haar Kwaliteitsmonitor bijgewerkt tot en met 2022. Daarin zijn storingsgegevens te zien.