Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Wanneer bereikt gasprijs bodem?

Met een scherp knikje naar beneden dook de TTF-gasprijs woensdag nog maar weer wat verder weg. De contractprijs voor februari 2024 kwam daarmee uit op 27,7 euro per megawattuur. Donderdagochtend vroeg klimt de daggasprijs wel weer iets op, tot boven de 28 euro.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit zakt eveneens. Donderdag kost een megawattuur gemiddeld 88,5 euro afgerond. Ruim 9 euro minder dan woensdag.

Deze week is het nog koud; de temperaturen liggen zo’n 3 graden onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Volgende week stijgt de temperatuur echter tot rond de 4 graden bóven dat gemiddelde, stipt energieleverancier Vattenfall aan. Samen met een aantrekkende wind maakt dat verdere daling van de energieprijzen mogelijk.

Om wel rekening mee te houden: het duurdere LNG, wat nu veel in Europa gebruikt wordt, zorgt voor een hogere bodem onder de gasprijs dan het goedkopere pijpleidinggas dat voorheen uit Rusland kwam. Lees hier de hele update.


TTF-gasprijs contract februari 2024 t/m 17 januari. Klik hier voor vergroting.

Kijken we alvast weer iets verder, dan zien we dat pas voor het vierde kwartaal van 2024 de TTF-contactprijs donderdagochtend boven de 30 euro ligt. Veel hoger dan 34 euro komt de prijs, zelfs voor de daaropvolgende winter van 2025 momenteel niet.

Ondanks het westerse prijsplafond blijft Rusland olie exporteren. Daarover schrijft Hans van Cleef van Publieke Zaken in het Economenvakblad ESB. Wel zijn de Russische inkomsten beperkt. Maar een ander gevolg is ook dat de westerse sancties de wereldhandel hebben doen verschuiven: veel Aziatische landen profiteren nu van de goedkopere Russische olie.